Почетна страна

Јавне набавке

Општа документа

За тинејџере

 

Повеља и додаци
На првим страницама новог броја часописа Повеља, у рубрици Прочеље, објављени су песнички и прозни прилози Мирјане Стефановић, Славољуба Марковића, Драгана Б. Ђоковића, Николе Живановића, Алмина Каплана, Душка Домановића и Ане Бојановић. У Премошћењима, резервисаним за преведену књижевност, налази се проза Џорџа Сондерса и Селин Делбек. Песников избор сачинила је Владислава Војиновић. У Понирањима Марко Недић пише о приповедачкој прози Васе Павковића, Наташа Павловић  ''О Мексику у оку Д.Х. Лоренса'', а Олга Токарчук како су настале њене Књиге Јаковљеве.

У рубрици Приступи о књигама Иване Димић, Срђана Срдића, Данила Николића, Угљеше Шајтинца, Дејана Вукићевића и Дејана Симоновића пишу Михајло Пантић, Јелена Кнежевић, Александра Ђурић, Драган Бабић, Добривоје Станојевић и Срђан Вучинић. У рубрици Поводом, Драгослав Кочовић, поводом 170 година од објављивања Његошевог Горског вијенца, сведочи о ''вредности'' у овом књижевно-философском делу.
У Позитиву о својих пет (не)снимљених фотографија говори Ален Бешић, док је Појмовник сачинио Марјан Чакаревић.
У додатку Препоручено објављујемо Избор из савремене прозе Арабијског полуострва, Изданци пустиње, који је приредио (и превео) Мирослав Б. Митровић. У додатку Види чуда песник Никола Вујчић пише о свом детињству, док у Појединачном Јана Алексић ''разговара'' са својим стиховима.
 
4. јун 2018.
 

150. година Читаонице


Вести

 
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" Краљево обавештава своје кориснике да је огранак у Матарушкој Бањи пресељен на нову адресу Жичка бр. 67.
  • Захваљујући Академској мрежи у краљевачкој библиотеци могуће је бесплатно коришћење интернета у семинарским читаоницама.
  • Обавештавамо незапослене и Краљевчане без сталних примања да се могу бесплатно учланити у Народну библиотеку ''Стефан Првовенчани''. Бесплатни упис вршимо на Позајмном одељењу (други спрат). Заинтересовани морају донети потврду о евиденцији незапослених при Националној служби запошљавања.
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" врши међубиблиотечку позајмицу публикација из својих фондова и из фондова других библиотека у Србији и иностранству.
  • Наши чланови могу да користе услуге тзв. звучне библиотеке. Они могу да позајмљују компакт дискове на којима се налазе дела из домаће и стране књижевности. Звучна библиотека највише ће користити слепима и слабовидима. Одабрана дела казују наши најпознатији глумци.
  • Позивамо суграђане да се под повољним условима учлане у краљевачку библиотеку. Цена уписа за млађе од 14 година је 200, за старије 400 динара. Старији од 65 година и незапослени могу бесплатно добити нашу чланску карту. Вршимо и колективне уписе. За групу од 10 чланова и више, упис стаје 200, а за такву ученичку групу 100 динара по особи. Породични упис на годину дана кошта 100, а полугодишњи 250 динара по особи. Дневни упис кошта 50 динара. Добродошли. 
  • Пребацивањем базе података из тестног у реално окружење, кроз сегмент позајмица књига као дела програма COBISS, у краљевачкој Библиотеци омогућено је свим корисницима претраживање електронског каталога Библиотеке и увид да ли је књига, која их интересује,  доступна за коришћење или је на читању.


Повеља

Шта да читам

Пратите нас...

Блог Краљевачки октобар

Виртуелне изложбе

 
© 2019 НБ "Стефан Првовенчани" Краљево

Народна библиотека "Стефан Првовенчани", Цара Лазара 36
e-mail: biblioteka@tron-inter.net    Телефон: 036/321 377    036/319 750