Почетна страна

COBISS каталог

Пратите нас...

За тинејџере

 

Политички чланци Милоша Црњанског
Прошлог четвртка у краљевачкој библиотеци представљен је четрнаести том сабраних дела Милоша Црњанског. Реч је о критичком издању његових политичких текстова објављиваних од 1919. до 1939. годинe, које су заједнички штампали Задужбина Милоша Црњанског и Catena Mundi. O књизи су говорили проф. др Мило Ломпар, др Часлав Николић, приређивач, и Никола Маринковић, извршни уредник.
Проф. Мило Ломпар, председник Задужбине Милоша Црњанског, истакао је контекст у коме су политички списи Црњанског настајали и нагласио да је Црњански имао веома лош осећај за тренутак у коме нешто говори или објављује али да је одлично осећао ритам историје.

Др Часлав Николић, са крагујевачког ФИЛУМ-а, на једном од текстова из ове књиге, показао је како је Црњански и као аутор репортаже или извештаја близак Црњанском писцу романа и песнику те посебно указао на присуство Шекспирових мотива и импликације које произлазе из алузија на „Хамлета”.

Никола Маринковић је подвукао значај поновног објављивања политичких списа Милоша Црњанског и сравњивања различитих верзија истих текстова, као и потребу одбацивања предрасуда које се, у идеолошком смислу, везују за овог аутора.

29. мај 2018.


 

150. година Читаонице


Јавне набавке

Вести

 
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" Краљево обавештава своје кориснике да је огранак у Матарушкој Бањи пресељен на нову адресу Жичка бр. 67.
  • Захваљујући Академској мрежи у краљевачкој библиотеци могуће је бесплатно коришћење интернета у семинарским читаоницама.
  • Обавештавамо незапослене и Краљевчане без сталних примања да се могу бесплатно учланити у Народну библиотеку ''Стефан Првовенчани''. Бесплатни упис вршимо на Позајмном одељењу (други спрат). Заинтересовани морају донети потврду о евиденцији незапослених при Националној служби запошљавања.
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" врши међубиблиотечку позајмицу публикација из својих фондова и из фондова других библиотека у Србији и иностранству.
  • Наши чланови могу да користе услуге тзв. звучне библиотеке. Они могу да позајмљују компакт дискове на којима се налазе дела из домаће и стране књижевности. Звучна библиотека највише ће користити слепима и слабовидима. Одабрана дела казују наши најпознатији глумци.
  • Позивамо суграђане да се под повољним условима учлане у краљевачку библиотеку. Цена уписа за млађе од 14 година је 200, за старије 400 динара. Старији од 65 година и незапослени могу бесплатно добити нашу чланску карту. Вршимо и колективне уписе. За групу од 10 чланова и више, упис стаје 200, а за такву ученичку групу 100 динара по особи. Породични упис на годину дана кошта 100, а полугодишњи 250 динара по особи. Дневни упис кошта 50 динара. Добродошли. 
  • Пребацивањем базе података из тестног у реално окружење, кроз сегмент позајмица књига као дела програма COBISS, у краљевачкој Библиотеци омогућено је свим корисницима претраживање електронског каталога Библиотеке и увид да ли је књига, која их интересује,  доступна за коришћење или је на читању.


Повеља

Препоручујемо

Шта да читам

Блог Краљевачки октобар

Општа документа

Препоручујемо сајт

Виртуелне изложбе

Тренутно на сајту

Број посетилаца тренутно је: 2

Пријатељи сајта

 
© 2018 НБ "Стефан Првовенчани" Краљево

Народна библиотека "Стефан Првовенчани", Цара Лазара 36
e-mail: biblioteka@tron-inter.net    Телефон: 036/321 377    036/319 750