Почетна страна

Јавне набавке

Општа документа

За тинејџере

 

Политички чланци Милоша Црњанског
Прошлог четвртка у краљевачкој библиотеци представљен је четрнаести том сабраних дела Милоша Црњанског. Реч је о критичком издању његових политичких текстова објављиваних од 1919. до 1939. годинe, које су заједнички штампали Задужбина Милоша Црњанског и Catena Mundi. O књизи су говорили проф. др Мило Ломпар, др Часлав Николић, приређивач, и Никола Маринковић, извршни уредник.
Проф. Мило Ломпар, председник Задужбине Милоша Црњанског, истакао је контекст у коме су политички списи Црњанског настајали и нагласио да је Црњански имао веома лош осећај за тренутак у коме нешто говори или објављује али да је одлично осећао ритам историје.

Др Часлав Николић, са крагујевачког ФИЛУМ-а, на једном од текстова из ове књиге, показао је како је Црњански и као аутор репортаже или извештаја близак Црњанском писцу романа и песнику те посебно указао на присуство Шекспирових мотива и импликације које произлазе из алузија на „Хамлета”.

Никола Маринковић је подвукао значај поновног објављивања политичких списа Милоша Црњанског и сравњивања различитих верзија истих текстова, као и потребу одбацивања предрасуда које се, у идеолошком смислу, везују за овог аутора.

29. мај 2018.


 

150. година Читаонице


Вести

 
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" Краљево обавештава своје кориснике да је огранак у Матарушкој Бањи пресељен на нову адресу Жичка бр. 67.
  • Захваљујући Академској мрежи у краљевачкој библиотеци могуће је бесплатно коришћење интернета у семинарским читаоницама.
  • Обавештавамо незапослене и Краљевчане без сталних примања да се могу бесплатно учланити у Народну библиотеку ''Стефан Првовенчани''. Бесплатни упис вршимо на Позајмном одељењу (други спрат). Заинтересовани морају донети потврду о евиденцији незапослених при Националној служби запошљавања.
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" врши међубиблиотечку позајмицу публикација из својих фондова и из фондова других библиотека у Србији и иностранству.
  • Наши чланови могу да користе услуге тзв. звучне библиотеке. Они могу да позајмљују компакт дискове на којима се налазе дела из домаће и стране књижевности. Звучна библиотека највише ће користити слепима и слабовидима. Одабрана дела казују наши најпознатији глумци.
  • Позивамо суграђане да се под повољним условима учлане у краљевачку библиотеку. Цена уписа за млађе од 14 година је 200, за старије 400 динара. Старији од 65 година и незапослени могу бесплатно добити нашу чланску карту. Вршимо и колективне уписе. За групу од 10 чланова и више, упис стаје 200, а за такву ученичку групу 100 динара по особи. Породични упис на годину дана кошта 100, а полугодишњи 250 динара по особи. Дневни упис кошта 50 динара. Добродошли. 
  • Пребацивањем базе података из тестног у реално окружење, кроз сегмент позајмица књига као дела програма COBISS, у краљевачкој Библиотеци омогућено је свим корисницима претраживање електронског каталога Библиотеке и увид да ли је књига, која их интересује,  доступна за коришћење или је на читању.


Повеља

Шта да читам

Пратите нас...

Блог Краљевачки октобар

Виртуелне изложбе

 
© 2019 НБ "Стефан Првовенчани" Краљево

Народна библиотека "Стефан Првовенчани", Цара Лазара 36
e-mail: biblioteka@tron-inter.net    Телефон: 036/321 377    036/319 750