Почетна страна

COBISS каталог

Пратите нас...

За тинејџере

 

Усвојен програм обележавања јубилеја Библиотеке
Програм обележавања 150 година Народне библиотеке „Стефан Првовенчани“ Краљево богат је и садржајан, а у њему ће учествовати бројни писци, библиотекари и научни радници из ове области. Програм обележавања, који ће трајати до краја године, усвојен је на седници Организационог одбора, одржаној у згради Скупштине Града Краљева. Њоме је председавао др Предраг Терзић, градоначелник Краљева.
– И овај датум и начин на који га обележавамо, говоре о томе да се у Краљеву прилично полаже и улаже у културу, а резултати су видљиви. Она је репрезент града, а Библиотека је установа којом се поносимо и дичимо и добро што ћемо на овај начин показати колико нам је до културе и Библиотеке стало. Идуће године обележавамо осам векова аутокефалности Српске православне цркве и тада нас чека велики и важан посао. Сигуран сам да ћемо и тај датум, заједно са вама, достојно обележити – истакао је др Предраг Терзић.

Емилија Димовска, библиотекар саветник, говорила је о важности промоције дигиталне збирке „Краљево и Краљевчани“ и посебно о значају монографије која ће бити објављена на јесен.
– Дигитална збирка представља историју града, а монографија ће показати континуитет рада и постојања Библиотеке. Њу стварају они који раде  или су радили у њој, што значи, живи сведоци њеног трајања – рекла је Емилија Димовска. 

Миша Милосављевић, директор Библиотеке, присутне је детаљно упознао с програмом обележавања јубилеја Библиотеке, нагласивши да ће реализација предвиђених активности започети 21. јуна књижевним програмом писаца из Краљева и трајаће до краја године.

– Желимо да на најрепрезентативнији начин представимо нашу Библиотеку и наш град. Гости ће нам бити важни људи из области библиотекарства и представници библиотека из окружења са којима имамо партнерску сарадњу, биће објављена монографија, један програм биће посвећен недавно преминулој књижевници и професорки Наташи Ковачевић, док се посебно издваја одржавање дводневног стручног скупа “Библиотеке у културном животу Србије“, првог овакве врсте у нашем граду. Централна академија биће одржана на Краљевдан, 7. октобра, у Свечаној сали Градске управе, с еминентним учесницима и гостима – каже Миша Милосављевић.

 

Програм обележавања јубилеја Библиотеке једногласно је усвојен.
 
20. јун 2018.
 

150. година Читаонице


Јавне набавке

Вести

 
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" Краљево обавештава своје кориснике да је огранак у Матарушкој Бањи пресељен на нову адресу Жичка бр. 67.
  • Захваљујући Академској мрежи у краљевачкој библиотеци могуће је бесплатно коришћење интернета у семинарским читаоницама.
  • Обавештавамо незапослене и Краљевчане без сталних примања да се могу бесплатно учланити у Народну библиотеку ''Стефан Првовенчани''. Бесплатни упис вршимо на Позајмном одељењу (други спрат). Заинтересовани морају донети потврду о евиденцији незапослених при Националној служби запошљавања.
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" врши међубиблиотечку позајмицу публикација из својих фондова и из фондова других библиотека у Србији и иностранству.
  • Наши чланови могу да користе услуге тзв. звучне библиотеке. Они могу да позајмљују компакт дискове на којима се налазе дела из домаће и стране књижевности. Звучна библиотека највише ће користити слепима и слабовидима. Одабрана дела казују наши најпознатији глумци.
  • Позивамо суграђане да се под повољним условима учлане у краљевачку библиотеку. Цена уписа за млађе од 14 година је 200, за старије 400 динара. Старији од 65 година и незапослени могу бесплатно добити нашу чланску карту. Вршимо и колективне уписе. За групу од 10 чланова и више, упис стаје 200, а за такву ученичку групу 100 динара по особи. Породични упис на годину дана кошта 100, а полугодишњи 250 динара по особи. Дневни упис кошта 50 динара. Добродошли. 
  • Пребацивањем базе података из тестног у реално окружење, кроз сегмент позајмица књига као дела програма COBISS, у краљевачкој Библиотеци омогућено је свим корисницима претраживање електронског каталога Библиотеке и увид да ли је књига, која их интересује,  доступна за коришћење или је на читању.


Повеља

Препоручујемо

Шта да читам

Блог Краљевачки октобар

Општа документа

Препоручујемо сајт

Виртуелне изложбе

Тренутно на сајту

Број посетилаца тренутно је: 1

Пријатељи сајта

 
© 2018 НБ "Стефан Првовенчани" Краљево

Народна библиотека "Стефан Првовенчани", Цара Лазара 36
e-mail: biblioteka@tron-inter.net    Телефон: 036/321 377    036/319 750