Почетна страна

Јавне набавке

Општа документа

За тинејџере

 

О поезији Стевана Тонтића
Већина програма овогодишњег Жичког духовног сабора Преображење посвећена је делу песника Стевана Тонтића, овогодишњег добитника Жичке хрисовуље за, како се наводи у одлуци жирија, дубоко лирско сведанство о удесу рата и изгнанаства. Најпре су на књижевној вечери у краљевачкој библиотеци о Тонтићевом песништву, пред бројном публиком, говорили проф. др Михајло Пантић и Милета Аћимовић Ивков. Своје стихове казивао је аутор.

Затим је, такође у краљевачкој библиотеци, одржан научни скуп О поезији Стевана Тонтића, којим је председавао проф. др Саша Радојчић. Учеснике скупа поздравили су мр Миша Милосављевић, директор Библиотеке и др Драган Хамовић, председник жирија за доделу Жичке хрисовуље и уредник зборника о добитницима овог признања, истакавши да су окупљања у Краљеву ''дугорочни пројекат одбране српске поезије'', и наглашавајући да је ''традиција књиге, према ретким али видљивим траговима, почела овде, у Манастиру Жичи...''

 

Затим су о песничком делу Стевана Тонтића говорили Јован Делић, Васа Павковић, Марко Паовица, Светлана Милашиновић, Владан Бајчета, Саша Радојчић, Никола Маринковић, Миломир Гавриловић и Драгана Тодоресков.
Њихова излагања чиниће садржај будућег зборника Стеван Тонтић, песник, у издању Народне библиотеке Стефан Првовенчани из Краљева.
 
18. август 2018. 

 

150. година Читаонице


Вести

 
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" Краљево обавештава своје кориснике да је огранак у Матарушкој Бањи пресељен на нову адресу Жичка бр. 67.
  • Захваљујући Академској мрежи у краљевачкој библиотеци могуће је бесплатно коришћење интернета у семинарским читаоницама.
  • Обавештавамо незапослене и Краљевчане без сталних примања да се могу бесплатно учланити у Народну библиотеку ''Стефан Првовенчани''. Бесплатни упис вршимо на Позајмном одељењу (други спрат). Заинтересовани морају донети потврду о евиденцији незапослених при Националној служби запошљавања.
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" врши међубиблиотечку позајмицу публикација из својих фондова и из фондова других библиотека у Србији и иностранству.
  • Наши чланови могу да користе услуге тзв. звучне библиотеке. Они могу да позајмљују компакт дискове на којима се налазе дела из домаће и стране књижевности. Звучна библиотека највише ће користити слепима и слабовидима. Одабрана дела казују наши најпознатији глумци.
  • Позивамо суграђане да се под повољним условима учлане у краљевачку библиотеку. Цена уписа за млађе од 14 година је 200, за старије 400 динара. Старији од 65 година и незапослени могу бесплатно добити нашу чланску карту. Вршимо и колективне уписе. За групу од 10 чланова и више, упис стаје 200, а за такву ученичку групу 100 динара по особи. Породични упис на годину дана кошта 100, а полугодишњи 250 динара по особи. Дневни упис кошта 50 динара. Добродошли. 
  • Пребацивањем базе података из тестног у реално окружење, кроз сегмент позајмица књига као дела програма COBISS, у краљевачкој Библиотеци омогућено је свим корисницима претраживање електронског каталога Библиотеке и увид да ли је књига, која их интересује,  доступна за коришћење или је на читању.


Повеља

Шта да читам

Пратите нас...

Блог Краљевачки октобар

Виртуелне изложбе

 
© 2019 НБ "Стефан Првовенчани" Краљево

Народна библиотека "Стефан Првовенчани", Цара Лазара 36
e-mail: biblioteka@tron-inter.net    Телефон: 036/321 377    036/319 750