Почетна страна

Јавне набавке

Општа документа

За тинејџере

 

Нашој књизи награде Ђура Јакшић и Васко Попа
Збирка песама У обручу Бојане Стојановић Пантовић, објављена прошле године у Повељиној библиотеци Поезија, данас, награђена је овог лета са два престижна признања. Најпре јој је припала награда Ђура Јакшић ''за најбољу песничку књигу'' коју додељује истоимена библиотека из Српске Црње, а затим овенчана и наградом Васко Попа Града Вршца. 

-У контексту савремене српске поезије Бојана Стојановић Пантовић се дефинише као песникиња модерног језика и модерне реторике, секуларног хоризонта људског постојања и његове недокучиве воље за животом. Она се у великој мери дистанцира од два доминантна тока у српској савременој женској поезији; једног заснованог на евокацији историјско-религиозних и традицијских културних образаца и другог, мање наглашеног, женског еманципацијског активизма израженог често екстремним фигурама самоидентификовања – наглашава се у одлуци жирија за доделу награде Ђура Јакшић.
Жири награде Васко Попа напомиње да су песме Бојане Стојановић Пантовић ''писане у слободном стиху, најчешће строфички организоване од три до пет стихова, има и песама у прози које се битно не разликују ни ритмички ни по тону од већег дела ове збирке...''
Бојана Стојановић Пантовић, професор на Одсеку за компаративну књижевност новосадског Филозофског факултета, аутор је и приређивач бројних књига из области књижевности, а осим збирке песама У обручу, краљевачка библиотека објавила је и њене књиге Раскршћа метафоре и Заручници ватре.
Добитница је бројних књижевних награда и признања.
 
5. јул 2018.
 

150. година Читаонице


Вести

 
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" Краљево обавештава своје кориснике да је огранак у Матарушкој Бањи пресељен на нову адресу Жичка бр. 67.
  • Захваљујући Академској мрежи у краљевачкој библиотеци могуће је бесплатно коришћење интернета у семинарским читаоницама.
  • Обавештавамо незапослене и Краљевчане без сталних примања да се могу бесплатно учланити у Народну библиотеку ''Стефан Првовенчани''. Бесплатни упис вршимо на Позајмном одељењу (други спрат). Заинтересовани морају донети потврду о евиденцији незапослених при Националној служби запошљавања.
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" врши међубиблиотечку позајмицу публикација из својих фондова и из фондова других библиотека у Србији и иностранству.
  • Наши чланови могу да користе услуге тзв. звучне библиотеке. Они могу да позајмљују компакт дискове на којима се налазе дела из домаће и стране књижевности. Звучна библиотека највише ће користити слепима и слабовидима. Одабрана дела казују наши најпознатији глумци.
  • Позивамо суграђане да се под повољним условима учлане у краљевачку библиотеку. Цена уписа за млађе од 14 година је 200, за старије 400 динара. Старији од 65 година и незапослени могу бесплатно добити нашу чланску карту. Вршимо и колективне уписе. За групу од 10 чланова и више, упис стаје 200, а за такву ученичку групу 100 динара по особи. Породични упис на годину дана кошта 100, а полугодишњи 250 динара по особи. Дневни упис кошта 50 динара. Добродошли. 
  • Пребацивањем базе података из тестног у реално окружење, кроз сегмент позајмица књига као дела програма COBISS, у краљевачкој Библиотеци омогућено је свим корисницима претраживање електронског каталога Библиотеке и увид да ли је књига, која их интересује,  доступна за коришћење или је на читању.


Повеља

Шта да читам

Пратите нас...

Блог Краљевачки октобар

Виртуелне изложбе

 
© 2019 НБ "Стефан Првовенчани" Краљево

Народна библиотека "Стефан Првовенчани", Цара Лазара 36
e-mail: biblioteka@tron-inter.net    Телефон: 036/321 377    036/319 750