Почетна страна

Јавне набавке

Општа документа

За тинејџере

 

"Преображење" представљено на Цетињу
У Националној библиотеци Црне Горе „Ђурђe Црнојевић”, 24. и 25. маја, одржана је Прва међународна конференција библиотекара, архивиста и музеолога – LAM. Конференцији која је окупила представнике водећих установа културе у региону, присуствовао је и мр Миша Милосављевић, директор краљевачке библиотеке, а мр Ана Гвозденовић и Мирјана Савић, виши кустос историчар Народног музеја Краљево, представиле су манифестацију Жички духовни сабор Преображење, коју зајеничким напорима, већ трећу деценију, у Краљеву организују Библиотека, Музеј и Књижевни клуб. О овом догађају известио је и дневни лист Данас https://www.danas.rs/kultura/poznata-kraljevacka-kulturna-manifestacija-predstavljena-na-cetinju/.
 
Koнференцију су свечано отворили Игор Вучинић, секретар Министарства културе Црне Горе, Богић Ракочевић, директор Националне библиотеке Црне Горе, и др Татјана Петрић, директорка Националне и свеучилишне књижнице Хрватске.
Одмах након поздравне речи, излагале су колегинице из Краљева. Ана Гвозденовић је нагласила да се у мноштву сличних краљевачка манифестација издвојила пробраним и сведеним садржајима те да низ досадашњих добитника представља својеврсан покушај успостављања и чувања канона српске поезије. Она је посебно истакла везу издавачке и пропагандне делатности краљевачке библиотеке и издвојила публикације које настају у току Жичког духовног сабора или га прате.

 

Мирјана Савић је говорила о историјским, музичким и ликовним садржајима манифестације а заједнички закључак је био да је Краљево место где се баштина чува али и где је она жива и где настаје.

 

28. мај 2018.

 

150. година Читаонице


Вести

 
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" Краљево обавештава своје кориснике да је огранак у Матарушкој Бањи пресељен на нову адресу Жичка бр. 67.
  • Захваљујући Академској мрежи у краљевачкој библиотеци могуће је бесплатно коришћење интернета у семинарским читаоницама.
  • Обавештавамо незапослене и Краљевчане без сталних примања да се могу бесплатно учланити у Народну библиотеку ''Стефан Првовенчани''. Бесплатни упис вршимо на Позајмном одељењу (други спрат). Заинтересовани морају донети потврду о евиденцији незапослених при Националној служби запошљавања.
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" врши међубиблиотечку позајмицу публикација из својих фондова и из фондова других библиотека у Србији и иностранству.
  • Наши чланови могу да користе услуге тзв. звучне библиотеке. Они могу да позајмљују компакт дискове на којима се налазе дела из домаће и стране књижевности. Звучна библиотека највише ће користити слепима и слабовидима. Одабрана дела казују наши најпознатији глумци.
  • Позивамо суграђане да се под повољним условима учлане у краљевачку библиотеку. Цена уписа за млађе од 14 година је 200, за старије 400 динара. Старији од 65 година и незапослени могу бесплатно добити нашу чланску карту. Вршимо и колективне уписе. За групу од 10 чланова и више, упис стаје 200, а за такву ученичку групу 100 динара по особи. Породични упис на годину дана кошта 100, а полугодишњи 250 динара по особи. Дневни упис кошта 50 динара. Добродошли. 
  • Пребацивањем базе података из тестног у реално окружење, кроз сегмент позајмица књига као дела програма COBISS, у краљевачкој Библиотеци омогућено је свим корисницима претраживање електронског каталога Библиотеке и увид да ли је књига, која их интересује,  доступна за коришћење или је на читању.


Повеља

Шта да читам

Пратите нас...

Блог Краљевачки октобар

Виртуелне изложбе

 
© 2019 НБ "Стефан Првовенчани" Краљево

Народна библиотека "Стефан Првовенчани", Цара Лазара 36
e-mail: biblioteka@tron-inter.net    Телефон: 036/321 377    036/319 750