Почетна страна

Јавне набавке

Општа документа

За тинејџере

 

Изложба о Стефану Првовенчаном у Љубовији
Изложба „Стефан Првовенчани у књижевности и историографији“, чији су аутори Данка Спасојевић и Ивана Хренко, гостује у Библиотеци „Милован Глишић“ у Љубовији, у оквиру Азбуковачких духовних свечаности, манифестацији која за циљ има неговање, проучавање и афирмисање вредности наше православне вере и националне културе.

Свечаности је отворио председник општине Љубовија, г. Милован Ковачевић, а присутнима се обратила и директорка ове установе Маријана Петаковић, истакавши да овогодишња манифестација протиче у знаку обележавања неколико јубилеја: сто година од великог рата, осамсто година од крунисања Стефана Првовенчаног за краља и двеста година од постојања цркве Св. Николаја у Цапарићу код Љубовије.

О изложби је говорила Ивана Хренко, нагласивши још једном да се Стефан Првовенчани не истиче само као средњовековни владар, првовенчани краљ међу Немањићима, већ и као писац, представљајући једно од најзначајнијих имена у српској књижевности средњег века.

У оквиру истог програма проф. др Радивој Радић представио је књигу „Србија 1217. – настанак краљевине“, чији је, поред проф. Синише Мишића, аутор. „Србија је постала краљевина захваљујући здруженом деловању двојице браће, Стефана Немањића и Саве, у време значајно измењених политичких околности на простору југоисточне Европе“, рекао је, између осталог, проф. Радић.
12.9.2018.

 

150. година Читаонице


Вести

 
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" Краљево обавештава своје кориснике да је огранак у Матарушкој Бањи пресељен на нову адресу Жичка бр. 67.
  • Захваљујући Академској мрежи у краљевачкој библиотеци могуће је бесплатно коришћење интернета у семинарским читаоницама.
  • Обавештавамо незапослене и Краљевчане без сталних примања да се могу бесплатно учланити у Народну библиотеку ''Стефан Првовенчани''. Бесплатни упис вршимо на Позајмном одељењу (други спрат). Заинтересовани морају донети потврду о евиденцији незапослених при Националној служби запошљавања.
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" врши међубиблиотечку позајмицу публикација из својих фондова и из фондова других библиотека у Србији и иностранству.
  • Наши чланови могу да користе услуге тзв. звучне библиотеке. Они могу да позајмљују компакт дискове на којима се налазе дела из домаће и стране књижевности. Звучна библиотека највише ће користити слепима и слабовидима. Одабрана дела казују наши најпознатији глумци.
  • Позивамо суграђане да се под повољним условима учлане у краљевачку библиотеку. Цена уписа за млађе од 14 година је 200, за старије 400 динара. Старији од 65 година и незапослени могу бесплатно добити нашу чланску карту. Вршимо и колективне уписе. За групу од 10 чланова и више, упис стаје 200, а за такву ученичку групу 100 динара по особи. Породични упис на годину дана кошта 100, а полугодишњи 250 динара по особи. Дневни упис кошта 50 динара. Добродошли. 
  • Пребацивањем базе података из тестног у реално окружење, кроз сегмент позајмица књига као дела програма COBISS, у краљевачкој Библиотеци омогућено је свим корисницима претраживање електронског каталога Библиотеке и увид да ли је књига, која их интересује,  доступна за коришћење или је на читању.


Повеља

Шта да читам

Пратите нас...

Блог Краљевачки октобар

Виртуелне изложбе

 
© 2019 НБ "Стефан Првовенчани" Краљево

Народна библиотека "Стефан Првовенчани", Цара Лазара 36
e-mail: biblioteka@tron-inter.net    Телефон: 036/321 377    036/319 750