Почетна страна

Јавне набавке

Општа документа

За тинејџере

 

Библиотеке и циљеви одрживог развоја
У Универзитетској библиотеци Светозар Марковић у Београду, 28. и 29. маја, одржана је радионица Улога библиотека у остваривању УН Агенде 2030 и циљева одрживог развоја. Радионицу је организовало Библиотекарско друштво Србије у оквиру IFLA International Advocacy Programa регионалног пројекта.
Скуп су отворили проф.др Александар Јерков, директор УБ Светозар Марковић, др Богдан Трифуновић, председник БДС и Карла Херши, стална координаторка УН у Србији.

Нашу установу представљала је библиотекар Весна Милосављевић, која је имала прилику да колегама из више од двадесет пет библиотека из Србије као и гостима из Хрватског књижничарског друштва и Асоцијације информацијских стручњака БАМ из БиХ, представи неке од пројеката које НБ Стефан Првовенчани реализује, а повезани су са циљевима одрживог развоја. Библиотеке ове циљеве остварују кроз: приступ информацијама из различитих области, стицању нових вештина потребних за образовање и запослење, раном описмењавању и доживотном учењу, еколошким, креативним и другим радионицама са најмлађима, очувањем културног наслеђа кроз дигитализацију и друго.

Радионице су биле посвећене едукацији библиотекара у области  заговарања, друштвених иновација, медијског наступа, а све у циљу подизања свести о спровођењу седамнаест циљева одрживог развоја УН Агенде 2030.
 
4. јун 2018

 

150. година Читаонице


Вести

 
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" Краљево обавештава своје кориснике да је огранак у Матарушкој Бањи пресељен на нову адресу Жичка бр. 67.
  • Захваљујући Академској мрежи у краљевачкој библиотеци могуће је бесплатно коришћење интернета у семинарским читаоницама.
  • Обавештавамо незапослене и Краљевчане без сталних примања да се могу бесплатно учланити у Народну библиотеку ''Стефан Првовенчани''. Бесплатни упис вршимо на Позајмном одељењу (други спрат). Заинтересовани морају донети потврду о евиденцији незапослених при Националној служби запошљавања.
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" врши међубиблиотечку позајмицу публикација из својих фондова и из фондова других библиотека у Србији и иностранству.
  • Наши чланови могу да користе услуге тзв. звучне библиотеке. Они могу да позајмљују компакт дискове на којима се налазе дела из домаће и стране књижевности. Звучна библиотека највише ће користити слепима и слабовидима. Одабрана дела казују наши најпознатији глумци.
  • Позивамо суграђане да се под повољним условима учлане у краљевачку библиотеку. Цена уписа за млађе од 14 година је 200, за старије 400 динара. Старији од 65 година и незапослени могу бесплатно добити нашу чланску карту. Вршимо и колективне уписе. За групу од 10 чланова и више, упис стаје 200, а за такву ученичку групу 100 динара по особи. Породични упис на годину дана кошта 100, а полугодишњи 250 динара по особи. Дневни упис кошта 50 динара. Добродошли. 
  • Пребацивањем базе података из тестног у реално окружење, кроз сегмент позајмица књига као дела програма COBISS, у краљевачкој Библиотеци омогућено је свим корисницима претраживање електронског каталога Библиотеке и увид да ли је књига, која их интересује,  доступна за коришћење или је на читању.


Повеља

Шта да читам

Пратите нас...

Блог Краљевачки октобар

Виртуелне изложбе

 
© 2019 НБ "Стефан Првовенчани" Краљево

Народна библиотека "Стефан Првовенчани", Цара Лазара 36
e-mail: biblioteka@tron-inter.net    Телефон: 036/321 377    036/319 750