Почетна страна

Јавне набавке

Општа документа

За тинејџере

 

Савремена школска библиотека
За библиотекаре школских библиотека Рашког округа у петак, 18. маја, одржан је семинар „Савремене школске библиотеке у Мрежи библиотека Србије и стручни библиотечки послови“.  Предавач је била Дубравка Илић, виши дипломирани библиотекар, руководилац Матичне службе Градске библиотеке „Владислав Петковић Дис“ Чачак.

У интерактивном програму било је речи о бројним питањима: школска библиотека - дефиниција, законска регулатива, положај у процепу старања између два министарства и, у актуелном тренутку друштвених  збивања на микроплану, односно у просвети; о значају школске библиотеке у свакој школи, али и о дигнитету школског библиотекара и како га стећи и одржати; о значају вођења интерне библиотечке статистике, значају и законској обавези стручног усавршавања, коректног и у складу са прописима обављања библиотечких послова и вођења ауторског каталога; о начинима набавке, улози школског библиотекара у формирању, саставу и попуњавању фонда, физичкој и стручној обради монографских публикација; о ревизији књижног фонда - значај, законске обавезе, упућивање на подзаконски акт који регулише овај стручни библиотечки посао.
Украто је представљен и приручник за школске библиотекаре „Од осмеха до рачунара“, издање Градске библиотеке у Чачку. Учесници семинара закључили су да је врло корисна како обука, тако и размена искустава међу колегама.
 
21. мај 2018. године

 

150. година Читаонице


Вести

 
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" Краљево обавештава своје кориснике да је огранак у Матарушкој Бањи пресељен на нову адресу Жичка бр. 67.
  • Захваљујући Академској мрежи у краљевачкој библиотеци могуће је бесплатно коришћење интернета у семинарским читаоницама.
  • Обавештавамо незапослене и Краљевчане без сталних примања да се могу бесплатно учланити у Народну библиотеку ''Стефан Првовенчани''. Бесплатни упис вршимо на Позајмном одељењу (други спрат). Заинтересовани морају донети потврду о евиденцији незапослених при Националној служби запошљавања.
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" врши међубиблиотечку позајмицу публикација из својих фондова и из фондова других библиотека у Србији и иностранству.
  • Наши чланови могу да користе услуге тзв. звучне библиотеке. Они могу да позајмљују компакт дискове на којима се налазе дела из домаће и стране књижевности. Звучна библиотека највише ће користити слепима и слабовидима. Одабрана дела казују наши најпознатији глумци.
  • Позивамо суграђане да се под повољним условима учлане у краљевачку библиотеку. Цена уписа за млађе од 14 година је 200, за старије 400 динара. Старији од 65 година и незапослени могу бесплатно добити нашу чланску карту. Вршимо и колективне уписе. За групу од 10 чланова и више, упис стаје 200, а за такву ученичку групу 100 динара по особи. Породични упис на годину дана кошта 100, а полугодишњи 250 динара по особи. Дневни упис кошта 50 динара. Добродошли. 
  • Пребацивањем базе података из тестног у реално окружење, кроз сегмент позајмица књига као дела програма COBISS, у краљевачкој Библиотеци омогућено је свим корисницима претраживање електронског каталога Библиотеке и увид да ли је књига, која их интересује,  доступна за коришћење или је на читању.


Повеља

Шта да читам

Пратите нас...

Блог Краљевачки октобар

Виртуелне изложбе

 
© 2019 НБ "Стефан Првовенчани" Краљево

Народна библиотека "Стефан Првовенчани", Цара Лазара 36
e-mail: biblioteka@tron-inter.net    Телефон: 036/321 377    036/319 750