Почетна страна

Јавне набавке

Општа документа

За тинејџере

 

Константиновић.Хроника
Иако је објављена готово пре четири деценије, књига Филозофија паланке Радомира Константиновића и данас изазива полемичке разговоре и тема је разматрања филозофа, писаца, уметника, политичара... Ова књига, сматрају познаваоци, најважније је дело српске постмодерне, у којем Константиновић описује паланку као свет између села и града које није ни село ни град, а „дух његов, међутим, јесте дух између племенског, као идеално јединственог, и светског, као идеално отвореног...”.

Писац, новинар и дипломата Радивој Цветићанин објавио је, недавно, обимну књигу о Константиновићевој Филозофији паланке, под називом Константиновић. Хроника и о њеном утицају на домаћу интелектуалну јавност, који не јењава до дана данашњег. Ова књига представљена је синоћ у краљевачкој библиотеци.
– Када се појавила Филозофија паланке, била је истински културни шок. Приписане су јој најзлобније идеје да, рецимо, цепа Србију и српски народ на пола. Не би се о Константиновићу, чини се, говорило као о случају да није било те књиге. Хтео сам да га ослободим не само од тог лажног терета, него и оног стварног, који је Филозофија паланке доиста представљала у његовом билансу писца и мислиоца. Није реч о томе да сам имао намеру да се она одбаци, него да се његово дело сагледа у потпуности... – рекао је Радивој Цветићанин.
Да је ово Константиновићево дело представљало „истински шок“' у време када је објављено (1969), потврдио је и проф. др Александар Јерков, сведочећи да никада до тада у рукама није имао такву књигу која се разликовала од свих дотадашњих.
– Константиновић, рођени Ивањичанин, а волео то да наглашава, био је песник, романсијер, есејист. Временом се његово осећање поетичности настанило у његове романе, а романе је са своје стране прожео и обухватио есеј. По томе је овај изузетни стваралац у многоме репрезентативан за еволуцију модерних писаца 20. века, а његово књижевно ткиво за еволуцију жанрова... Космополита и универзалиста, рани критичар српског национализма и духа паланке, Константиновић својим профилом писца, својим опредељењем ангажованог интелектуалца, потискиван у страну, спасава част једне друге Србије. То доказује и ова обимна и драгоцена Цветићанинова књига, драгоцена за разумевање Константиновићевог дела – рекао је Александар Јерков.
Добар увод у разговор о Цветићаниновој књизи направио је Владимир Маровић, професор у краљевачкој Гимназији.
 
22. мај 2018.
 

150. година Читаонице


Вести

 
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" Краљево обавештава своје кориснике да је огранак у Матарушкој Бањи пресељен на нову адресу Жичка бр. 67.
  • Захваљујући Академској мрежи у краљевачкој библиотеци могуће је бесплатно коришћење интернета у семинарским читаоницама.
  • Обавештавамо незапослене и Краљевчане без сталних примања да се могу бесплатно учланити у Народну библиотеку ''Стефан Првовенчани''. Бесплатни упис вршимо на Позајмном одељењу (други спрат). Заинтересовани морају донети потврду о евиденцији незапослених при Националној служби запошљавања.
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" врши међубиблиотечку позајмицу публикација из својих фондова и из фондова других библиотека у Србији и иностранству.
  • Наши чланови могу да користе услуге тзв. звучне библиотеке. Они могу да позајмљују компакт дискове на којима се налазе дела из домаће и стране књижевности. Звучна библиотека највише ће користити слепима и слабовидима. Одабрана дела казују наши најпознатији глумци.
  • Позивамо суграђане да се под повољним условима учлане у краљевачку библиотеку. Цена уписа за млађе од 14 година је 200, за старије 400 динара. Старији од 65 година и незапослени могу бесплатно добити нашу чланску карту. Вршимо и колективне уписе. За групу од 10 чланова и више, упис стаје 200, а за такву ученичку групу 100 динара по особи. Породични упис на годину дана кошта 100, а полугодишњи 250 динара по особи. Дневни упис кошта 50 динара. Добродошли. 
  • Пребацивањем базе података из тестног у реално окружење, кроз сегмент позајмица књига као дела програма COBISS, у краљевачкој Библиотеци омогућено је свим корисницима претраживање електронског каталога Библиотеке и увид да ли је књига, која их интересује,  доступна за коришћење или је на читању.


Повеља

Шта да читам

Пратите нас...

Блог Краљевачки октобар

Виртуелне изложбе

 
© 2019 НБ "Стефан Првовенчани" Краљево

Народна библиотека "Стефан Првовенчани", Цара Лазара 36
e-mail: biblioteka@tron-inter.net    Телефон: 036/321 377    036/319 750