Почетна страна

COBISS каталог

Пратите нас...

За тинејџере

 

„1968. - Тражење немогућег“
О бурним данима с почетка јуна 1968. године, на трибини која је одржана у Народној библиотеци „Стефан Првовенчани“, говорили су  професори са катедре за социологију Филозофског факултета у Београду проф. др Нада Секулић, проф. др Ђокица Јовановић, доц. др Јово Бакић, као и мр Владимир Маровић, професор филозофије у Гимназији Краљево.

На трибини је било више речи о ширем друштвеном контексту који је био основа генезе студенског покрета, где је проф. др Ђокица Јовановић изнео став да су шездесетосмаши сведоци слома утопије, потискивања класног пред етничким уз тврдњу о нужности утопије као покретача прогреса јер, како је он констатовао „нема ничега што претходно није било утопија“. Отуда и његов исказ да је време револуција неповратно прошло и да их дуго неће ни бити.

Његов колега доц. др Јово Бакић, правећи паралелу између ондашњег и садашњег друштвеног тренутка, говорио је о вредностима солидарности које су баштинили припадници студентске, али и других друштвених група шездесетих година прошлог века, за разлику од, данашњих „атомизованих егоиста“ који нису у стању да антиципирају значај солидарности те, због тога, нису у стању ни да се организују у ефикасне друштвене мреже које би нужно заговарале промене на другачијим вредносним основама од данас доминантних.  Професорка Нада Секулић констатовала је кроз примере актуелне праксе са београдског универзитета да живимо у времену у којем је форма надвладала суштину и да тако нешто генерише друштвене структуре које нису права друштвена подлога за развој идеја, а посебно не за развој идеје солидарности.
 
Текст: З. Николић

 

150. година Читаонице


Јавне набавке

Вести

 
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" Краљево обавештава своје кориснике да је огранак у Матарушкој Бањи пресељен на нову адресу Жичка бр. 67.
  • Захваљујући Академској мрежи у краљевачкој библиотеци могуће је бесплатно коришћење интернета у семинарским читаоницама.
  • Обавештавамо незапослене и Краљевчане без сталних примања да се могу бесплатно учланити у Народну библиотеку ''Стефан Првовенчани''. Бесплатни упис вршимо на Позајмном одељењу (други спрат). Заинтересовани морају донети потврду о евиденцији незапослених при Националној служби запошљавања.
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" врши међубиблиотечку позајмицу публикација из својих фондова и из фондова других библиотека у Србији и иностранству.
  • Наши чланови могу да користе услуге тзв. звучне библиотеке. Они могу да позајмљују компакт дискове на којима се налазе дела из домаће и стране књижевности. Звучна библиотека највише ће користити слепима и слабовидима. Одабрана дела казују наши најпознатији глумци.
  • Позивамо суграђане да се под повољним условима учлане у краљевачку библиотеку. Цена уписа за млађе од 14 година је 200, за старије 400 динара. Старији од 65 година и незапослени могу бесплатно добити нашу чланску карту. Вршимо и колективне уписе. За групу од 10 чланова и више, упис стаје 200, а за такву ученичку групу 100 динара по особи. Породични упис на годину дана кошта 100, а полугодишњи 250 динара по особи. Дневни упис кошта 50 динара. Добродошли. 
  • Пребацивањем базе података из тестног у реално окружење, кроз сегмент позајмица књига као дела програма COBISS, у краљевачкој Библиотеци омогућено је свим корисницима претраживање електронског каталога Библиотеке и увид да ли је књига, која их интересује,  доступна за коришћење или је на читању.


Повеља

Препоручујемо

Шта да читам

Блог Краљевачки октобар

Општа документа

Препоручујемо сајт

Виртуелне изложбе

Тренутно на сајту

Пријатељи сајта

 
© 2018 НБ "Стефан Првовенчани" Краљево

Народна библиотека "Стефан Првовенчани", Цара Лазара 36
e-mail: biblioteka@tron-inter.net    Телефон: 036/321 377    036/319 750