Почетна страна

COBISS каталог

Пратите нас...

За тинејџере

 

Кућа несагоривих речи
Прошлог четвртка у краљевачкој библиотеци представљена је монографија Дејана Ристића, историчара и архивисте –Кућа несагоривих речи (Народна библиотека Србије 1838–1941). Говорећи о историји институције на чијем се челу налазио 2012–2013. године Дејан Ристић заправо говори о појединцима који су свој рад уткали у темеље српског библиотекарства и српске културе. Посебну пажњу Дејан Ристић посвећује Јовану Томићу, историчару и академику, који је Народну библиотеку Србије водио 24 године (од 1903. до 1927. године), дуже него иједна управник пре или после њега. Прича о прегалаштву појединаца истовремено је и прича о незаинтересованости влада и ресорних министарстава, али и тенденциозном уништењу нашег националног блага од стране Немачке априла 1941. 

О Ристићевој књизи говорила је мр Ана Гвозденовић, која је указала на личну ноту у наративу овог историчара и нагласила његову склоност ка мемоарским и хроничарским забелешкама.
У току програма присутни су могли да виде и документарни филм Сећања из пепела у продукцији Филмских новости. Заснована на чињеницама ова филмска прича на потресан начин говори о бурној историји Народне библиотеке Србије и њеном страдању.
 
4. јун 2018.

 

150. година Читаонице


Јавне набавке

Вести

 
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" Краљево обавештава своје кориснике да је огранак у Матарушкој Бањи пресељен на нову адресу Жичка бр. 67.
  • Захваљујући Академској мрежи у краљевачкој библиотеци могуће је бесплатно коришћење интернета у семинарским читаоницама.
  • Обавештавамо незапослене и Краљевчане без сталних примања да се могу бесплатно учланити у Народну библиотеку ''Стефан Првовенчани''. Бесплатни упис вршимо на Позајмном одељењу (други спрат). Заинтересовани морају донети потврду о евиденцији незапослених при Националној служби запошљавања.
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" врши међубиблиотечку позајмицу публикација из својих фондова и из фондова других библиотека у Србији и иностранству.
  • Наши чланови могу да користе услуге тзв. звучне библиотеке. Они могу да позајмљују компакт дискове на којима се налазе дела из домаће и стране књижевности. Звучна библиотека највише ће користити слепима и слабовидима. Одабрана дела казују наши најпознатији глумци.
  • Позивамо суграђане да се под повољним условима учлане у краљевачку библиотеку. Цена уписа за млађе од 14 година је 200, за старије 400 динара. Старији од 65 година и незапослени могу бесплатно добити нашу чланску карту. Вршимо и колективне уписе. За групу од 10 чланова и више, упис стаје 200, а за такву ученичку групу 100 динара по особи. Породични упис на годину дана кошта 100, а полугодишњи 250 динара по особи. Дневни упис кошта 50 динара. Добродошли. 
  • Пребацивањем базе података из тестног у реално окружење, кроз сегмент позајмица књига као дела програма COBISS, у краљевачкој Библиотеци омогућено је свим корисницима претраживање електронског каталога Библиотеке и увид да ли је књига, која их интересује,  доступна за коришћење или је на читању.


Повеља

Препоручујемо

Шта да читам

Блог Краљевачки октобар

Општа документа

Препоручујемо сајт

Виртуелне изложбе

Тренутно на сајту

Пријатељи сајта

 
© 2018 НБ "Стефан Првовенчани" Краљево

Народна библиотека "Стефан Првовенчани", Цара Лазара 36
e-mail: biblioteka@tron-inter.net    Телефон: 036/321 377    036/319 750