Почетна страна

COBISS каталог

Пратите нас...

За тинејџере

 

Представљена "Епска Србија" Милисaва Савића
-Путовање писца Милисава Савића по светим местима српске епске поезије, путовање је у епски путопис, у срце наше усмене и писане епске истине. Савићева књижевна дела својеврсна су сведочанства која нам говоре ко нам је задужбине градио, с којом сврхом, од каквог материјала, па нам тако и његова књига Епска Србија даје одговор ко смо и зашто смо...
Овом констатацијом др Ане Стишовић Миловановић, започело је синоћно представљање путописне књиге Милисава Савића Епска Србија коју је, прошле године, објавило Друштво Рашка школа из Београда и коју сматрају наставком његовог претходног путописа Долином српских краљева.

Савић је, осим у родном Старом Влаху, обишао средњовековне задужбине у Црној Гори, Македонији, моравској и косовској Србији ( Крушевцу, Јежевици, Призрену, Звечану, Скадру, Раваници...) и стигао до Далмације, до Ислама Грчког, подно куле Јанковић Стојана. Уз пут, оживљавао је догађаје и ликове из нашег десетерачког стиха, духовито их коментаришући и сведочећи у каквом су стању те славне грађевине данас.
-Епска Србија је лепша од ове стварне. Од чувених двораца углавном су остале рушевине, а места славних битака зарасла су у шибље и коров...Нисам зажалио што сам се, под старе дане, латио овог ходочашћа. Песничка Србија већа је од било које Србије у историји и у много чему је лепша од оне стварне. Песничка Србија  се не мења, као таква остаће заувек. Ова друга  мало личи на прву, мада је и она лепа. Поготово у комбинацији с песничком која је, у мом случају, неодвојива – каже Милисав Савић.

На пољу српске народне књижевности – чуло се на овом представљању – Савић показује да традиционално у литератури добро познаје и вреднује. У свом најновијем делу он не зазире од српских предачких и светских литерарних ауторитета и они су предмет његове игре и преиспитивања.
Књига је богато илустрована фотографијама које је аутор сам снимио.
 
11. мај 2018.

 

150. година Читаонице


Јавне набавке

Вести

 
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" Краљево обавештава своје кориснике да је огранак у Матарушкој Бањи пресељен на нову адресу Жичка бр. 67.
  • Захваљујући Академској мрежи у краљевачкој библиотеци могуће је бесплатно коришћење интернета у семинарским читаоницама.
  • Обавештавамо незапослене и Краљевчане без сталних примања да се могу бесплатно учланити у Народну библиотеку ''Стефан Првовенчани''. Бесплатни упис вршимо на Позајмном одељењу (други спрат). Заинтересовани морају донети потврду о евиденцији незапослених при Националној служби запошљавања.
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" врши међубиблиотечку позајмицу публикација из својих фондова и из фондова других библиотека у Србији и иностранству.
  • Наши чланови могу да користе услуге тзв. звучне библиотеке. Они могу да позајмљују компакт дискове на којима се налазе дела из домаће и стране књижевности. Звучна библиотека највише ће користити слепима и слабовидима. Одабрана дела казују наши најпознатији глумци.
  • Позивамо суграђане да се под повољним условима учлане у краљевачку библиотеку. Цена уписа за млађе од 14 година је 200, за старије 400 динара. Старији од 65 година и незапослени могу бесплатно добити нашу чланску карту. Вршимо и колективне уписе. За групу од 10 чланова и више, упис стаје 200, а за такву ученичку групу 100 динара по особи. Породични упис на годину дана кошта 100, а полугодишњи 250 динара по особи. Дневни упис кошта 50 динара. Добродошли. 
  • Пребацивањем базе података из тестног у реално окружење, кроз сегмент позајмица књига као дела програма COBISS, у краљевачкој Библиотеци омогућено је свим корисницима претраживање електронског каталога Библиотеке и увид да ли је књига, која их интересује,  доступна за коришћење или је на читању.


Повеља

Препоручујемо

Шта да читам

Блог Краљевачки октобар

Општа документа

Препоручујемо сајт

Виртуелне изложбе

Тренутно на сајту

Пријатељи сајта

 
© 2018 НБ "Стефан Првовенчани" Краљево

Народна библиотека "Стефан Првовенчани", Цара Лазара 36
e-mail: biblioteka@tron-inter.net    Телефон: 036/321 377    036/319 750