Почетна страна

Јавне набавке

Општа документа

За тинејџере

 

Изложба о Стефану Првовенчаном у Беранама
Изложба „Стефан Првовенчани у књижевности и историографији“, аутора Данке Спасојевић и Иване Хренко, отворена је 27. јула у спомен кући војводе Гавра Вуковића у Беранама.
Приликом отварања изложбе говорили су Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки г. Јоаникије и г. Дамјан Ћулафић. Догађају су присуствовали Епископ пакрачко-славонски г. Јован и бројна публика.

Отварање изложбе организовали су Центар за културу у Беранама и Матица српска – Друштво чланова у Црној Гори у сарадњи са нашом библиотеком, а са циљем обележавања осамсто година од утемељења српске државности у средњем веку.
„Изложба „Стефан Првовенчани у књижевности и историографији“ дошла је у Беране кренувши из Краљева, преко Београда, Лазаревца, Новог Пазара, Новог Сада, Требиња, Подгорице, Херцег Новог и Никшића, да дух и лик Светог Краља укријепе и Србе црногорских брда и негдашње Старе Србије. Изложба се сели неуморно, као и мошти Стефанове некада, обилазећи све српске земље, подсећајући и опомињући“, рекао је на отварању г. Дамјан Ћулафић.
 
https://maticasrpskacg.org/2018/07/30/izlozba-stefan-prvovencani-berane/
 
7. август 2018.
 

150. година Читаонице


Вести

 
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" Краљево обавештава своје кориснике да је огранак у Матарушкој Бањи пресељен на нову адресу Жичка бр. 67.
  • Захваљујући Академској мрежи у краљевачкој библиотеци могуће је бесплатно коришћење интернета у семинарским читаоницама.
  • Обавештавамо незапослене и Краљевчане без сталних примања да се могу бесплатно учланити у Народну библиотеку ''Стефан Првовенчани''. Бесплатни упис вршимо на Позајмном одељењу (други спрат). Заинтересовани морају донети потврду о евиденцији незапослених при Националној служби запошљавања.
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" врши међубиблиотечку позајмицу публикација из својих фондова и из фондова других библиотека у Србији и иностранству.
  • Наши чланови могу да користе услуге тзв. звучне библиотеке. Они могу да позајмљују компакт дискове на којима се налазе дела из домаће и стране књижевности. Звучна библиотека највише ће користити слепима и слабовидима. Одабрана дела казују наши најпознатији глумци.
  • Позивамо суграђане да се под повољним условима учлане у краљевачку библиотеку. Цена уписа за млађе од 14 година је 200, за старије 400 динара. Старији од 65 година и незапослени могу бесплатно добити нашу чланску карту. Вршимо и колективне уписе. За групу од 10 чланова и више, упис стаје 200, а за такву ученичку групу 100 динара по особи. Породични упис на годину дана кошта 100, а полугодишњи 250 динара по особи. Дневни упис кошта 50 динара. Добродошли. 
  • Пребацивањем базе података из тестног у реално окружење, кроз сегмент позајмица књига као дела програма COBISS, у краљевачкој Библиотеци омогућено је свим корисницима претраживање електронског каталога Библиотеке и увид да ли је књига, која их интересује,  доступна за коришћење или је на читању.


Повеља

Шта да читам

Пратите нас...

Блог Краљевачки октобар

Виртуелне изложбе

 
© 2019 НБ "Стефан Првовенчани" Краљево

Народна библиотека "Стефан Првовенчани", Цара Лазара 36
e-mail: biblioteka@tron-inter.net    Телефон: 036/321 377    036/319 750