Почетна страна

Јавне набавке

Општа документа

За тинејџере

 

Кућа несагоривих речи
Прошлог четвртка у краљевачкој библиотеци представљена је монографија Дејана Ристића, историчара и архивисте –Кућа несагоривих речи (Народна библиотека Србије 1838–1941). Говорећи о историји институције на чијем се челу налазио 2012–2013. године Дејан Ристић заправо говори о појединцима који су свој рад уткали у темеље српског библиотекарства и српске културе. Посебну пажњу Дејан Ристић посвећује Јовану Томићу, историчару и академику, који је Народну библиотеку Србије водио 24 године (од 1903. до 1927. године), дуже него иједна управник пре или после њега. Прича о прегалаштву појединаца истовремено је и прича о незаинтересованости влада и ресорних министарстава, али и тенденциозном уништењу нашег националног блага од стране Немачке априла 1941. 

О Ристићевој књизи говорила је мр Ана Гвозденовић, која је указала на личну ноту у наративу овог историчара и нагласила његову склоност ка мемоарским и хроничарским забелешкама.
У току програма присутни су могли да виде и документарни филм Сећања из пепела у продукцији Филмских новости. Заснована на чињеницама ова филмска прича на потресан начин говори о бурној историји Народне библиотеке Србије и њеном страдању.
 
4. јун 2018.

 

150. година Читаонице


Вести

 
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" Краљево обавештава своје кориснике да је огранак у Матарушкој Бањи пресељен на нову адресу Жичка бр. 67.
  • Захваљујући Академској мрежи у краљевачкој библиотеци могуће је бесплатно коришћење интернета у семинарским читаоницама.
  • Обавештавамо незапослене и Краљевчане без сталних примања да се могу бесплатно учланити у Народну библиотеку ''Стефан Првовенчани''. Бесплатни упис вршимо на Позајмном одељењу (други спрат). Заинтересовани морају донети потврду о евиденцији незапослених при Националној служби запошљавања.
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" врши међубиблиотечку позајмицу публикација из својих фондова и из фондова других библиотека у Србији и иностранству.
  • Наши чланови могу да користе услуге тзв. звучне библиотеке. Они могу да позајмљују компакт дискове на којима се налазе дела из домаће и стране књижевности. Звучна библиотека највише ће користити слепима и слабовидима. Одабрана дела казују наши најпознатији глумци.
  • Позивамо суграђане да се под повољним условима учлане у краљевачку библиотеку. Цена уписа за млађе од 14 година је 200, за старије 400 динара. Старији од 65 година и незапослени могу бесплатно добити нашу чланску карту. Вршимо и колективне уписе. За групу од 10 чланова и више, упис стаје 200, а за такву ученичку групу 100 динара по особи. Породични упис на годину дана кошта 100, а полугодишњи 250 динара по особи. Дневни упис кошта 50 динара. Добродошли. 
  • Пребацивањем базе података из тестног у реално окружење, кроз сегмент позајмица књига као дела програма COBISS, у краљевачкој Библиотеци омогућено је свим корисницима претраживање електронског каталога Библиотеке и увид да ли је књига, која их интересује,  доступна за коришћење или је на читању.


Повеља

Шта да читам

Пратите нас...

Блог Краљевачки октобар

Виртуелне изложбе

 
© 2019 НБ "Стефан Првовенчани" Краљево

Народна библиотека "Стефан Првовенчани", Цара Лазара 36
e-mail: biblioteka@tron-inter.net    Телефон: 036/321 377    036/319 750