Почетна страна

Јавне набавке

Општа документа

За тинејџере

 

Изложба о Првовенчаном у Подгорици
Захваљујући сарадњи између Народне библиотеке „Стефан Првовенчани“ и Матице српске – Друштва чланова у Црној Гори,  изложба „Стефан Првовенчани у књижевности и историографији“, након Херцег Новог, гостује у Подгорици, у периоду од 29. јуна до 6. јула. Отварање је било уприличено крајем минуле недеље у Књижари Матице српске у овом граду. У програму су, на отварању изложбе, учествовали Ивана Хренко, која је поред Данке Спасојевић, аутор изложбе, проф.др Јелица Стојановић, председник Матице српске – Друштва чланова у Црној Гори и мр Радоје Фемић, професор на Филолошком факултету у Никшићу. 

Ивана Хренко говорила је којим поводом је изложба приређена, посебно се осврнувши на историјски контекст у коме је владао Стефан Првовенчани, као и на његово књижевно дело које га сврстава у најзначајнија имена наше књижевности средњег века. „Иако кратка и једноставна, његова исповест у „Повељи манастиру свете Богородице на Мљету“ није без песничког надахнућа, у коме има и узбуђености осећања и лепоте речи“, истакла је Хренко , осврнувши се на једно од његових дела.

Проф. др Јелица Стојановић говорила је о „Хиландарској повељи“ Стефана Првовенчаног у контексту најстаријих писаних споменика српског језика и њеног старијег предлошка „Оснивачке повеље“ Стефана Немање. „Ове две повеље писане су различитим језичким правописним традицијама, тако да оне обиљежавају оно што је најважније на српском језичком подручју и што је даље настављено кроз вјекове“, рекла је, између осталог, проф. Стојановић.

Мр Радоје Фемић посебно се осврнуо на „Житије Св. Симеона“ Стефана Првовенчаног. „Првовјенчани синтетизује искуство владања с једне стране, и искуство покровитељства према умјетности, једне високе ерудиције коју потом примењује у свом стваралачком поступку и то је само по себи, готово идиличан поредак ствари, да неко ко је владар има афинитета према књижевности и умјетност“, закључује Фемић.

Након отварања изложбе, Матица српска – Друштво чланова у Црној Гори, уручила је посебно признање, „Повељу части“, професору математике из Гимназије „Петар I Петровић Његош“ у Даниловграду, Југославу Благојевићу, за допринос очувању српске културне и духовне баштине у Црној Гори. Програму је, поред бројне публике, присуствовао и амбасадор Србије у Црној Гори, господин Зоран Бингулац.
 
29. јун 2018. 

O нама су писали:

          https://www.youtube.com/watch?v=p8kIFDaJ-UM   

 

 

 

150. година Читаонице


Вести

 
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" Краљево обавештава своје кориснике да је огранак у Матарушкој Бањи пресељен на нову адресу Жичка бр. 67.
  • Захваљујући Академској мрежи у краљевачкој библиотеци могуће је бесплатно коришћење интернета у семинарским читаоницама.
  • Обавештавамо незапослене и Краљевчане без сталних примања да се могу бесплатно учланити у Народну библиотеку ''Стефан Првовенчани''. Бесплатни упис вршимо на Позајмном одељењу (други спрат). Заинтересовани морају донети потврду о евиденцији незапослених при Националној служби запошљавања.
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" врши међубиблиотечку позајмицу публикација из својих фондова и из фондова других библиотека у Србији и иностранству.
  • Наши чланови могу да користе услуге тзв. звучне библиотеке. Они могу да позајмљују компакт дискове на којима се налазе дела из домаће и стране књижевности. Звучна библиотека највише ће користити слепима и слабовидима. Одабрана дела казују наши најпознатији глумци.
  • Позивамо суграђане да се под повољним условима учлане у краљевачку библиотеку. Цена уписа за млађе од 14 година је 200, за старије 400 динара. Старији од 65 година и незапослени могу бесплатно добити нашу чланску карту. Вршимо и колективне уписе. За групу од 10 чланова и више, упис стаје 200, а за такву ученичку групу 100 динара по особи. Породични упис на годину дана кошта 100, а полугодишњи 250 динара по особи. Дневни упис кошта 50 динара. Добродошли. 
  • Пребацивањем базе података из тестног у реално окружење, кроз сегмент позајмица књига као дела програма COBISS, у краљевачкој Библиотеци омогућено је свим корисницима претраживање електронског каталога Библиотеке и увид да ли је књига, која их интересује,  доступна за коришћење или је на читању.


Повеља

Шта да читам

Пратите нас...

Блог Краљевачки октобар

Виртуелне изложбе

 
© 2019 НБ "Стефан Првовенчани" Краљево

Народна библиотека "Стефан Првовенчани", Цара Лазара 36
e-mail: biblioteka@tron-inter.net    Телефон: 036/321 377    036/319 750