Почетна страна

Јавне набавке

Општа документа

За тинејџере

 

150 година Народне библиотеке "Стефан Првовенчани"
Народна библиотека "Стефан Првовенчани" Краљево и град Краљево ове године обележавају век и по од оснивања прве читаонице у Карановцу - Ова читаоница представља зачетак библиотекарства у нашем граду и данашње краљевачке библиотеке.
У време када је Карановац имао око 1.900 становника, од којих је тек четвртина била писмена, група образованих, напредних Карановчана 1868. године основала је читаоницу. Где се налазила - није познато, али се зна да је била претплаћена на 8 новина и да је организовала културни и забавни живот у вароши.

Они који су основали карановачку читаоницу, прву после петовековног ропства, обновили су духовни мост са немањићком Жичом, у којој је Првовенчани спајао земаљску моћ и књижевно надахнуће, у којој су настала најлепша дела наше средњовековне књижевности. Ови Карановчани су поставили и темељ храму књиге у који је израсла данашња Народна библиотека "Стефан Првовечани".
Из историје библиотекарства у нашем граду издвајамо да се чувени председник општине Јован Сарић 1881. године латио и обнављања Општинске читаонице. Постојала је до Првог светског рата и у то време имала више од 3.000 књига и часописа.
Између два рата Краљево није имало градску библиотеку, па су жеђ за знањем Краљевчани могли утолити у школским књижницама, Народној књижници у Жичи и при Југословенско-француском клубу.
 
Најновије поглавље у историји библиотекарства у Краљеву почиње 1945. године оснивањем Народне библиотеке. Првих година књижни фонд је, између осталог,  стваран и организованим прикупљањем књига од грађана, о чему сведоче сачувани плакати.
Кроз деценије које су уследиле, ризница књига је значајно обогаћена. Данас Народна библиотека "Стефан Првовенчани" Краљево има око 250.000 књига и часописа, организује око 300 догађаја годишње и има више од 10.000 активних чланова. За Краљевчане свих генерација библиотека је извориште знања и уточиште од свакодневнице, које дигитални медији могу обогатити, али никада заменити.
У спомен на претке који су пре 150 година основали прву читаоницу модерног доба у Карановцу, Народна библиотека и град Краљево ће, под покровитељством Министарства културе, током јесени организовати бројне књижевне догађаје.
 
 

150. година Читаонице


Вести

 
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" Краљево обавештава своје кориснике да је огранак у Матарушкој Бањи пресељен на нову адресу Жичка бр. 67.
  • Захваљујући Академској мрежи у краљевачкој библиотеци могуће је бесплатно коришћење интернета у семинарским читаоницама.
  • Обавештавамо незапослене и Краљевчане без сталних примања да се могу бесплатно учланити у Народну библиотеку ''Стефан Првовенчани''. Бесплатни упис вршимо на Позајмном одељењу (други спрат). Заинтересовани морају донети потврду о евиденцији незапослених при Националној служби запошљавања.
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" врши међубиблиотечку позајмицу публикација из својих фондова и из фондова других библиотека у Србији и иностранству.
  • Наши чланови могу да користе услуге тзв. звучне библиотеке. Они могу да позајмљују компакт дискове на којима се налазе дела из домаће и стране књижевности. Звучна библиотека највише ће користити слепима и слабовидима. Одабрана дела казују наши најпознатији глумци.
  • Позивамо суграђане да се под повољним условима учлане у краљевачку библиотеку. Цена уписа за млађе од 14 година је 200, за старије 400 динара. Старији од 65 година и незапослени могу бесплатно добити нашу чланску карту. Вршимо и колективне уписе. За групу од 10 чланова и више, упис стаје 200, а за такву ученичку групу 100 динара по особи. Породични упис на годину дана кошта 100, а полугодишњи 250 динара по особи. Дневни упис кошта 50 динара. Добродошли. 
  • Пребацивањем базе података из тестног у реално окружење, кроз сегмент позајмица књига као дела програма COBISS, у краљевачкој Библиотеци омогућено је свим корисницима претраживање електронског каталога Библиотеке и увид да ли је књига, која их интересује,  доступна за коришћење или је на читању.


Повеља

Шта да читам

Пратите нас...

Блог Краљевачки октобар

Виртуелне изложбе

 
© 2019 НБ "Стефан Првовенчани" Краљево

Народна библиотека "Стефан Првовенчани", Цара Лазара 36
e-mail: biblioteka@tron-inter.net    Телефон: 036/321 377    036/319 750