Почетна страна

COBISS каталог

Пратите нас...

За тинејџере

 

"Преображење" представљено на Цетињу
У Националној библиотеци Црне Горе „Ђурђe Црнојевић”, 24. и 25. маја, одржана је Прва међународна конференција библиотекара, архивиста и музеолога – LAM. Конференцији која је окупила представнике водећих установа културе у региону, присуствовао је и мр Миша Милосављевић, директор краљевачке библиотеке, а мр Ана Гвозденовић и Мирјана Савић, виши кустос историчар Народног музеја Краљево, представиле су манифестацију Жички духовни сабор Преображење, коју зајеничким напорима, већ трећу деценију, у Краљеву организују Библиотека, Музеј и Књижевни клуб. О овом догађају известио је и дневни лист Данас https://www.danas.rs/kultura/poznata-kraljevacka-kulturna-manifestacija-predstavljena-na-cetinju/.
 
Koнференцију су свечано отворили Игор Вучинић, секретар Министарства културе Црне Горе, Богић Ракочевић, директор Националне библиотеке Црне Горе, и др Татјана Петрић, директорка Националне и свеучилишне књижнице Хрватске.
Одмах након поздравне речи, излагале су колегинице из Краљева. Ана Гвозденовић је нагласила да се у мноштву сличних краљевачка манифестација издвојила пробраним и сведеним садржајима те да низ досадашњих добитника представља својеврсан покушај успостављања и чувања канона српске поезије. Она је посебно истакла везу издавачке и пропагандне делатности краљевачке библиотеке и издвојила публикације које настају у току Жичког духовног сабора или га прате.

 

Мирјана Савић је говорила о историјским, музичким и ликовним садржајима манифестације а заједнички закључак је био да је Краљево место где се баштина чува али и где је она жива и где настаје.

 

28. мај 2018.

 

150. година Читаонице


Јавне набавке

Вести

 
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" Краљево обавештава своје кориснике да је огранак у Матарушкој Бањи пресељен на нову адресу Жичка бр. 67.
  • Захваљујући Академској мрежи у краљевачкој библиотеци могуће је бесплатно коришћење интернета у семинарским читаоницама.
  • Обавештавамо незапослене и Краљевчане без сталних примања да се могу бесплатно учланити у Народну библиотеку ''Стефан Првовенчани''. Бесплатни упис вршимо на Позајмном одељењу (други спрат). Заинтересовани морају донети потврду о евиденцији незапослених при Националној служби запошљавања.
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" врши међубиблиотечку позајмицу публикација из својих фондова и из фондова других библиотека у Србији и иностранству.
  • Наши чланови могу да користе услуге тзв. звучне библиотеке. Они могу да позајмљују компакт дискове на којима се налазе дела из домаће и стране књижевности. Звучна библиотека највише ће користити слепима и слабовидима. Одабрана дела казују наши најпознатији глумци.
  • Позивамо суграђане да се под повољним условима учлане у краљевачку библиотеку. Цена уписа за млађе од 14 година је 200, за старије 400 динара. Старији од 65 година и незапослени могу бесплатно добити нашу чланску карту. Вршимо и колективне уписе. За групу од 10 чланова и више, упис стаје 200, а за такву ученичку групу 100 динара по особи. Породични упис на годину дана кошта 100, а полугодишњи 250 динара по особи. Дневни упис кошта 50 динара. Добродошли. 
  • Пребацивањем базе података из тестног у реално окружење, кроз сегмент позајмица књига као дела програма COBISS, у краљевачкој Библиотеци омогућено је свим корисницима претраживање електронског каталога Библиотеке и увид да ли је књига, која их интересује,  доступна за коришћење или је на читању.


Повеља

Препоручујемо

Шта да читам

Блог Краљевачки октобар

Општа документа

Препоручујемо сајт

Виртуелне изложбе

Тренутно на сајту

Пријатељи сајта

 
© 2018 НБ "Стефан Првовенчани" Краљево

Народна библиотека "Стефан Првовенчани", Цара Лазара 36
e-mail: biblioteka@tron-inter.net    Телефон: 036/321 377    036/319 750