Почетна страна

COBISS каталог

Пратите нас...

За тинејџере

 

Изложба о Првовенчаном у Подгорици
Захваљујући сарадњи између Народне библиотеке „Стефан Првовенчани“ и Матице српске – Друштва чланова у Црној Гори,  изложба „Стефан Првовенчани у књижевности и историографији“, након Херцег Новог, гостује у Подгорици, у периоду од 29. јуна до 6. јула. Отварање је било уприличено крајем минуле недеље у Књижари Матице српске у овом граду. У програму су, на отварању изложбе, учествовали Ивана Хренко, која је поред Данке Спасојевић, аутор изложбе, проф.др Јелица Стојановић, председник Матице српске – Друштва чланова у Црној Гори и мр Радоје Фемић, професор на Филолошком факултету у Никшићу. 

Ивана Хренко говорила је којим поводом је изложба приређена, посебно се осврнувши на историјски контекст у коме је владао Стефан Првовенчани, као и на његово књижевно дело које га сврстава у најзначајнија имена наше књижевности средњег века. „Иако кратка и једноставна, његова исповест у „Повељи манастиру свете Богородице на Мљету“ није без песничког надахнућа, у коме има и узбуђености осећања и лепоте речи“, истакла је Хренко , осврнувши се на једно од његових дела.

Проф. др Јелица Стојановић говорила је о „Хиландарској повељи“ Стефана Првовенчаног у контексту најстаријих писаних споменика српског језика и њеног старијег предлошка „Оснивачке повеље“ Стефана Немање. „Ове две повеље писане су различитим језичким правописним традицијама, тако да оне обиљежавају оно што је најважније на српском језичком подручју и што је даље настављено кроз вјекове“, рекла је, између осталог, проф. Стојановић.

Мр Радоје Фемић посебно се осврнуо на „Житије Св. Симеона“ Стефана Првовенчаног. „Првовјенчани синтетизује искуство владања с једне стране, и искуство покровитељства према умјетности, једне високе ерудиције коју потом примењује у свом стваралачком поступку и то је само по себи, готово идиличан поредак ствари, да неко ко је владар има афинитета према књижевности и умјетност“, закључује Фемић.

Након отварања изложбе, Матица српска – Друштво чланова у Црној Гори, уручила је посебно признање, „Повељу части“, професору математике из Гимназије „Петар I Петровић Његош“ у Даниловграду, Југославу Благојевићу, за допринос очувању српске културне и духовне баштине у Црној Гори. Програму је, поред бројне публике, присуствовао и амбасадор Србије у Црној Гори, господин Зоран Бингулац.
 
29. јун 2018. 

O нама су писали:

          https://www.youtube.com/watch?v=p8kIFDaJ-UM   

 

 

 

150. година Читаонице


Јавне набавке

Вести

 
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" Краљево обавештава своје кориснике да је огранак у Матарушкој Бањи пресељен на нову адресу Жичка бр. 67.
  • Захваљујући Академској мрежи у краљевачкој библиотеци могуће је бесплатно коришћење интернета у семинарским читаоницама.
  • Обавештавамо незапослене и Краљевчане без сталних примања да се могу бесплатно учланити у Народну библиотеку ''Стефан Првовенчани''. Бесплатни упис вршимо на Позајмном одељењу (други спрат). Заинтересовани морају донети потврду о евиденцији незапослених при Националној служби запошљавања.
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" врши међубиблиотечку позајмицу публикација из својих фондова и из фондова других библиотека у Србији и иностранству.
  • Наши чланови могу да користе услуге тзв. звучне библиотеке. Они могу да позајмљују компакт дискове на којима се налазе дела из домаће и стране књижевности. Звучна библиотека највише ће користити слепима и слабовидима. Одабрана дела казују наши најпознатији глумци.
  • Позивамо суграђане да се под повољним условима учлане у краљевачку библиотеку. Цена уписа за млађе од 14 година је 200, за старије 400 динара. Старији од 65 година и незапослени могу бесплатно добити нашу чланску карту. Вршимо и колективне уписе. За групу од 10 чланова и више, упис стаје 200, а за такву ученичку групу 100 динара по особи. Породични упис на годину дана кошта 100, а полугодишњи 250 динара по особи. Дневни упис кошта 50 динара. Добродошли. 
  • Пребацивањем базе података из тестног у реално окружење, кроз сегмент позајмица књига као дела програма COBISS, у краљевачкој Библиотеци омогућено је свим корисницима претраживање електронског каталога Библиотеке и увид да ли је књига, која их интересује,  доступна за коришћење или је на читању.


Повеља

Препоручујемо

Шта да читам

Блог Краљевачки октобар

Општа документа

Препоручујемо сајт

Виртуелне изложбе

Тренутно на сајту

Број посетилаца тренутно је: 3

Пријатељи сајта

 
© 2018 НБ "Стефан Првовенчани" Краљево

Народна библиотека "Стефан Првовенчани", Цара Лазара 36
e-mail: biblioteka@tron-inter.net    Телефон: 036/321 377    036/319 750