Почетна страна

Јавне набавке

Општа документа

За тинејџере

 

Хрисовуљa као послушање
Пуних двадесет седам година, у време Жичког духовног сабора Преображење, српским песницима се у Манстиру Жичи додељује Жичка хрисовуља, једна од  најугледнијих књижевних награда у Србији. Понели су је Миодраг Павловић, Иван В. Лалић, Љубомир Симовић, Стеван Раичковић, Милосав Тешић, Матија Бећковић, Рајко Петров Ного, Брана Петровић...и ове године Стеван Тонтић.
 
Ликовни аутор ове уникатне златопечатне повеље и иконе Преображења Господњег је краљевачки уметник Слободан Луковић, професор овдашње Уметничке школе.
-Хрисовуљу сликам од 1999. године. Њену израду не доживљавам као посао, већ као неку врсту послушања, јер сам уз њу стасавао као уметник. Она је најпре рађена на дасци, а од пре коју годину на пергаменту. Нашли смо јој меру у свему и не треба је више мењати – каже Слободан Луковић.

Луковић је рођен 1979. године у Краљеву. Дипломирао је на београдском Факултету примењене уметности на Одсеку за конзервацију и рестаурацију. Његови калиграфски и иконописачки радови налазе се у приватним и државним збиркама широм света и на Светој Гори. Однедавно, један његов рад налази се у Белој кући у Вашингтону. Излагао је у Краљеву, Београду, Трстенику, Лиону... Радио је рестаурацију живописа и иконописа у црквама у Белој Паланци, Новом Селу, Ласцу, манастиру Бистрици подно Златара... 

 

150. година Читаонице


Вести

 
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" Краљево обавештава своје кориснике да је огранак у Матарушкој Бањи пресељен на нову адресу Жичка бр. 67.
  • Захваљујући Академској мрежи у краљевачкој библиотеци могуће је бесплатно коришћење интернета у семинарским читаоницама.
  • Обавештавамо незапослене и Краљевчане без сталних примања да се могу бесплатно учланити у Народну библиотеку ''Стефан Првовенчани''. Бесплатни упис вршимо на Позајмном одељењу (други спрат). Заинтересовани морају донети потврду о евиденцији незапослених при Националној служби запошљавања.
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" врши међубиблиотечку позајмицу публикација из својих фондова и из фондова других библиотека у Србији и иностранству.
  • Наши чланови могу да користе услуге тзв. звучне библиотеке. Они могу да позајмљују компакт дискове на којима се налазе дела из домаће и стране књижевности. Звучна библиотека највише ће користити слепима и слабовидима. Одабрана дела казују наши најпознатији глумци.
  • Позивамо суграђане да се под повољним условима учлане у краљевачку библиотеку. Цена уписа за млађе од 14 година је 200, за старије 400 динара. Старији од 65 година и незапослени могу бесплатно добити нашу чланску карту. Вршимо и колективне уписе. За групу од 10 чланова и више, упис стаје 200, а за такву ученичку групу 100 динара по особи. Породични упис на годину дана кошта 100, а полугодишњи 250 динара по особи. Дневни упис кошта 50 динара. Добродошли. 
  • Пребацивањем базе података из тестног у реално окружење, кроз сегмент позајмица књига као дела програма COBISS, у краљевачкој Библиотеци омогућено је свим корисницима претраживање електронског каталога Библиотеке и увид да ли је књига, која их интересује,  доступна за коришћење или је на читању.


Повеља

Шта да читам

Пратите нас...

Блог Краљевачки октобар

Виртуелне изложбе

 
© 2019 НБ "Стефан Првовенчани" Краљево

Народна библиотека "Стефан Првовенчани", Цара Лазара 36
e-mail: biblioteka@tron-inter.net    Телефон: 036/321 377    036/319 750