Почетна страна

COBISS каталог

Пратите нас...

За тинејџере

 

Започео Жички духовни сабор Преображење 2018.
Синоћ је у Галерији Народног музеја у Краљеву започео Жички духовни сабор Преображење 2018. који организују Народна библиотека Стефан Првовенчани, Народни музеј и Књижевни клуб Краљево. У име домаћина ове манифестације, Града Краљева, Сабор је отворио др Предраг Терзић, градоначелник, подсетивши, на почетку свог обраћања, да су га пре двадесет седам година започели песници из Књижевног клуба.

-Већ наредне 1993. године локална самоуправа преузима домаћинство над Сабором и до данашњег дана са Библиотеком, Музејем и Књижевним клубом брине о њему. У времену непостојања континуитета, када се оно што  је постојало, не ретко, руши и проглашава анахроним, постоје и оне манифестације које показују истрајност и континуитет. Жички духовни сабор показује значај повезивања Цркве и државе, Епархије жичке и Града Краљева и свих нас који чинимо ову манифестацију вере и вере у будућност. Предлажем вам да присуствујете програмима наредна три дана и да у недељу, 19 августа, у Манастиру Жичи, уручимо Жичку хрисовуљу песнику Стевану Тонтићу – рекао је др Предраг Терзић. 

Присутнима се обратио и Његово преосвештенство епископ жички г. Јустин, рекавши да ''велики значај има то што се људи око нечега окупљају пуних двадесет седам година и да у томе има преображењске симболике''. 
-Као што се природа преображава, као што се Господ преобразио пред својим ученицима, тако се и ми људи преображавамо дејством божјим и нашим пристанком и вољом...Господ бог Саваот створио је небо и земљу, све видљиво и невидљиво речју својом. Створио је и човека као једино словесно биће и дао му да све што је Он створио именује. Тиме што му да је име, даје му логос, даје му смисао. Тако Бог показује да хоће да човек буде сатворац и помоћник његов.

Песници, књижевници и сви који пишу, даровани су од Бога да то што им је дано припреме за нашу душу, за наш ум, да нас тако ободре, да нас подсете да смо и ми људи којима треба реч утехе, а утеха је од Господа. Дивим се људима од речи, јер реч је сила, она је од Бога...беседио је епископ жички господин Јустин. 

У наставку програма отворена је изложба Музејске приче – аквизиције 2014-2017, аутора Сузане Новчић и Љубише Симовића. У музичком делу програма учествовали су Хор Свети архиђакон Стефан и ученици Музичке школе у Краљеву Реља Јаковљевић и Александар Илијовски.

17. август 2018.
 
 

150. година Читаонице


Јавне набавке

Вести

 
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" Краљево обавештава своје кориснике да је огранак у Матарушкој Бањи пресељен на нову адресу Жичка бр. 67.
  • Захваљујући Академској мрежи у краљевачкој библиотеци могуће је бесплатно коришћење интернета у семинарским читаоницама.
  • Обавештавамо незапослене и Краљевчане без сталних примања да се могу бесплатно учланити у Народну библиотеку ''Стефан Првовенчани''. Бесплатни упис вршимо на Позајмном одељењу (други спрат). Заинтересовани морају донети потврду о евиденцији незапослених при Националној служби запошљавања.
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" врши међубиблиотечку позајмицу публикација из својих фондова и из фондова других библиотека у Србији и иностранству.
  • Наши чланови могу да користе услуге тзв. звучне библиотеке. Они могу да позајмљују компакт дискове на којима се налазе дела из домаће и стране књижевности. Звучна библиотека највише ће користити слепима и слабовидима. Одабрана дела казују наши најпознатији глумци.
  • Позивамо суграђане да се под повољним условима учлане у краљевачку библиотеку. Цена уписа за млађе од 14 година је 200, за старије 400 динара. Старији од 65 година и незапослени могу бесплатно добити нашу чланску карту. Вршимо и колективне уписе. За групу од 10 чланова и више, упис стаје 200, а за такву ученичку групу 100 динара по особи. Породични упис на годину дана кошта 100, а полугодишњи 250 динара по особи. Дневни упис кошта 50 динара. Добродошли. 
  • Пребацивањем базе података из тестног у реално окружење, кроз сегмент позајмица књига као дела програма COBISS, у краљевачкој Библиотеци омогућено је свим корисницима претраживање електронског каталога Библиотеке и увид да ли је књига, која их интересује,  доступна за коришћење или је на читању.


Повеља

Препоручујемо

Шта да читам

Блог Краљевачки октобар

Општа документа

Препоручујемо сајт

Виртуелне изложбе

Тренутно на сајту

Пријатељи сајта

 
© 2018 НБ "Стефан Првовенчани" Краљево

Народна библиотека "Стефан Првовенчани", Цара Лазара 36
e-mail: biblioteka@tron-inter.net    Телефон: 036/321 377    036/319 750