Почетна страна

COBISS каталог

Пратите нас...

За тинејџере

 

150 година Народне библиотеке "Стефан Првовенчани"
Народна библиотека "Стефан Првовенчани" Краљево и град Краљево ове године обележавају век и по од оснивања прве читаонице у Карановцу - Ова читаоница представља зачетак библиотекарства у нашем граду и данашње краљевачке библиотеке.
У време када је Карановац имао око 1.900 становника, од којих је тек четвртина била писмена, група образованих, напредних Карановчана 1868. године основала је читаоницу. Где се налазила - није познато, али се зна да је била претплаћена на 8 новина и да је организовала културни и забавни живот у вароши.

Они који су основали карановачку читаоницу, прву после петовековног ропства, обновили су духовни мост са немањићком Жичом, у којој је Првовенчани спајао земаљску моћ и књижевно надахнуће, у којој су настала најлепша дела наше средњовековне књижевности. Ови Карановчани су поставили и темељ храму књиге у који је израсла данашња Народна библиотека "Стефан Првовечани".
Из историје библиотекарства у нашем граду издвајамо да се чувени председник општине Јован Сарић 1881. године латио и обнављања Општинске читаонице. Постојала је до Првог светског рата и у то време имала више од 3.000 књига и часописа.
Између два рата Краљево није имало градску библиотеку, па су жеђ за знањем Краљевчани могли утолити у школским књижницама, Народној књижници у Жичи и при Југословенско-француском клубу.
 
Најновије поглавље у историји библиотекарства у Краљеву почиње 1945. године оснивањем Народне библиотеке. Првих година књижни фонд је, између осталог,  стваран и организованим прикупљањем књига од грађана, о чему сведоче сачувани плакати.
Кроз деценије које су уследиле, ризница књига је значајно обогаћена. Данас Народна библиотека "Стефан Првовенчани" Краљево има око 250.000 књига и часописа, организује око 300 догађаја годишње и има више од 10.000 активних чланова. За Краљевчане свих генерација библиотека је извориште знања и уточиште од свакодневнице, које дигитални медији могу обогатити, али никада заменити.
У спомен на претке који су пре 150 година основали прву читаоницу модерног доба у Карановцу, Народна библиотека и град Краљево ће, под покровитељством Министарства културе, током јесени организовати бројне књижевне догађаје.
 
 

150. година Читаонице


Јавне набавке

Вести

 
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" Краљево обавештава своје кориснике да је огранак у Матарушкој Бањи пресељен на нову адресу Жичка бр. 67.
  • Захваљујући Академској мрежи у краљевачкој библиотеци могуће је бесплатно коришћење интернета у семинарским читаоницама.
  • Обавештавамо незапослене и Краљевчане без сталних примања да се могу бесплатно учланити у Народну библиотеку ''Стефан Првовенчани''. Бесплатни упис вршимо на Позајмном одељењу (други спрат). Заинтересовани морају донети потврду о евиденцији незапослених при Националној служби запошљавања.
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" врши међубиблиотечку позајмицу публикација из својих фондова и из фондова других библиотека у Србији и иностранству.
  • Наши чланови могу да користе услуге тзв. звучне библиотеке. Они могу да позајмљују компакт дискове на којима се налазе дела из домаће и стране књижевности. Звучна библиотека највише ће користити слепима и слабовидима. Одабрана дела казују наши најпознатији глумци.
  • Позивамо суграђане да се под повољним условима учлане у краљевачку библиотеку. Цена уписа за млађе од 14 година је 200, за старије 400 динара. Старији од 65 година и незапослени могу бесплатно добити нашу чланску карту. Вршимо и колективне уписе. За групу од 10 чланова и више, упис стаје 200, а за такву ученичку групу 100 динара по особи. Породични упис на годину дана кошта 100, а полугодишњи 250 динара по особи. Дневни упис кошта 50 динара. Добродошли. 
  • Пребацивањем базе података из тестног у реално окружење, кроз сегмент позајмица књига као дела програма COBISS, у краљевачкој Библиотеци омогућено је свим корисницима претраживање електронског каталога Библиотеке и увид да ли је књига, која их интересује,  доступна за коришћење или је на читању.


Повеља

Препоручујемо

Шта да читам

Блог Краљевачки октобар

Општа документа

Препоручујемо сајт

Виртуелне изложбе

Тренутно на сајту

Број посетилаца тренутно је: 2

Пријатељи сајта

 
© 2018 НБ "Стефан Првовенчани" Краљево

Народна библиотека "Стефан Првовенчани", Цара Лазара 36
e-mail: biblioteka@tron-inter.net    Телефон: 036/321 377    036/319 750