Почетна страна

Јавне набавке

Општа документа

За тинејџере

 

Саборник антиратне поезије
Недавно је, у издању Књижевног клуба Бранко Ћопић из Београда, објављен Саборник у мрамор уписан, књига чији садржај чине песнички и прозни радови антифашистичког и антиратног карактера. У њој су заступљени прилози бројних аутора, чланова Клуба, али и класика српске књижевности који су писали ову врсту литературе. Саборник је синоћ представљен у краљевачкој библиотеци.

-И смрт и живот имају своје кругове (циклусе). Антиратна и антифашистичка поезија и проза, Други светски рат, мање-више, затворили су ову епопеју, опевану да траје. Баш као што се на вечној води затварају, али и отварају, вазда и заувек, кругови живота и смрти. И кад опева смрт, поезија, лепота и нада уопште, управо се, како песници нарекоше, бори против смрти и зла. Бори се лепотом, бори се добротом, човечношћу против зла, надом у живот, на ''светлим гробовима'' Београда, Крагујевца, Краљева, Ниша...каже проф. др Миодраг Д. Игњатовић, резензент Саборника.

О злоделима фашиста и припадника Вермахта у Србији, нарочито у Краљеву, током Другог светског рата, говорила је историчарка Силвија Крејаковић, а потом су своје радове читали Зорица Петровић, уредница Саборника, Љиљана Николић, Бранислава Витић, Андро Мошић, Слободан Атанацковић и Маријана Младеновић.
У програму су учествовали и чланови позоришне дружине Група група из Краљева.
 
8. јун 2018. 

 

150. година Читаонице


Вести

 
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" Краљево обавештава своје кориснике да је огранак у Матарушкој Бањи пресељен на нову адресу Жичка бр. 67.
  • Захваљујући Академској мрежи у краљевачкој библиотеци могуће је бесплатно коришћење интернета у семинарским читаоницама.
  • Обавештавамо незапослене и Краљевчане без сталних примања да се могу бесплатно учланити у Народну библиотеку ''Стефан Првовенчани''. Бесплатни упис вршимо на Позајмном одељењу (други спрат). Заинтересовани морају донети потврду о евиденцији незапослених при Националној служби запошљавања.
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" врши међубиблиотечку позајмицу публикација из својих фондова и из фондова других библиотека у Србији и иностранству.
  • Наши чланови могу да користе услуге тзв. звучне библиотеке. Они могу да позајмљују компакт дискове на којима се налазе дела из домаће и стране књижевности. Звучна библиотека највише ће користити слепима и слабовидима. Одабрана дела казују наши најпознатији глумци.
  • Позивамо суграђане да се под повољним условима учлане у краљевачку библиотеку. Цена уписа за млађе од 14 година је 200, за старије 400 динара. Старији од 65 година и незапослени могу бесплатно добити нашу чланску карту. Вршимо и колективне уписе. За групу од 10 чланова и више, упис стаје 200, а за такву ученичку групу 100 динара по особи. Породични упис на годину дана кошта 100, а полугодишњи 250 динара по особи. Дневни упис кошта 50 динара. Добродошли. 
  • Пребацивањем базе података из тестног у реално окружење, кроз сегмент позајмица књига као дела програма COBISS, у краљевачкој Библиотеци омогућено је свим корисницима претраживање електронског каталога Библиотеке и увид да ли је књига, која их интересује,  доступна за коришћење или је на читању.


Повеља

Шта да читам

Пратите нас...

Блог Краљевачки октобар

Виртуелне изложбе

 
© 2019 НБ "Стефан Првовенчани" Краљево

Народна библиотека "Стефан Првовенчани", Цара Лазара 36
e-mail: biblioteka@tron-inter.net    Телефон: 036/321 377    036/319 750