Почетна страна

Јавне набавке

Општа документа

За тинејџере

 

Изложба о Првовенчаном и „Повеља“ у Херцег Новом
Захваљујући сарадњи између Матице Боке, Градске библиотеке и читаонице Херцег Нови и наше библиотеке, у Херцег Новом је, крајем минуле недеље, у галерији „Јосип Бепо Бенковић“ било организовано представљање изложбе „Стефан Првовенчани у књижевности и историографији“, чији су аутори Данка Спасојевић и Ивана Хренко. Програму су присуствовали конзул Србије Зоран Дојчиновић, председница СО Котор, Драгица Перовић, секретарка за културу и образовање Ана Замбелић Пиштало, архејерејски намесник херцегновски Радомир Никчевић, београдски писац Влада Арсић, као и многобројна херцегновска публика.

„Под утицајем бечко-берлинске школе историје потиснуто је сјећање на два вијека Немањићке управе Боком. Године 1185. Стефан Немања успоставља Котор као свој царски град, 1219. године Свети Сава на Михољској Превлаци оснива Зетску епископију, која је коријен данашње Митрополије црногорско приморске и темељ данашње државе Црне Горе“, рекао је Жељко Комненовић, председник УО Матице Боке, говоривши о разлозима који су их мотивисали да отварање изложбе буде организовано у Херцег Новом.

Изложбу је отворио историчар др Милош Ковић, доцент на Филозофском факултету у Београду, који је, између осталог, рекао: „Он је писац и то се види на овој изложби, писац заиста значајан за наш средњи век. Када сам добио у руке материјал за ову изложбу видео сам да је тачно тако приказан и да аутори ове изложбе практично ништа нису заборавили. Приказан је као државник, као писац, као задужбинар, као породичан човек“.
 
Ивана Хренко још једном је истакла да су приређивањем ове изложбе у Народној библиотеци у Краљеву обележили велики јубилеј – осамсто година од утемељења српске државности у средњем веку, као и да је ово њено седмо гостовање.

У наставку програма, о богатој Издавачкој делатности НБ ,,Стефан Првовенчани“ говорили су уредница Ана Гвозденовић и главни и одговорни уредник Дејан Алексић. Представљене су песничке едиције резервисане за домаћу и преведену поезију, као и библиотеке које доносе наслове из области књижевне теорије, критике и есејистике, при чему је истакнут несамерив значај наше дугогодишње издавачке продукције у контексту савремене националне културе.

Нарочит осврт учињен је представљањем књига „Сабрана дела Стефана Првовенчаног“, објављене у сарадњи са Српском књижевном задругом и „Стефан Првовенчани песнички одломци“, у избору Васка Попе, а у приређивачкој концепцији професора Ђорђа Трифуновића. Указивањем на важност и екслузивитет ових наслова,  пригодно је усмерен импулс дубљег разумевања књижевног аспекта дела Стефана Првовенчаног, иначе зналачки представљеног и у тематском оквиру саме изложбе. 

Организовање програма помогли су херцегновски Секретаријат за културу и Генерални конзулат Србије.

11. јун  2018.
 
 

150. година Читаонице


Вести

 
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" Краљево обавештава своје кориснике да је огранак у Матарушкој Бањи пресељен на нову адресу Жичка бр. 67.
  • Захваљујући Академској мрежи у краљевачкој библиотеци могуће је бесплатно коришћење интернета у семинарским читаоницама.
  • Обавештавамо незапослене и Краљевчане без сталних примања да се могу бесплатно учланити у Народну библиотеку ''Стефан Првовенчани''. Бесплатни упис вршимо на Позајмном одељењу (други спрат). Заинтересовани морају донети потврду о евиденцији незапослених при Националној служби запошљавања.
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" врши међубиблиотечку позајмицу публикација из својих фондова и из фондова других библиотека у Србији и иностранству.
  • Наши чланови могу да користе услуге тзв. звучне библиотеке. Они могу да позајмљују компакт дискове на којима се налазе дела из домаће и стране књижевности. Звучна библиотека највише ће користити слепима и слабовидима. Одабрана дела казују наши најпознатији глумци.
  • Позивамо суграђане да се под повољним условима учлане у краљевачку библиотеку. Цена уписа за млађе од 14 година је 200, за старије 400 динара. Старији од 65 година и незапослени могу бесплатно добити нашу чланску карту. Вршимо и колективне уписе. За групу од 10 чланова и више, упис стаје 200, а за такву ученичку групу 100 динара по особи. Породични упис на годину дана кошта 100, а полугодишњи 250 динара по особи. Дневни упис кошта 50 динара. Добродошли. 
  • Пребацивањем базе података из тестног у реално окружење, кроз сегмент позајмица књига као дела програма COBISS, у краљевачкој Библиотеци омогућено је свим корисницима претраживање електронског каталога Библиотеке и увид да ли је књига, која их интересује,  доступна за коришћење или је на читању.


Повеља

Шта да читам

Пратите нас...

Блог Краљевачки октобар

Виртуелне изложбе

 
© 2019 НБ "Стефан Првовенчани" Краљево

Народна библиотека "Стефан Првовенчани", Цара Лазара 36
e-mail: biblioteka@tron-inter.net    Телефон: 036/321 377    036/319 750