Почетна страна

Јавне набавке

Општа документа

За тинејџере

 

Библионет 2018.

У Библиотеци Матице српске у Новом Саду, 7, 8. и 9. јуна, одржан је традиционални стручно-научни скуп Библионет. Ово ће били дванаеста годишња конференција Библионет, коју организује Заједница матичних библиотека Србије, са циљем да се унапреде активности матичних библиотека у регионалним центрима и другим народним библиотекама у Србији, као и да се афирмишу научно-истраживачке активности у домаћем библиотекарству.


Тема овогодишњег Библионета  била је Рукописна и стара штампана књига, а на скупу су изложени радови посвећени, између осталог, историји књиге и штампарства, историјату појединих збирки, истраживању и раду на опису и презентовању грађе, правној и физичкој заштити, као и примени савремених технологија. На конференцији је било речи о српским рукописима у контексту општесловенске рукописне традиције, о истраживању српских рукописа у иностраним збиркама, о виртуелним библиотекама рукописних и старих штампаних књига и др.
У оквиру манифестације свечано
је уручена Награда Ђура Даничић мр Душици Грбић, археографу саветнику у Библиотеци Матице српске, чија биографија сведочи о свеобухватном, посвећеном вишедеценијском раду у области библиотекарства и културе у целини.


Конференција Библионет 2018, темом Рукописне и старе штампане књиге, допринела је  размени искустава, разматрању проблема и недоумица у раду с рукописним и старим штампаним књигама, као и сагледавању перспектива за унапређење делатности у тој сфери библиотечко-информационог система.
Катарина Јаблановић и Наташа Антонијевић, запослене у Матичној служби Народне библиотеке „Стефан Првовенчани“ Краљево, присуствовале су конференцији Библионет.

11. јун 2018. године


 

150. година Читаонице


Вести

 
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" Краљево обавештава своје кориснике да је огранак у Матарушкој Бањи пресељен на нову адресу Жичка бр. 67.
  • Захваљујући Академској мрежи у краљевачкој библиотеци могуће је бесплатно коришћење интернета у семинарским читаоницама.
  • Обавештавамо незапослене и Краљевчане без сталних примања да се могу бесплатно учланити у Народну библиотеку ''Стефан Првовенчани''. Бесплатни упис вршимо на Позајмном одељењу (други спрат). Заинтересовани морају донети потврду о евиденцији незапослених при Националној служби запошљавања.
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" врши међубиблиотечку позајмицу публикација из својих фондова и из фондова других библиотека у Србији и иностранству.
  • Наши чланови могу да користе услуге тзв. звучне библиотеке. Они могу да позајмљују компакт дискове на којима се налазе дела из домаће и стране књижевности. Звучна библиотека највише ће користити слепима и слабовидима. Одабрана дела казују наши најпознатији глумци.
  • Позивамо суграђане да се под повољним условима учлане у краљевачку библиотеку. Цена уписа за млађе од 14 година је 200, за старије 400 динара. Старији од 65 година и незапослени могу бесплатно добити нашу чланску карту. Вршимо и колективне уписе. За групу од 10 чланова и више, упис стаје 200, а за такву ученичку групу 100 динара по особи. Породични упис на годину дана кошта 100, а полугодишњи 250 динара по особи. Дневни упис кошта 50 динара. Добродошли. 
  • Пребацивањем базе података из тестног у реално окружење, кроз сегмент позајмица књига као дела програма COBISS, у краљевачкој Библиотеци омогућено је свим корисницима претраживање електронског каталога Библиотеке и увид да ли је књига, која их интересује,  доступна за коришћење или је на читању.


Повеља

Шта да читам

Пратите нас...

Блог Краљевачки октобар

Виртуелне изложбе

 
© 2019 НБ "Стефан Првовенчани" Краљево

Народна библиотека "Стефан Првовенчани", Цара Лазара 36
e-mail: biblioteka@tron-inter.net    Телефон: 036/321 377    036/319 750