Почетна страна

COBISS каталог

Пратите нас...

За тинејџере

 

Изложба о Стефану Првовенчаном у Љубовији
Изложба „Стефан Првовенчани у књижевности и историографији“, чији су аутори Данка Спасојевић и Ивана Хренко, гостује у Библиотеци „Милован Глишић“ у Љубовији, у оквиру Азбуковачких духовних свечаности, манифестацији која за циљ има неговање, проучавање и афирмисање вредности наше православне вере и националне културе.

Свечаности је отворио председник општине Љубовија, г. Милован Ковачевић, а присутнима се обратила и директорка ове установе Маријана Петаковић, истакавши да овогодишња манифестација протиче у знаку обележавања неколико јубилеја: сто година од великог рата, осамсто година од крунисања Стефана Првовенчаног за краља и двеста година од постојања цркве Св. Николаја у Цапарићу код Љубовије.

О изложби је говорила Ивана Хренко, нагласивши још једном да се Стефан Првовенчани не истиче само као средњовековни владар, првовенчани краљ међу Немањићима, већ и као писац, представљајући једно од најзначајнијих имена у српској књижевности средњег века.

У оквиру истог програма проф. др Радивој Радић представио је књигу „Србија 1217. – настанак краљевине“, чији је, поред проф. Синише Мишића, аутор. „Србија је постала краљевина захваљујући здруженом деловању двојице браће, Стефана Немањића и Саве, у време значајно измењених политичких околности на простору југоисточне Европе“, рекао је, између осталог, проф. Радић.
12.9.2018.

 

150. година Читаонице


Јавне набавке

Вести

 
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" Краљево обавештава своје кориснике да је огранак у Матарушкој Бањи пресељен на нову адресу Жичка бр. 67.
  • Захваљујући Академској мрежи у краљевачкој библиотеци могуће је бесплатно коришћење интернета у семинарским читаоницама.
  • Обавештавамо незапослене и Краљевчане без сталних примања да се могу бесплатно учланити у Народну библиотеку ''Стефан Првовенчани''. Бесплатни упис вршимо на Позајмном одељењу (други спрат). Заинтересовани морају донети потврду о евиденцији незапослених при Националној служби запошљавања.
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" врши међубиблиотечку позајмицу публикација из својих фондова и из фондова других библиотека у Србији и иностранству.
  • Наши чланови могу да користе услуге тзв. звучне библиотеке. Они могу да позајмљују компакт дискове на којима се налазе дела из домаће и стране књижевности. Звучна библиотека највише ће користити слепима и слабовидима. Одабрана дела казују наши најпознатији глумци.
  • Позивамо суграђане да се под повољним условима учлане у краљевачку библиотеку. Цена уписа за млађе од 14 година је 200, за старије 400 динара. Старији од 65 година и незапослени могу бесплатно добити нашу чланску карту. Вршимо и колективне уписе. За групу од 10 чланова и више, упис стаје 200, а за такву ученичку групу 100 динара по особи. Породични упис на годину дана кошта 100, а полугодишњи 250 динара по особи. Дневни упис кошта 50 динара. Добродошли. 
  • Пребацивањем базе података из тестног у реално окружење, кроз сегмент позајмица књига као дела програма COBISS, у краљевачкој Библиотеци омогућено је свим корисницима претраживање електронског каталога Библиотеке и увид да ли је књига, која их интересује,  доступна за коришћење или је на читању.


Повеља

Препоручујемо

Шта да читам

Блог Краљевачки октобар

Општа документа

Препоручујемо сајт

Виртуелне изложбе

Тренутно на сајту

Број посетилаца тренутно је: 3

Пријатељи сајта

 
© 2018 НБ "Стефан Првовенчани" Краљево

Народна библиотека "Стефан Првовенчани", Цара Лазара 36
e-mail: biblioteka@tron-inter.net    Телефон: 036/321 377    036/319 750