Почетна страна

Јавне набавке

Општа документа

За тинејџере

 

Представљен зборник "Мошо Одаловић, песник"
Прошлог четвртка у Библиотеци града Београда представљен је зборник Мошо Одаловић, песник. Реч је о двадесет и другој књизи у Библиотеци Преображење, коју уређује Драган Хамовић, а која је посвећена поезији добитника Жичке хрисовуље.
О књизи су говорили уредник и професор др Радивоје Микић. Драган Хамовић је истакао да су у зборнику окупљени радови наших најзначајнијих проучавалаца књижевности за децу (Јована Љуштановића, Љиљане Пешикан Љуштановић, Зоране Опачић, Јелене Панић Мараш) али и наших етнолога и фолклориста (Валентина Питулић), што је, наравно, било условљено самом поезијом лаурета Моша Одаловића.

Професор Радивоје Микић (који поред Увода у српску књижевност, предаје и Књижевности за децу на Филолошком факултету Универзитета у Београду) је указао на недовољну критичку рецепцију стваралаштва  Моша Одаловића и нагласио да зборник који се појавио у издању краљевачке библиотеке, као и онај који су издале Задужбина Десанке Максимовић и Народна библиотека Србије, попуњава онај простор који је до сада у библиографији Моша Одаловића био недовољно испуњен, а реч је о прилозима о његовом делу.
 
Присутне је потом својим стиховима орадостио Мошо Одаловић, а у наставку програма директор краљевачке библиотеке Миша Милосављевић је најавио овогодишњи програма манифестације Жички духовни сабор Преображење.
Да ова манифестација, која траје већ 27 година, ужива свесрдну подршку локалне самоуправе и Министарства културе потврдили су својим присуством градоначелник Краљева др Предраг Терзић и помоћник министра за савремено стваралаштво Ивана Дедић.
 
14. август 2018.

 

150. година Читаонице


Вести

 
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" Краљево обавештава своје кориснике да је огранак у Матарушкој Бањи пресељен на нову адресу Жичка бр. 67.
  • Захваљујући Академској мрежи у краљевачкој библиотеци могуће је бесплатно коришћење интернета у семинарским читаоницама.
  • Обавештавамо незапослене и Краљевчане без сталних примања да се могу бесплатно учланити у Народну библиотеку ''Стефан Првовенчани''. Бесплатни упис вршимо на Позајмном одељењу (други спрат). Заинтересовани морају донети потврду о евиденцији незапослених при Националној служби запошљавања.
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" врши међубиблиотечку позајмицу публикација из својих фондова и из фондова других библиотека у Србији и иностранству.
  • Наши чланови могу да користе услуге тзв. звучне библиотеке. Они могу да позајмљују компакт дискове на којима се налазе дела из домаће и стране књижевности. Звучна библиотека највише ће користити слепима и слабовидима. Одабрана дела казују наши најпознатији глумци.
  • Позивамо суграђане да се под повољним условима учлане у краљевачку библиотеку. Цена уписа за млађе од 14 година је 200, за старије 400 динара. Старији од 65 година и незапослени могу бесплатно добити нашу чланску карту. Вршимо и колективне уписе. За групу од 10 чланова и више, упис стаје 200, а за такву ученичку групу 100 динара по особи. Породични упис на годину дана кошта 100, а полугодишњи 250 динара по особи. Дневни упис кошта 50 динара. Добродошли. 
  • Пребацивањем базе података из тестног у реално окружење, кроз сегмент позајмица књига као дела програма COBISS, у краљевачкој Библиотеци омогућено је свим корисницима претраживање електронског каталога Библиотеке и увид да ли је књига, која их интересује,  доступна за коришћење или је на читању.


Повеља

Шта да читам

Пратите нас...

Блог Краљевачки октобар

Виртуелне изложбе

 
© 2019 НБ "Стефан Првовенчани" Краљево

Народна библиотека "Стефан Првовенчани", Цара Лазара 36
e-mail: biblioteka@tron-inter.net    Телефон: 036/321 377    036/319 750