Почетна страна

COBISS каталог

Пратите нас...

За тинејџере

 

Константиновић.Хроника
Иако је објављена готово пре четири деценије, књига Филозофија паланке Радомира Константиновића и данас изазива полемичке разговоре и тема је разматрања филозофа, писаца, уметника, политичара... Ова књига, сматрају познаваоци, најважније је дело српске постмодерне, у којем Константиновић описује паланку као свет између села и града које није ни село ни град, а „дух његов, међутим, јесте дух између племенског, као идеално јединственог, и светског, као идеално отвореног...”.

Писац, новинар и дипломата Радивој Цветићанин објавио је, недавно, обимну књигу о Константиновићевој Филозофији паланке, под називом Константиновић. Хроника и о њеном утицају на домаћу интелектуалну јавност, који не јењава до дана данашњег. Ова књига представљена је синоћ у краљевачкој библиотеци.
– Када се појавила Филозофија паланке, била је истински културни шок. Приписане су јој најзлобније идеје да, рецимо, цепа Србију и српски народ на пола. Не би се о Константиновићу, чини се, говорило као о случају да није било те књиге. Хтео сам да га ослободим не само од тог лажног терета, него и оног стварног, који је Филозофија паланке доиста представљала у његовом билансу писца и мислиоца. Није реч о томе да сам имао намеру да се она одбаци, него да се његово дело сагледа у потпуности... – рекао је Радивој Цветићанин.
Да је ово Константиновићево дело представљало „истински шок“' у време када је објављено (1969), потврдио је и проф. др Александар Јерков, сведочећи да никада до тада у рукама није имао такву књигу која се разликовала од свих дотадашњих.
– Константиновић, рођени Ивањичанин, а волео то да наглашава, био је песник, романсијер, есејист. Временом се његово осећање поетичности настанило у његове романе, а романе је са своје стране прожео и обухватио есеј. По томе је овај изузетни стваралац у многоме репрезентативан за еволуцију модерних писаца 20. века, а његово књижевно ткиво за еволуцију жанрова... Космополита и универзалиста, рани критичар српског национализма и духа паланке, Константиновић својим профилом писца, својим опредељењем ангажованог интелектуалца, потискиван у страну, спасава част једне друге Србије. То доказује и ова обимна и драгоцена Цветићанинова књига, драгоцена за разумевање Константиновићевог дела – рекао је Александар Јерков.
Добар увод у разговор о Цветићаниновој књизи направио је Владимир Маровић, професор у краљевачкој Гимназији.
 
22. мај 2018.
 

150. година Читаонице


Јавне набавке

Вести

 
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" Краљево обавештава своје кориснике да је огранак у Матарушкој Бањи пресељен на нову адресу Жичка бр. 67.
  • Захваљујући Академској мрежи у краљевачкој библиотеци могуће је бесплатно коришћење интернета у семинарским читаоницама.
  • Обавештавамо незапослене и Краљевчане без сталних примања да се могу бесплатно учланити у Народну библиотеку ''Стефан Првовенчани''. Бесплатни упис вршимо на Позајмном одељењу (други спрат). Заинтересовани морају донети потврду о евиденцији незапослених при Националној служби запошљавања.
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" врши међубиблиотечку позајмицу публикација из својих фондова и из фондова других библиотека у Србији и иностранству.
  • Наши чланови могу да користе услуге тзв. звучне библиотеке. Они могу да позајмљују компакт дискове на којима се налазе дела из домаће и стране књижевности. Звучна библиотека највише ће користити слепима и слабовидима. Одабрана дела казују наши најпознатији глумци.
  • Позивамо суграђане да се под повољним условима учлане у краљевачку библиотеку. Цена уписа за млађе од 14 година је 200, за старије 400 динара. Старији од 65 година и незапослени могу бесплатно добити нашу чланску карту. Вршимо и колективне уписе. За групу од 10 чланова и више, упис стаје 200, а за такву ученичку групу 100 динара по особи. Породични упис на годину дана кошта 100, а полугодишњи 250 динара по особи. Дневни упис кошта 50 динара. Добродошли. 
  • Пребацивањем базе података из тестног у реално окружење, кроз сегмент позајмица књига као дела програма COBISS, у краљевачкој Библиотеци омогућено је свим корисницима претраживање електронског каталога Библиотеке и увид да ли је књига, која их интересује,  доступна за коришћење или је на читању.


Повеља

Препоручујемо

Шта да читам

Блог Краљевачки октобар

Општа документа

Препоручујемо сајт

Виртуелне изложбе

Тренутно на сајту

Пријатељи сајта

 
© 2018 НБ "Стефан Првовенчани" Краљево

Народна библиотека "Стефан Првовенчани", Цара Лазара 36
e-mail: biblioteka@tron-inter.net    Телефон: 036/321 377    036/319 750