Почетна страна

COBISS каталог

Пратите нас...

За тинејџере

 

Представљена Енциклопедија Републике Српске
- Наш задатак јесте да покажемо да смо ми у Републици Српској по култури, обичајима, начину испољавања самосвијети...народ који има своју историју и да наши крајеви никада нису били нека непозната земља, већ је ту увијек бујао живот...
Овим је речима проф. др Рајко Кузмановић, председник Академије наука и умјетности Републике Српске ( и некадашњи председник РС ) и председник Уређивачког одбора, започео причу о Енциклопедији Републике Српске, на представљању њеног првог тома у краљевачкој библиотеци.

Он је нагласио да ће Енциклопедија имати шест томова и око 11 хиљада одредница, да ће њоме бити обухваћено све оно што данас чини Републику Српску и да на том задатку раде 28 стручних редакција и око 150 научних радника.
-Да би се приступило изради оваквих енциклопедија нужно је остварити неколико битних претпоставки. Прва је да постоји зрелост народа (нације) да осјећа потребу да има такву књигу као своју баштину и цивилизацијско дјело. Друга је претпоставка да постоји институција која може преузети одговорност израде овакве књиге. И треће је да постоје стручни људи за тако одговоран посао. На срећу у РС постоје приближно сва три услова, истина без искуства на оваквим пројектима...Академија наука и умјетности РС успустила се у потхват израде Енциклопедије, без искуства и утабане стазе и без довољно кадра, али гоњени великом жељом, вољом и напором, успешно обављамо овај посао – рекао је академик Рајко Кузмановић.
О Екциклопедији је говорио  и академик Љубомир Зуковић, нагласивши да  ''ова капитална књига треба да покаже, пре свега српском народу, да смо ми аутохтон народ и да нас тамо није вјетар донио...''
Овај је програм одржан у оквиру манифестација Дани Републике Српске у Србији, која се ове године одржава од 3-9. септембра у 19 градова Србије и 150 година Народне библиотеке „Стефан Првовенчани“.
 
7. септембар 2018.
 

150. година Читаонице


Јавне набавке

Вести

 
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" Краљево обавештава своје кориснике да је огранак у Матарушкој Бањи пресељен на нову адресу Жичка бр. 67.
  • Захваљујући Академској мрежи у краљевачкој библиотеци могуће је бесплатно коришћење интернета у семинарским читаоницама.
  • Обавештавамо незапослене и Краљевчане без сталних примања да се могу бесплатно учланити у Народну библиотеку ''Стефан Првовенчани''. Бесплатни упис вршимо на Позајмном одељењу (други спрат). Заинтересовани морају донети потврду о евиденцији незапослених при Националној служби запошљавања.
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" врши међубиблиотечку позајмицу публикација из својих фондова и из фондова других библиотека у Србији и иностранству.
  • Наши чланови могу да користе услуге тзв. звучне библиотеке. Они могу да позајмљују компакт дискове на којима се налазе дела из домаће и стране књижевности. Звучна библиотека највише ће користити слепима и слабовидима. Одабрана дела казују наши најпознатији глумци.
  • Позивамо суграђане да се под повољним условима учлане у краљевачку библиотеку. Цена уписа за млађе од 14 година је 200, за старије 400 динара. Старији од 65 година и незапослени могу бесплатно добити нашу чланску карту. Вршимо и колективне уписе. За групу од 10 чланова и више, упис стаје 200, а за такву ученичку групу 100 динара по особи. Породични упис на годину дана кошта 100, а полугодишњи 250 динара по особи. Дневни упис кошта 50 динара. Добродошли. 
  • Пребацивањем базе података из тестног у реално окружење, кроз сегмент позајмица књига као дела програма COBISS, у краљевачкој Библиотеци омогућено је свим корисницима претраживање електронског каталога Библиотеке и увид да ли је књига, која их интересује,  доступна за коришћење или је на читању.


Повеља

Препоручујемо

Шта да читам

Блог Краљевачки октобар

Општа документа

Препоручујемо сајт

Виртуелне изложбе

Тренутно на сајту

Број посетилаца тренутно је: 3

Пријатељи сајта

 
© 2018 НБ "Стефан Првовенчани" Краљево

Народна библиотека "Стефан Првовенчани", Цара Лазара 36
e-mail: biblioteka@tron-inter.net    Телефон: 036/321 377    036/319 750