Почетна страна

Јавне набавке

Општа документа

За тинејџере

 

Моја ћирилица
У сарадњи са Епархијом жичком и Манастиром Студеница, Народна библиотека „Стефан Првовенчани” је организовала три радионице под називом Моја ћирилица. Ове радионице, намењене деци основношколског узраста, водиле су Олгица Стефановић и Ана Гвозденовић. Олгица Стефановић, сликар, графички дизајнер и иконописац, говорила је ђацима о сликовној лепоти ћириличних слова и помогла им да испишу речи КЊИГА и МАТИ БОЖИЈА, користећи средњовековне орнаменте и упознајући их са иконичким ликовима.

Најпре су се, осмог маја, испред Конака Светог владике Николаја Велимировића, ђаци краљевачких основних школа („Вук Караџић”, „Свети Сава”, „Јово Курсула” и „Светозар Марковић”), са својим вероучитељима, опробали у вештини илуминације али и учествовали у разговору о историји нашег писма и најстаријим српским букварима.

Сутрадан је новосадска уметница била гост Манастира Студенице, где је са малишанима из Ушћа и студеничког краја одржала две радионице. Током вишесатног дружења настали су занимљиви дечји радови инспирисани средњовековним наслеђем које представља непосредно окружење ових основаца. Вероучитељица Јелена Драгојловић се побринула да заједнички проведено време, осим цртањем и бојањем, буде испуњено и духовним песмама, стиховима и мудрим мислима.

У програмима Моја ћирилица учествовало је више од стотину деца која су имала прилке да прошире своје сазнања али и остваре сопствене креативне потенцијале. 
 
10. мај 2018. 

   
 

150. година Читаонице


Вести

 
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" Краљево обавештава своје кориснике да је огранак у Матарушкој Бањи пресељен на нову адресу Жичка бр. 67.
  • Захваљујући Академској мрежи у краљевачкој библиотеци могуће је бесплатно коришћење интернета у семинарским читаоницама.
  • Обавештавамо незапослене и Краљевчане без сталних примања да се могу бесплатно учланити у Народну библиотеку ''Стефан Првовенчани''. Бесплатни упис вршимо на Позајмном одељењу (други спрат). Заинтересовани морају донети потврду о евиденцији незапослених при Националној служби запошљавања.
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" врши међубиблиотечку позајмицу публикација из својих фондова и из фондова других библиотека у Србији и иностранству.
  • Наши чланови могу да користе услуге тзв. звучне библиотеке. Они могу да позајмљују компакт дискове на којима се налазе дела из домаће и стране књижевности. Звучна библиотека највише ће користити слепима и слабовидима. Одабрана дела казују наши најпознатији глумци.
  • Позивамо суграђане да се под повољним условима учлане у краљевачку библиотеку. Цена уписа за млађе од 14 година је 200, за старије 400 динара. Старији од 65 година и незапослени могу бесплатно добити нашу чланску карту. Вршимо и колективне уписе. За групу од 10 чланова и више, упис стаје 200, а за такву ученичку групу 100 динара по особи. Породични упис на годину дана кошта 100, а полугодишњи 250 динара по особи. Дневни упис кошта 50 динара. Добродошли. 
  • Пребацивањем базе података из тестног у реално окружење, кроз сегмент позајмица књига као дела програма COBISS, у краљевачкој Библиотеци омогућено је свим корисницима претраживање електронског каталога Библиотеке и увид да ли је књига, која их интересује,  доступна за коришћење или је на читању.


Повеља

Шта да читам

Пратите нас...

Блог Краљевачки октобар

Виртуелне изложбе

 
© 2019 НБ "Стефан Првовенчани" Краљево

Народна библиотека "Стефан Првовенчани", Цара Лазара 36
e-mail: biblioteka@tron-inter.net    Телефон: 036/321 377    036/319 750