Почетна страна

Јавне набавке

Општа документа

За тинејџере

 

Представљена "Епска Србија" Милисaва Савића
-Путовање писца Милисава Савића по светим местима српске епске поезије, путовање је у епски путопис, у срце наше усмене и писане епске истине. Савићева књижевна дела својеврсна су сведочанства која нам говоре ко нам је задужбине градио, с којом сврхом, од каквог материјала, па нам тако и његова књига Епска Србија даје одговор ко смо и зашто смо...
Овом констатацијом др Ане Стишовић Миловановић, започело је синоћно представљање путописне књиге Милисава Савића Епска Србија коју је, прошле године, објавило Друштво Рашка школа из Београда и коју сматрају наставком његовог претходног путописа Долином српских краљева.

Савић је, осим у родном Старом Влаху, обишао средњовековне задужбине у Црној Гори, Македонији, моравској и косовској Србији ( Крушевцу, Јежевици, Призрену, Звечану, Скадру, Раваници...) и стигао до Далмације, до Ислама Грчког, подно куле Јанковић Стојана. Уз пут, оживљавао је догађаје и ликове из нашег десетерачког стиха, духовито их коментаришући и сведочећи у каквом су стању те славне грађевине данас.
-Епска Србија је лепша од ове стварне. Од чувених двораца углавном су остале рушевине, а места славних битака зарасла су у шибље и коров...Нисам зажалио што сам се, под старе дане, латио овог ходочашћа. Песничка Србија већа је од било које Србије у историји и у много чему је лепша од оне стварне. Песничка Србија  се не мења, као таква остаће заувек. Ова друга  мало личи на прву, мада је и она лепа. Поготово у комбинацији с песничком која је, у мом случају, неодвојива – каже Милисав Савић.

На пољу српске народне књижевности – чуло се на овом представљању – Савић показује да традиционално у литератури добро познаје и вреднује. У свом најновијем делу он не зазире од српских предачких и светских литерарних ауторитета и они су предмет његове игре и преиспитивања.
Књига је богато илустрована фотографијама које је аутор сам снимио.
 
11. мај 2018.

 

150. година Читаонице


Вести

 
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" Краљево обавештава своје кориснике да је огранак у Матарушкој Бањи пресељен на нову адресу Жичка бр. 67.
  • Захваљујући Академској мрежи у краљевачкој библиотеци могуће је бесплатно коришћење интернета у семинарским читаоницама.
  • Обавештавамо незапослене и Краљевчане без сталних примања да се могу бесплатно учланити у Народну библиотеку ''Стефан Првовенчани''. Бесплатни упис вршимо на Позајмном одељењу (други спрат). Заинтересовани морају донети потврду о евиденцији незапослених при Националној служби запошљавања.
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" врши међубиблиотечку позајмицу публикација из својих фондова и из фондова других библиотека у Србији и иностранству.
  • Наши чланови могу да користе услуге тзв. звучне библиотеке. Они могу да позајмљују компакт дискове на којима се налазе дела из домаће и стране књижевности. Звучна библиотека највише ће користити слепима и слабовидима. Одабрана дела казују наши најпознатији глумци.
  • Позивамо суграђане да се под повољним условима учлане у краљевачку библиотеку. Цена уписа за млађе од 14 година је 200, за старије 400 динара. Старији од 65 година и незапослени могу бесплатно добити нашу чланску карту. Вршимо и колективне уписе. За групу од 10 чланова и више, упис стаје 200, а за такву ученичку групу 100 динара по особи. Породични упис на годину дана кошта 100, а полугодишњи 250 динара по особи. Дневни упис кошта 50 динара. Добродошли. 
  • Пребацивањем базе података из тестног у реално окружење, кроз сегмент позајмица књига као дела програма COBISS, у краљевачкој Библиотеци омогућено је свим корисницима претраживање електронског каталога Библиотеке и увид да ли је књига, која их интересује,  доступна за коришћење или је на читању.


Повеља

Шта да читам

Пратите нас...

Блог Краљевачки октобар

Виртуелне изложбе

 
© 2019 НБ "Стефан Првовенчани" Краљево

Народна библиотека "Стефан Првовенчани", Цара Лазара 36
e-mail: biblioteka@tron-inter.net    Телефон: 036/321 377    036/319 750