Почетна страна

COBISS каталог

Пратите нас...

За тинејџере

 

Представљен зборник "Мошо Одаловић, песник"
Прошлог четвртка у Библиотеци града Београда представљен је зборник Мошо Одаловић, песник. Реч је о двадесет и другој књизи у Библиотеци Преображење, коју уређује Драган Хамовић, а која је посвећена поезији добитника Жичке хрисовуље.
О књизи су говорили уредник и професор др Радивоје Микић. Драган Хамовић је истакао да су у зборнику окупљени радови наших најзначајнијих проучавалаца књижевности за децу (Јована Љуштановића, Љиљане Пешикан Љуштановић, Зоране Опачић, Јелене Панић Мараш) али и наших етнолога и фолклориста (Валентина Питулић), што је, наравно, било условљено самом поезијом лаурета Моша Одаловића.

Професор Радивоје Микић (који поред Увода у српску књижевност, предаје и Књижевности за децу на Филолошком факултету Универзитета у Београду) је указао на недовољну критичку рецепцију стваралаштва  Моша Одаловића и нагласио да зборник који се појавио у издању краљевачке библиотеке, као и онај који су издале Задужбина Десанке Максимовић и Народна библиотека Србије, попуњава онај простор који је до сада у библиографији Моша Одаловића био недовољно испуњен, а реч је о прилозима о његовом делу.
 
Присутне је потом својим стиховима орадостио Мошо Одаловић, а у наставку програма директор краљевачке библиотеке Миша Милосављевић је најавио овогодишњи програма манифестације Жички духовни сабор Преображење.
Да ова манифестација, која траје већ 27 година, ужива свесрдну подршку локалне самоуправе и Министарства културе потврдили су својим присуством градоначелник Краљева др Предраг Терзић и помоћник министра за савремено стваралаштво Ивана Дедић.
 
14. август 2018.

 

150. година Читаонице


Јавне набавке

Вести

 
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" Краљево обавештава своје кориснике да је огранак у Матарушкој Бањи пресељен на нову адресу Жичка бр. 67.
  • Захваљујући Академској мрежи у краљевачкој библиотеци могуће је бесплатно коришћење интернета у семинарским читаоницама.
  • Обавештавамо незапослене и Краљевчане без сталних примања да се могу бесплатно учланити у Народну библиотеку ''Стефан Првовенчани''. Бесплатни упис вршимо на Позајмном одељењу (други спрат). Заинтересовани морају донети потврду о евиденцији незапослених при Националној служби запошљавања.
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" врши међубиблиотечку позајмицу публикација из својих фондова и из фондова других библиотека у Србији и иностранству.
  • Наши чланови могу да користе услуге тзв. звучне библиотеке. Они могу да позајмљују компакт дискове на којима се налазе дела из домаће и стране књижевности. Звучна библиотека највише ће користити слепима и слабовидима. Одабрана дела казују наши најпознатији глумци.
  • Позивамо суграђане да се под повољним условима учлане у краљевачку библиотеку. Цена уписа за млађе од 14 година је 200, за старије 400 динара. Старији од 65 година и незапослени могу бесплатно добити нашу чланску карту. Вршимо и колективне уписе. За групу од 10 чланова и више, упис стаје 200, а за такву ученичку групу 100 динара по особи. Породични упис на годину дана кошта 100, а полугодишњи 250 динара по особи. Дневни упис кошта 50 динара. Добродошли. 
  • Пребацивањем базе података из тестног у реално окружење, кроз сегмент позајмица књига као дела програма COBISS, у краљевачкој Библиотеци омогућено је свим корисницима претраживање електронског каталога Библиотеке и увид да ли је књига, која их интересује,  доступна за коришћење или је на читању.


Повеља

Препоручујемо

Шта да читам

Блог Краљевачки октобар

Општа документа

Препоручујемо сајт

Виртуелне изложбе

Тренутно на сајту

Број посетилаца тренутно је: 2

Пријатељи сајта

 
© 2018 НБ "Стефан Првовенчани" Краљево

Народна библиотека "Стефан Првовенчани", Цара Лазара 36
e-mail: biblioteka@tron-inter.net    Телефон: 036/321 377    036/319 750