Почетна страна

COBISS каталог

Пратите нас...

За тинејџере

 

Нашој књизи награде Ђура Јакшић и Васко Попа
Збирка песама У обручу Бојане Стојановић Пантовић, објављена прошле године у Повељиној библиотеци Поезија, данас, награђена је овог лета са два престижна признања. Најпре јој је припала награда Ђура Јакшић ''за најбољу песничку књигу'' коју додељује истоимена библиотека из Српске Црње, а затим овенчана и наградом Васко Попа Града Вршца. 

-У контексту савремене српске поезије Бојана Стојановић Пантовић се дефинише као песникиња модерног језика и модерне реторике, секуларног хоризонта људског постојања и његове недокучиве воље за животом. Она се у великој мери дистанцира од два доминантна тока у српској савременој женској поезији; једног заснованог на евокацији историјско-религиозних и традицијских културних образаца и другог, мање наглашеног, женског еманципацијског активизма израженог често екстремним фигурама самоидентификовања – наглашава се у одлуци жирија за доделу награде Ђура Јакшић.
Жири награде Васко Попа напомиње да су песме Бојане Стојановић Пантовић ''писане у слободном стиху, најчешће строфички организоване од три до пет стихова, има и песама у прози које се битно не разликују ни ритмички ни по тону од већег дела ове збирке...''
Бојана Стојановић Пантовић, професор на Одсеку за компаративну књижевност новосадског Филозофског факултета, аутор је и приређивач бројних књига из области књижевности, а осим збирке песама У обручу, краљевачка библиотека објавила је и њене књиге Раскршћа метафоре и Заручници ватре.
Добитница је бројних књижевних награда и признања.
 
5. јул 2018.
 

150. година Читаонице


Јавне набавке

Вести

 
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" Краљево обавештава своје кориснике да је огранак у Матарушкој Бањи пресељен на нову адресу Жичка бр. 67.
  • Захваљујући Академској мрежи у краљевачкој библиотеци могуће је бесплатно коришћење интернета у семинарским читаоницама.
  • Обавештавамо незапослене и Краљевчане без сталних примања да се могу бесплатно учланити у Народну библиотеку ''Стефан Првовенчани''. Бесплатни упис вршимо на Позајмном одељењу (други спрат). Заинтересовани морају донети потврду о евиденцији незапослених при Националној служби запошљавања.
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" врши међубиблиотечку позајмицу публикација из својих фондова и из фондова других библиотека у Србији и иностранству.
  • Наши чланови могу да користе услуге тзв. звучне библиотеке. Они могу да позајмљују компакт дискове на којима се налазе дела из домаће и стране књижевности. Звучна библиотека највише ће користити слепима и слабовидима. Одабрана дела казују наши најпознатији глумци.
  • Позивамо суграђане да се под повољним условима учлане у краљевачку библиотеку. Цена уписа за млађе од 14 година је 200, за старије 400 динара. Старији од 65 година и незапослени могу бесплатно добити нашу чланску карту. Вршимо и колективне уписе. За групу од 10 чланова и више, упис стаје 200, а за такву ученичку групу 100 динара по особи. Породични упис на годину дана кошта 100, а полугодишњи 250 динара по особи. Дневни упис кошта 50 динара. Добродошли. 
  • Пребацивањем базе података из тестног у реално окружење, кроз сегмент позајмица књига као дела програма COBISS, у краљевачкој Библиотеци омогућено је свим корисницима претраживање електронског каталога Библиотеке и увид да ли је књига, која их интересује,  доступна за коришћење или је на читању.


Повеља

Препоручујемо

Шта да читам

Блог Краљевачки октобар

Општа документа

Препоручујемо сајт

Виртуелне изложбе

Тренутно на сајту

Број посетилаца тренутно је: 3

Пријатељи сајта

 
© 2018 НБ "Стефан Првовенчани" Краљево

Народна библиотека "Стефан Првовенчани", Цара Лазара 36
e-mail: biblioteka@tron-inter.net    Телефон: 036/321 377    036/319 750