Почетна страна

Јавне набавке

Општа документа

За тинејџере

 

Представљен роман "Књига Јаковљеве"
„Књиге Јаковљеве", роман пољске списатељице Олге Токарчук, овогодишње добитнице међународне Награде „Букер", у преводу Милице Маркић (Паидеиа / Службени гласник, 2017), представљен је у Народној библиотеци „Стефан Првовенчани“ Краљево. О књизи су говорили преводилац Милица Маркић и Петар В. Арбутина, директор издавачке делатности у Службеном гласнику.

Милица Маркић је на српски језик превела седам романа Олге Токарчук (У потрази за Књигом (2000), Дневна кућа, ноћна кућа (2002), Свирка на много бубњева (2004), Бегуни (2010), Памтивек и друга доба (2013), Вуци своје рало по костима мртвих (2014) и Књиге Јаковљеве (2017)), а преводила је и прозу Витолда Гомбровича, Бруна Шулца, Кшиштофа Варге, Анджеја Стасјука, као и две књиге поезије које су објављене у Повељи („Без тебе“ Ане Августињак и „Џелат без маске“ Анджеја Бурсе). Говорећи о значају превођења поезије и прозе писаца из корпуса савремене пољске књижевности, тешкоћама и мукама око тражења фондова из којих би се ти преводи финансирали, Милица Маркић је рекла и реч више о пријатељству са списатељицом Олгом Токарчук и напоменула да је управо квалитет тог односа кључан за успешне преводе на српски језик.

Петар Арбутина, један од издавача ове капиталне књиге, подсетио нас је на прве преводе Олге Токарчук у издавачкој кући Нолит која је објавила њена три романа,  нагласивши да је од самог почетка био упознат са квалитетима, нашим читаоцима тада потпуно непознате ауторке, а данас списатељице чија је репутација у српском издаваштву изузетно респектабилна, пре свега захваљујући упорности и прегалаштву Милице Маркић. Арбутина је назначио да се радња романа "Књиге Јаковљеве" одвија у важном периоду пољске историје, пред почетак подела њених територија између великих сила. Наречени простор и време, познати углавном из дела Хенрика Сјенкевича, приказани су из другачије перспективе и откривају другу страну историје, обележене суживотом различитих култура.

Белешка о ауторки

 

Олга Токарчук (1962, Сулехов, Пољска), списатељица, есејисткиња, сценаристкиња и песникиња, спада у водећа имена пољске и светске књижевности. Психолошкиња по образовању, после студија на Варшавском универзитету радила је као психотерапеуткиња. Једна је од организаторки Међународног фестивала приповетке у Вроцлаву, води радионице креативног писања на Универзитету у Ополу. Многа њена дела била су предложак за представе и филмове, а филм "Трагом костију", екранизација романа "Вуци своје рало по костима мртвих", у режији Агњешке Холанд, прошле године је  освојио награду Сребрни медвед на Берлинском филмском фестивалу. Олга Токарчук живи у Крајанову, селу у Судетима.
 
Овај програм је одржан у оквиру обележавања 150 година Народне библиотеке „Стефан Првовенчани“ Краљево.
 

150. година Читаонице


Вести

 
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" Краљево обавештава своје кориснике да је огранак у Матарушкој Бањи пресељен на нову адресу Жичка бр. 67.
  • Захваљујући Академској мрежи у краљевачкој библиотеци могуће је бесплатно коришћење интернета у семинарским читаоницама.
  • Обавештавамо незапослене и Краљевчане без сталних примања да се могу бесплатно учланити у Народну библиотеку ''Стефан Првовенчани''. Бесплатни упис вршимо на Позајмном одељењу (други спрат). Заинтересовани морају донети потврду о евиденцији незапослених при Националној служби запошљавања.
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" врши међубиблиотечку позајмицу публикација из својих фондова и из фондова других библиотека у Србији и иностранству.
  • Наши чланови могу да користе услуге тзв. звучне библиотеке. Они могу да позајмљују компакт дискове на којима се налазе дела из домаће и стране књижевности. Звучна библиотека највише ће користити слепима и слабовидима. Одабрана дела казују наши најпознатији глумци.
  • Позивамо суграђане да се под повољним условима учлане у краљевачку библиотеку. Цена уписа за млађе од 14 година је 200, за старије 400 динара. Старији од 65 година и незапослени могу бесплатно добити нашу чланску карту. Вршимо и колективне уписе. За групу од 10 чланова и више, упис стаје 200, а за такву ученичку групу 100 динара по особи. Породични упис на годину дана кошта 100, а полугодишњи 250 динара по особи. Дневни упис кошта 50 динара. Добродошли. 
  • Пребацивањем базе података из тестног у реално окружење, кроз сегмент позајмица књига као дела програма COBISS, у краљевачкој Библиотеци омогућено је свим корисницима претраживање електронског каталога Библиотеке и увид да ли је књига, која их интересује,  доступна за коришћење или је на читању.


Повеља

Шта да читам

Пратите нас...

Блог Краљевачки октобар

Виртуелне изложбе

 
© 2019 НБ "Стефан Првовенчани" Краљево

Народна библиотека "Стефан Првовенчани", Цара Лазара 36
e-mail: biblioteka@tron-inter.net    Телефон: 036/321 377    036/319 750