Почетна страна

Јавне набавке

Општа документа

За тинејџере

 

Представљена Енциклопедија Републике Српске
- Наш задатак јесте да покажемо да смо ми у Републици Српској по култури, обичајима, начину испољавања самосвијети...народ који има своју историју и да наши крајеви никада нису били нека непозната земља, већ је ту увијек бујао живот...
Овим је речима проф. др Рајко Кузмановић, председник Академије наука и умјетности Републике Српске ( и некадашњи председник РС ) и председник Уређивачког одбора, започео причу о Енциклопедији Републике Српске, на представљању њеног првог тома у краљевачкој библиотеци.

Он је нагласио да ће Енциклопедија имати шест томова и око 11 хиљада одредница, да ће њоме бити обухваћено све оно што данас чини Републику Српску и да на том задатку раде 28 стручних редакција и око 150 научних радника.
-Да би се приступило изради оваквих енциклопедија нужно је остварити неколико битних претпоставки. Прва је да постоји зрелост народа (нације) да осјећа потребу да има такву књигу као своју баштину и цивилизацијско дјело. Друга је претпоставка да постоји институција која може преузети одговорност израде овакве књиге. И треће је да постоје стручни људи за тако одговоран посао. На срећу у РС постоје приближно сва три услова, истина без искуства на оваквим пројектима...Академија наука и умјетности РС успустила се у потхват израде Енциклопедије, без искуства и утабане стазе и без довољно кадра, али гоњени великом жељом, вољом и напором, успешно обављамо овај посао – рекао је академик Рајко Кузмановић.
О Екциклопедији је говорио  и академик Љубомир Зуковић, нагласивши да  ''ова капитална књига треба да покаже, пре свега српском народу, да смо ми аутохтон народ и да нас тамо није вјетар донио...''
Овај је програм одржан у оквиру манифестација Дани Републике Српске у Србији, која се ове године одржава од 3-9. септембра у 19 градова Србије и 150 година Народне библиотеке „Стефан Првовенчани“.
 
7. септембар 2018.
 

150. година Читаонице


Вести

 
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" Краљево обавештава своје кориснике да је огранак у Матарушкој Бањи пресељен на нову адресу Жичка бр. 67.
  • Захваљујући Академској мрежи у краљевачкој библиотеци могуће је бесплатно коришћење интернета у семинарским читаоницама.
  • Обавештавамо незапослене и Краљевчане без сталних примања да се могу бесплатно учланити у Народну библиотеку ''Стефан Првовенчани''. Бесплатни упис вршимо на Позајмном одељењу (други спрат). Заинтересовани морају донети потврду о евиденцији незапослених при Националној служби запошљавања.
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" врши међубиблиотечку позајмицу публикација из својих фондова и из фондова других библиотека у Србији и иностранству.
  • Наши чланови могу да користе услуге тзв. звучне библиотеке. Они могу да позајмљују компакт дискове на којима се налазе дела из домаће и стране књижевности. Звучна библиотека највише ће користити слепима и слабовидима. Одабрана дела казују наши најпознатији глумци.
  • Позивамо суграђане да се под повољним условима учлане у краљевачку библиотеку. Цена уписа за млађе од 14 година је 200, за старије 400 динара. Старији од 65 година и незапослени могу бесплатно добити нашу чланску карту. Вршимо и колективне уписе. За групу од 10 чланова и више, упис стаје 200, а за такву ученичку групу 100 динара по особи. Породични упис на годину дана кошта 100, а полугодишњи 250 динара по особи. Дневни упис кошта 50 динара. Добродошли. 
  • Пребацивањем базе података из тестног у реално окружење, кроз сегмент позајмица књига као дела програма COBISS, у краљевачкој Библиотеци омогућено је свим корисницима претраживање електронског каталога Библиотеке и увид да ли је књига, која их интересује,  доступна за коришћење или је на читању.


Повеља

Шта да читам

Пратите нас...

Блог Краљевачки октобар

Виртуелне изложбе

 
© 2019 НБ "Стефан Првовенчани" Краљево

Народна библиотека "Стефан Првовенчани", Цара Лазара 36
e-mail: biblioteka@tron-inter.net    Телефон: 036/321 377    036/319 750