Почетна страна

Јавне набавке

Општа документа

За тинејџере

 

Усвојен програм обележавања јубилеја Библиотеке
Програм обележавања 150 година Народне библиотеке „Стефан Првовенчани“ Краљево богат је и садржајан, а у њему ће учествовати бројни писци, библиотекари и научни радници из ове области. Програм обележавања, који ће трајати до краја године, усвојен је на седници Организационог одбора, одржаној у згради Скупштине Града Краљева. Њоме је председавао др Предраг Терзић, градоначелник Краљева.
– И овај датум и начин на који га обележавамо, говоре о томе да се у Краљеву прилично полаже и улаже у културу, а резултати су видљиви. Она је репрезент града, а Библиотека је установа којом се поносимо и дичимо и добро што ћемо на овај начин показати колико нам је до културе и Библиотеке стало. Идуће године обележавамо осам векова аутокефалности Српске православне цркве и тада нас чека велики и важан посао. Сигуран сам да ћемо и тај датум, заједно са вама, достојно обележити – истакао је др Предраг Терзић.

Емилија Димовска, библиотекар саветник, говорила је о важности промоције дигиталне збирке „Краљево и Краљевчани“ и посебно о значају монографије која ће бити објављена на јесен.
– Дигитална збирка представља историју града, а монографија ће показати континуитет рада и постојања Библиотеке. Њу стварају они који раде  или су радили у њој, што значи, живи сведоци њеног трајања – рекла је Емилија Димовска. 

Миша Милосављевић, директор Библиотеке, присутне је детаљно упознао с програмом обележавања јубилеја Библиотеке, нагласивши да ће реализација предвиђених активности започети 21. јуна књижевним програмом писаца из Краљева и трајаће до краја године.

– Желимо да на најрепрезентативнији начин представимо нашу Библиотеку и наш град. Гости ће нам бити важни људи из области библиотекарства и представници библиотека из окружења са којима имамо партнерску сарадњу, биће објављена монографија, један програм биће посвећен недавно преминулој књижевници и професорки Наташи Ковачевић, док се посебно издваја одржавање дводневног стручног скупа “Библиотеке у културном животу Србије“, првог овакве врсте у нашем граду. Централна академија биће одржана на Краљевдан, 7. октобра, у Свечаној сали Градске управе, с еминентним учесницима и гостима – каже Миша Милосављевић.

 

Програм обележавања јубилеја Библиотеке једногласно је усвојен.
 
20. јун 2018.
 

150. година Читаонице


Вести

 
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" Краљево обавештава своје кориснике да је огранак у Матарушкој Бањи пресељен на нову адресу Жичка бр. 67.
  • Захваљујући Академској мрежи у краљевачкој библиотеци могуће је бесплатно коришћење интернета у семинарским читаоницама.
  • Обавештавамо незапослене и Краљевчане без сталних примања да се могу бесплатно учланити у Народну библиотеку ''Стефан Првовенчани''. Бесплатни упис вршимо на Позајмном одељењу (други спрат). Заинтересовани морају донети потврду о евиденцији незапослених при Националној служби запошљавања.
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" врши међубиблиотечку позајмицу публикација из својих фондова и из фондова других библиотека у Србији и иностранству.
  • Наши чланови могу да користе услуге тзв. звучне библиотеке. Они могу да позајмљују компакт дискове на којима се налазе дела из домаће и стране књижевности. Звучна библиотека највише ће користити слепима и слабовидима. Одабрана дела казују наши најпознатији глумци.
  • Позивамо суграђане да се под повољним условима учлане у краљевачку библиотеку. Цена уписа за млађе од 14 година је 200, за старије 400 динара. Старији од 65 година и незапослени могу бесплатно добити нашу чланску карту. Вршимо и колективне уписе. За групу од 10 чланова и више, упис стаје 200, а за такву ученичку групу 100 динара по особи. Породични упис на годину дана кошта 100, а полугодишњи 250 динара по особи. Дневни упис кошта 50 динара. Добродошли. 
  • Пребацивањем базе података из тестног у реално окружење, кроз сегмент позајмица књига као дела програма COBISS, у краљевачкој Библиотеци омогућено је свим корисницима претраживање електронског каталога Библиотеке и увид да ли је књига, која их интересује,  доступна за коришћење или је на читању.


Повеља

Шта да читам

Пратите нас...

Блог Краљевачки октобар

Виртуелне изложбе

 
© 2019 НБ "Стефан Првовенчани" Краљево

Народна библиотека "Стефан Првовенчани", Цара Лазара 36
e-mail: biblioteka@tron-inter.net    Телефон: 036/321 377    036/319 750