Почетна страна

COBISS каталог

Пратите нас...

За тинејџере

 

Са децом о Немањићима
За ученике четвртог разреда Основне школе „Живан Маричић“ из Жиче организовали смо вишечасовни едукативни програм посвећен Немањићима, најзначајнојој српској средњовековној династији.  Уз помоћ и подршку библиотекара и учитељице Данке Тешић, деца су, најпре, на Научном, Завичајном и Одељењу периодике пажљиво и предано истраживала и проналазила потребну историјску литературу, некњижну и књижну грађу, књиге које су писали Немањићи, њихови биографи и савременици. На Дечјем одељењу су се, потом, дружили са Иваном Лазићем, чланом Витешке дружине „Свети кнез Лазар“ који им је практично дочарао витешку културу, музику и свакодневни живот  у држави Немањића. 
 
На крају овог занимљивог дружења деци се обратио др Драгољуб Даниловић, историчар и водитељ наше радионице Кроз историјске изворе. Он је, одговарајући на бројна питања малих истраживача,  посебно нагласио да се оваквим моделом индивидуалног и групног рада могу најбоље упознати историјски периоди, култура и историјске личности српског средњег века чијим се животом и делима поносимо.
 
7. мај 2018. 
 

150. година Читаонице


Јавне набавке

Вести

 
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" Краљево обавештава своје кориснике да је огранак у Матарушкој Бањи пресељен на нову адресу Жичка бр. 67.
  • Захваљујући Академској мрежи у краљевачкој библиотеци могуће је бесплатно коришћење интернета у семинарским читаоницама.
  • Обавештавамо незапослене и Краљевчане без сталних примања да се могу бесплатно учланити у Народну библиотеку ''Стефан Првовенчани''. Бесплатни упис вршимо на Позајмном одељењу (други спрат). Заинтересовани морају донети потврду о евиденцији незапослених при Националној служби запошљавања.
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" врши међубиблиотечку позајмицу публикација из својих фондова и из фондова других библиотека у Србији и иностранству.
  • Наши чланови могу да користе услуге тзв. звучне библиотеке. Они могу да позајмљују компакт дискове на којима се налазе дела из домаће и стране књижевности. Звучна библиотека највише ће користити слепима и слабовидима. Одабрана дела казују наши најпознатији глумци.
  • Позивамо суграђане да се под повољним условима учлане у краљевачку библиотеку. Цена уписа за млађе од 14 година је 200, за старије 400 динара. Старији од 65 година и незапослени могу бесплатно добити нашу чланску карту. Вршимо и колективне уписе. За групу од 10 чланова и више, упис стаје 200, а за такву ученичку групу 100 динара по особи. Породични упис на годину дана кошта 100, а полугодишњи 250 динара по особи. Дневни упис кошта 50 динара. Добродошли. 
  • Пребацивањем базе података из тестног у реално окружење, кроз сегмент позајмица књига као дела програма COBISS, у краљевачкој Библиотеци омогућено је свим корисницима претраживање електронског каталога Библиотеке и увид да ли је књига, која их интересује,  доступна за коришћење или је на читању.


Повеља

Препоручујемо

Шта да читам

Блог Краљевачки октобар

Општа документа

Препоручујемо сајт

Виртуелне изложбе

Тренутно на сајту

Пријатељи сајта

 
© 2018 НБ "Стефан Првовенчани" Краљево

Народна библиотека "Стефан Првовенчани", Цара Лазара 36
e-mail: biblioteka@tron-inter.net    Телефон: 036/321 377    036/319 750