Почетна страна

Јавне набавке

Општа документа

За тинејџере

 

„1968. - Тражење немогућег“
О бурним данима с почетка јуна 1968. године, на трибини која је одржана у Народној библиотеци „Стефан Првовенчани“, говорили су  професори са катедре за социологију Филозофског факултета у Београду проф. др Нада Секулић, проф. др Ђокица Јовановић, доц. др Јово Бакић, као и мр Владимир Маровић, професор филозофије у Гимназији Краљево.

На трибини је било више речи о ширем друштвеном контексту који је био основа генезе студенског покрета, где је проф. др Ђокица Јовановић изнео став да су шездесетосмаши сведоци слома утопије, потискивања класног пред етничким уз тврдњу о нужности утопије као покретача прогреса јер, како је он констатовао „нема ничега што претходно није било утопија“. Отуда и његов исказ да је време револуција неповратно прошло и да их дуго неће ни бити.

Његов колега доц. др Јово Бакић, правећи паралелу између ондашњег и садашњег друштвеног тренутка, говорио је о вредностима солидарности које су баштинили припадници студентске, али и других друштвених група шездесетих година прошлог века, за разлику од, данашњих „атомизованих егоиста“ који нису у стању да антиципирају значај солидарности те, због тога, нису у стању ни да се организују у ефикасне друштвене мреже које би нужно заговарале промене на другачијим вредносним основама од данас доминантних.  Професорка Нада Секулић констатовала је кроз примере актуелне праксе са београдског универзитета да живимо у времену у којем је форма надвладала суштину и да тако нешто генерише друштвене структуре које нису права друштвена подлога за развој идеја, а посебно не за развој идеје солидарности.
 
Текст: З. Николић

 

150. година Читаонице


Вести

 
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" Краљево обавештава своје кориснике да је огранак у Матарушкој Бањи пресељен на нову адресу Жичка бр. 67.
  • Захваљујући Академској мрежи у краљевачкој библиотеци могуће је бесплатно коришћење интернета у семинарским читаоницама.
  • Обавештавамо незапослене и Краљевчане без сталних примања да се могу бесплатно учланити у Народну библиотеку ''Стефан Првовенчани''. Бесплатни упис вршимо на Позајмном одељењу (други спрат). Заинтересовани морају донети потврду о евиденцији незапослених при Националној служби запошљавања.
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" врши међубиблиотечку позајмицу публикација из својих фондова и из фондова других библиотека у Србији и иностранству.
  • Наши чланови могу да користе услуге тзв. звучне библиотеке. Они могу да позајмљују компакт дискове на којима се налазе дела из домаће и стране књижевности. Звучна библиотека највише ће користити слепима и слабовидима. Одабрана дела казују наши најпознатији глумци.
  • Позивамо суграђане да се под повољним условима учлане у краљевачку библиотеку. Цена уписа за млађе од 14 година је 200, за старије 400 динара. Старији од 65 година и незапослени могу бесплатно добити нашу чланску карту. Вршимо и колективне уписе. За групу од 10 чланова и више, упис стаје 200, а за такву ученичку групу 100 динара по особи. Породични упис на годину дана кошта 100, а полугодишњи 250 динара по особи. Дневни упис кошта 50 динара. Добродошли. 
  • Пребацивањем базе података из тестног у реално окружење, кроз сегмент позајмица књига као дела програма COBISS, у краљевачкој Библиотеци омогућено је свим корисницима претраживање електронског каталога Библиотеке и увид да ли је књига, која их интересује,  доступна за коришћење или је на читању.


Повеља

Шта да читам

Пратите нас...

Блог Краљевачки октобар

Виртуелне изложбе

 
© 2019 НБ "Стефан Првовенчани" Краљево

Народна библиотека "Стефан Првовенчани", Цара Лазара 36
e-mail: biblioteka@tron-inter.net    Телефон: 036/321 377    036/319 750