Почетна страна

Јавне набавке

Општа документа

За тинејџере

 

Започео Жички духовни сабор Преображење 2018.
Синоћ је у Галерији Народног музеја у Краљеву започео Жички духовни сабор Преображење 2018. који организују Народна библиотека Стефан Првовенчани, Народни музеј и Књижевни клуб Краљево. У име домаћина ове манифестације, Града Краљева, Сабор је отворио др Предраг Терзић, градоначелник, подсетивши, на почетку свог обраћања, да су га пре двадесет седам година започели песници из Књижевног клуба.

-Већ наредне 1993. године локална самоуправа преузима домаћинство над Сабором и до данашњег дана са Библиотеком, Музејем и Књижевним клубом брине о њему. У времену непостојања континуитета, када се оно што  је постојало, не ретко, руши и проглашава анахроним, постоје и оне манифестације које показују истрајност и континуитет. Жички духовни сабор показује значај повезивања Цркве и државе, Епархије жичке и Града Краљева и свих нас који чинимо ову манифестацију вере и вере у будућност. Предлажем вам да присуствујете програмима наредна три дана и да у недељу, 19 августа, у Манастиру Жичи, уручимо Жичку хрисовуљу песнику Стевану Тонтићу – рекао је др Предраг Терзић. 

Присутнима се обратио и Његово преосвештенство епископ жички г. Јустин, рекавши да ''велики значај има то што се људи око нечега окупљају пуних двадесет седам година и да у томе има преображењске симболике''. 
-Као што се природа преображава, као што се Господ преобразио пред својим ученицима, тако се и ми људи преображавамо дејством божјим и нашим пристанком и вољом...Господ бог Саваот створио је небо и земљу, све видљиво и невидљиво речју својом. Створио је и човека као једино словесно биће и дао му да све што је Он створио именује. Тиме што му да је име, даје му логос, даје му смисао. Тако Бог показује да хоће да човек буде сатворац и помоћник његов.

Песници, књижевници и сви који пишу, даровани су од Бога да то што им је дано припреме за нашу душу, за наш ум, да нас тако ободре, да нас подсете да смо и ми људи којима треба реч утехе, а утеха је од Господа. Дивим се људима од речи, јер реч је сила, она је од Бога...беседио је епископ жички господин Јустин. 

У наставку програма отворена је изложба Музејске приче – аквизиције 2014-2017, аутора Сузане Новчић и Љубише Симовића. У музичком делу програма учествовали су Хор Свети архиђакон Стефан и ученици Музичке школе у Краљеву Реља Јаковљевић и Александар Илијовски.

17. август 2018.
 
 

150. година Читаонице


Вести

 
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" Краљево обавештава своје кориснике да је огранак у Матарушкој Бањи пресељен на нову адресу Жичка бр. 67.
  • Захваљујући Академској мрежи у краљевачкој библиотеци могуће је бесплатно коришћење интернета у семинарским читаоницама.
  • Обавештавамо незапослене и Краљевчане без сталних примања да се могу бесплатно учланити у Народну библиотеку ''Стефан Првовенчани''. Бесплатни упис вршимо на Позајмном одељењу (други спрат). Заинтересовани морају донети потврду о евиденцији незапослених при Националној служби запошљавања.
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" врши међубиблиотечку позајмицу публикација из својих фондова и из фондова других библиотека у Србији и иностранству.
  • Наши чланови могу да користе услуге тзв. звучне библиотеке. Они могу да позајмљују компакт дискове на којима се налазе дела из домаће и стране књижевности. Звучна библиотека највише ће користити слепима и слабовидима. Одабрана дела казују наши најпознатији глумци.
  • Позивамо суграђане да се под повољним условима учлане у краљевачку библиотеку. Цена уписа за млађе од 14 година је 200, за старије 400 динара. Старији од 65 година и незапослени могу бесплатно добити нашу чланску карту. Вршимо и колективне уписе. За групу од 10 чланова и више, упис стаје 200, а за такву ученичку групу 100 динара по особи. Породични упис на годину дана кошта 100, а полугодишњи 250 динара по особи. Дневни упис кошта 50 динара. Добродошли. 
  • Пребацивањем базе података из тестног у реално окружење, кроз сегмент позајмица књига као дела програма COBISS, у краљевачкој Библиотеци омогућено је свим корисницима претраживање електронског каталога Библиотеке и увид да ли је књига, која их интересује,  доступна за коришћење или је на читању.


Повеља

Шта да читам

Пратите нас...

Блог Краљевачки октобар

Виртуелне изложбе

 
© 2019 НБ "Стефан Првовенчани" Краљево

Народна библиотека "Стефан Првовенчани", Цара Лазара 36
e-mail: biblioteka@tron-inter.net    Телефон: 036/321 377    036/319 750