Почетна страна

COBISS каталог

Пратите нас...

За тинејџере

 

О поезији Стевана Тонтића
Већина програма овогодишњег Жичког духовног сабора Преображење посвећена је делу песника Стевана Тонтића, овогодишњег добитника Жичке хрисовуље за, како се наводи у одлуци жирија, дубоко лирско сведанство о удесу рата и изгнанаства. Најпре су на књижевној вечери у краљевачкој библиотеци о Тонтићевом песништву, пред бројном публиком, говорили проф. др Михајло Пантић и Милета Аћимовић Ивков. Своје стихове казивао је аутор.

Затим је, такође у краљевачкој библиотеци, одржан научни скуп О поезији Стевана Тонтића, којим је председавао проф. др Саша Радојчић. Учеснике скупа поздравили су мр Миша Милосављевић, директор Библиотеке и др Драган Хамовић, председник жирија за доделу Жичке хрисовуље и уредник зборника о добитницима овог признања, истакавши да су окупљања у Краљеву ''дугорочни пројекат одбране српске поезије'', и наглашавајући да је ''традиција књиге, према ретким али видљивим траговима, почела овде, у Манастиру Жичи...''

 

Затим су о песничком делу Стевана Тонтића говорили Јован Делић, Васа Павковић, Марко Паовица, Светлана Милашиновић, Владан Бајчета, Саша Радојчић, Никола Маринковић, Миломир Гавриловић и Драгана Тодоресков.
Њихова излагања чиниће садржај будућег зборника Стеван Тонтић, песник, у издању Народне библиотеке Стефан Првовенчани из Краљева.
 
18. август 2018. 

 

150. година Читаонице


Јавне набавке

Вести

 
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" Краљево обавештава своје кориснике да је огранак у Матарушкој Бањи пресељен на нову адресу Жичка бр. 67.
  • Захваљујући Академској мрежи у краљевачкој библиотеци могуће је бесплатно коришћење интернета у семинарским читаоницама.
  • Обавештавамо незапослене и Краљевчане без сталних примања да се могу бесплатно учланити у Народну библиотеку ''Стефан Првовенчани''. Бесплатни упис вршимо на Позајмном одељењу (други спрат). Заинтересовани морају донети потврду о евиденцији незапослених при Националној служби запошљавања.
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" врши међубиблиотечку позајмицу публикација из својих фондова и из фондова других библиотека у Србији и иностранству.
  • Наши чланови могу да користе услуге тзв. звучне библиотеке. Они могу да позајмљују компакт дискове на којима се налазе дела из домаће и стране књижевности. Звучна библиотека највише ће користити слепима и слабовидима. Одабрана дела казују наши најпознатији глумци.
  • Позивамо суграђане да се под повољним условима учлане у краљевачку библиотеку. Цена уписа за млађе од 14 година је 200, за старије 400 динара. Старији од 65 година и незапослени могу бесплатно добити нашу чланску карту. Вршимо и колективне уписе. За групу од 10 чланова и више, упис стаје 200, а за такву ученичку групу 100 динара по особи. Породични упис на годину дана кошта 100, а полугодишњи 250 динара по особи. Дневни упис кошта 50 динара. Добродошли. 
  • Пребацивањем базе података из тестног у реално окружење, кроз сегмент позајмица књига као дела програма COBISS, у краљевачкој Библиотеци омогућено је свим корисницима претраживање електронског каталога Библиотеке и увид да ли је књига, која их интересује,  доступна за коришћење или је на читању.


Повеља

Препоручујемо

Шта да читам

Блог Краљевачки октобар

Општа документа

Препоручујемо сајт

Виртуелне изложбе

Тренутно на сајту

Број посетилаца тренутно је: 3

Пријатељи сајта

 
© 2018 НБ "Стефан Првовенчани" Краљево

Народна библиотека "Стефан Првовенчани", Цара Лазара 36
e-mail: biblioteka@tron-inter.net    Телефон: 036/321 377    036/319 750