Почетна страна

COBISS каталог

Пратите нас...

За тинејџере

 

Саборник антиратне поезије
Недавно је, у издању Књижевног клуба Бранко Ћопић из Београда, објављен Саборник у мрамор уписан, књига чији садржај чине песнички и прозни радови антифашистичког и антиратног карактера. У њој су заступљени прилози бројних аутора, чланова Клуба, али и класика српске књижевности који су писали ову врсту литературе. Саборник је синоћ представљен у краљевачкој библиотеци.

-И смрт и живот имају своје кругове (циклусе). Антиратна и антифашистичка поезија и проза, Други светски рат, мање-више, затворили су ову епопеју, опевану да траје. Баш као што се на вечној води затварају, али и отварају, вазда и заувек, кругови живота и смрти. И кад опева смрт, поезија, лепота и нада уопште, управо се, како песници нарекоше, бори против смрти и зла. Бори се лепотом, бори се добротом, човечношћу против зла, надом у живот, на ''светлим гробовима'' Београда, Крагујевца, Краљева, Ниша...каже проф. др Миодраг Д. Игњатовић, резензент Саборника.

О злоделима фашиста и припадника Вермахта у Србији, нарочито у Краљеву, током Другог светског рата, говорила је историчарка Силвија Крејаковић, а потом су своје радове читали Зорица Петровић, уредница Саборника, Љиљана Николић, Бранислава Витић, Андро Мошић, Слободан Атанацковић и Маријана Младеновић.
У програму су учествовали и чланови позоришне дружине Група група из Краљева.
 
8. јун 2018. 

 

150. година Читаонице


Јавне набавке

Вести

 
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" Краљево обавештава своје кориснике да је огранак у Матарушкој Бањи пресељен на нову адресу Жичка бр. 67.
  • Захваљујући Академској мрежи у краљевачкој библиотеци могуће је бесплатно коришћење интернета у семинарским читаоницама.
  • Обавештавамо незапослене и Краљевчане без сталних примања да се могу бесплатно учланити у Народну библиотеку ''Стефан Првовенчани''. Бесплатни упис вршимо на Позајмном одељењу (други спрат). Заинтересовани морају донети потврду о евиденцији незапослених при Националној служби запошљавања.
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" врши међубиблиотечку позајмицу публикација из својих фондова и из фондова других библиотека у Србији и иностранству.
  • Наши чланови могу да користе услуге тзв. звучне библиотеке. Они могу да позајмљују компакт дискове на којима се налазе дела из домаће и стране књижевности. Звучна библиотека највише ће користити слепима и слабовидима. Одабрана дела казују наши најпознатији глумци.
  • Позивамо суграђане да се под повољним условима учлане у краљевачку библиотеку. Цена уписа за млађе од 14 година је 200, за старије 400 динара. Старији од 65 година и незапослени могу бесплатно добити нашу чланску карту. Вршимо и колективне уписе. За групу од 10 чланова и више, упис стаје 200, а за такву ученичку групу 100 динара по особи. Породични упис на годину дана кошта 100, а полугодишњи 250 динара по особи. Дневни упис кошта 50 динара. Добродошли. 
  • Пребацивањем базе података из тестног у реално окружење, кроз сегмент позајмица књига као дела програма COBISS, у краљевачкој Библиотеци омогућено је свим корисницима претраживање електронског каталога Библиотеке и увид да ли је књига, која их интересује,  доступна за коришћење или је на читању.


Повеља

Препоручујемо

Шта да читам

Блог Краљевачки октобар

Општа документа

Препоручујемо сајт

Виртуелне изложбе

Тренутно на сајту

Број посетилаца тренутно је: 6

Пријатељи сајта

 
© 2018 НБ "Стефан Првовенчани" Краљево

Народна библиотека "Стефан Првовенчани", Цара Лазара 36
e-mail: biblioteka@tron-inter.net    Телефон: 036/321 377    036/319 750