Почетна страна

Јавне набавке

Општа документа

За тинејџере

 

Стевану Тонтићу уручена Жичка хрисовуља
Песнику Стевану Тонтићу уручена је Жичка хрисовуља на завршној свечаности овогодишњег Жичког духовног сабора, приређеној на Преображење Господње у трпезарији Манастира Жиче. Ово високо песничко признање Тонтићу је уручио др Предраг Терзић, градоначелник Краљева. 

-Ако се онај који данас, под сводовима храма, прима признање за своју пјесничку умјетност, и не може се баш представити као уредан вјерник (мада није био ни богохулник) ипак би смио рећи да је, откад је духовно прогледао, био на путу тражења љубави и спасења за своју душу. Трагајући и за својим пјесничким језиком као легитимацијом међу људима од духа, био сам уједно, можда и не знајући, на боготражитељском путу...Овдје бих указао на једно своје преломно, апокалиптично искуство – искуство рата у Сарајеву и у Босни деведесетих година минулог вијека – очему сам иначе доста говорио и писао. Сматрао сам да је рат сам по себи злочин, а да је скандал свакодневног ратног злочинства био у слободном, некажњивом убијању, мучењу и прогону цивилног становништва.

Из часа у час, даноноћно, током три и по године, рушио се у крви поредак цивилизованог живљења, рушило се све, па и посвећене вриједности. Сам људски живот, голи живот, за мене је представљао светињу, тим прије што је био тако брутално нападан и уништаван. Чинило се да нас је сам Бог напустио, оставио на цједилу, не из некаквог хира, већ због наших небројених непочинстава. Поражен као грађанин лудачки растурене државе, ипак сам у себи одржавао дашак наде (без наде не можеш ни дисати) да ћу – останем ли с гоњенима а не гонитељима – преживјети пријетње смрћу и спасити се из вртлога убилачких сила. Истовремено сам писао (кад да су се саме писале) пјесме о тим страхотама, с помишљу да ће, ако не ја, можда оне наставити да живе и свједоче о још једном времену ''кад су живи завидјели мртвима''. А кад сам коначно, уз садејство поезије, изашао из те земаљске кланице, назвавши изганство из ње благословом, осјетио сам, цијелим бићем, излив божанске милости, захваљујући којој још ходам. И још пјесме пишем – беседио је Стеван Тонтић.
О овој овој врсти искуства и искушења Стевана Тонтића говорио је, у завршници свог обраћања, и др Драган Хамовић, председник жирија за доделу Жичке хрисовуље:
-Духовна помиреност с бременом свега тешко проживљеног, прихватање страдања као следовања, чини исходиште новијих песама, у којима песничко Ја представља као Христова луда. Каква је то луда? То је, према Тонтићу, свако ко не лаже и одозго је вођен, над којим се збивају страхоте и чуда, који не бежи од бола и бол воли. То је сума искуства које Стеван Тонтић лирски посредује, опредељен за ''радикално истинољубиви језик песништва'', при чему је изборена песничка истина сложена и вишестрана, као и лично оверена, али у себи, макар у тексту и даху, гдекад помири непомиљивости –закљује Драган Хамовић.

О делу Стевана Тонтића говорио је и књижевни критичар Марко Паовица, а на свој, надахнути начин, у поздравној речи, и архијерејски заменик епископа жичког Јустина, протојереј ставрофор Љубинко Костић.
У уметничком делу програма учествовали су глумац Александар Срећковић и солиста Јана Крижак.
Уручењем Жичке хрисовуље, завршен је овогодишњи Жички духовни сабор.

20. август 2018.


 

150. година Читаонице


Вести

 
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" Краљево обавештава своје кориснике да је огранак у Матарушкој Бањи пресељен на нову адресу Жичка бр. 67.
  • Захваљујући Академској мрежи у краљевачкој библиотеци могуће је бесплатно коришћење интернета у семинарским читаоницама.
  • Обавештавамо незапослене и Краљевчане без сталних примања да се могу бесплатно учланити у Народну библиотеку ''Стефан Првовенчани''. Бесплатни упис вршимо на Позајмном одељењу (други спрат). Заинтересовани морају донети потврду о евиденцији незапослених при Националној служби запошљавања.
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" врши међубиблиотечку позајмицу публикација из својих фондова и из фондова других библиотека у Србији и иностранству.
  • Наши чланови могу да користе услуге тзв. звучне библиотеке. Они могу да позајмљују компакт дискове на којима се налазе дела из домаће и стране књижевности. Звучна библиотека највише ће користити слепима и слабовидима. Одабрана дела казују наши најпознатији глумци.
  • Позивамо суграђане да се под повољним условима учлане у краљевачку библиотеку. Цена уписа за млађе од 14 година је 200, за старије 400 динара. Старији од 65 година и незапослени могу бесплатно добити нашу чланску карту. Вршимо и колективне уписе. За групу од 10 чланова и више, упис стаје 200, а за такву ученичку групу 100 динара по особи. Породични упис на годину дана кошта 100, а полугодишњи 250 динара по особи. Дневни упис кошта 50 динара. Добродошли. 
  • Пребацивањем базе података из тестног у реално окружење, кроз сегмент позајмица књига као дела програма COBISS, у краљевачкој Библиотеци омогућено је свим корисницима претраживање електронског каталога Библиотеке и увид да ли је књига, која их интересује,  доступна за коришћење или је на читању.


Повеља

Шта да читам

Пратите нас...

Блог Краљевачки октобар

Виртуелне изложбе

 
© 2019 НБ "Стефан Првовенчани" Краљево

Народна библиотека "Стефан Првовенчани", Цара Лазара 36
e-mail: biblioteka@tron-inter.net    Телефон: 036/321 377    036/319 750