Почетна страна

Јавне набавке

Општа документа

За тинејџере

 

Изложба "Стефан Првовенчани" у Требињу
Крајем минуле недеље било је уприличено отварање изложбе „Стефан Првовенчани у књижевности и историографији“  у Народној библиотеци у Требињу. Ово гостовање организовано је захваљујући сарадњи Српског удружења „Ћирилица“ из Требиња и наше библиотеке. Модератор програма била је Весна Андрић, председник Српског удружења „Ћирилица“, а присутнима се обратио и Новица Телебак, песник и библиотекар у Народној библиотеци у Требињу. О самој изложби говорила је Ивана Хренко, која је поред Данке Спасојевић, један од аутора.

„Овим гостовањем настављамо обележавање великог националног и историјског јубилеја – осамсто година од утемељења српске државности у средњем веку, а наша је намера да се изложбом приближи двовековни период династије Немањића, издвајајући животни пут и богату делатност Стефана Првовенчаног – Светог Симона монаха“, истакла је Ивана Хренко.

Весна Андрић навела је да су гостовањем изложбе о Стефану Првовенчаном и они желели да дају свој допринос обележавању овог значајног јубилеја. „Након крунисаља Стефана Првовенчаног, Свети Сава подигао је српску цркву на ниво архиепископије и основао нове епархије, међу којима је и наша, тај јубилеј обележавамо следеће године, сматрамо да је ово сјајна веза и начин да се одужимо нашем великом краљу“, рекла је Весна Андрић.

Присутнима се у име краљевачке библиотеке обратио и захвалио и директор Миша Милосављевић.
Програму је присуствовао српски конзул у Требињу, господин Радослав Илић. Херцеговачка публика изложбу ће моћи да види до краја маја.
 
30. април 2018. године

 

150. година Читаонице


Вести

 
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" Краљево обавештава своје кориснике да је огранак у Матарушкој Бањи пресељен на нову адресу Жичка бр. 67.
  • Захваљујући Академској мрежи у краљевачкој библиотеци могуће је бесплатно коришћење интернета у семинарским читаоницама.
  • Обавештавамо незапослене и Краљевчане без сталних примања да се могу бесплатно учланити у Народну библиотеку ''Стефан Првовенчани''. Бесплатни упис вршимо на Позајмном одељењу (други спрат). Заинтересовани морају донети потврду о евиденцији незапослених при Националној служби запошљавања.
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" врши међубиблиотечку позајмицу публикација из својих фондова и из фондова других библиотека у Србији и иностранству.
  • Наши чланови могу да користе услуге тзв. звучне библиотеке. Они могу да позајмљују компакт дискове на којима се налазе дела из домаће и стране књижевности. Звучна библиотека највише ће користити слепима и слабовидима. Одабрана дела казују наши најпознатији глумци.
  • Позивамо суграђане да се под повољним условима учлане у краљевачку библиотеку. Цена уписа за млађе од 14 година је 200, за старије 400 динара. Старији од 65 година и незапослени могу бесплатно добити нашу чланску карту. Вршимо и колективне уписе. За групу од 10 чланова и више, упис стаје 200, а за такву ученичку групу 100 динара по особи. Породични упис на годину дана кошта 100, а полугодишњи 250 динара по особи. Дневни упис кошта 50 динара. Добродошли. 
  • Пребацивањем базе података из тестног у реално окружење, кроз сегмент позајмица књига као дела програма COBISS, у краљевачкој Библиотеци омогућено је свим корисницима претраживање електронског каталога Библиотеке и увид да ли је књига, која их интересује,  доступна за коришћење или је на читању.


Повеља

Шта да читам

Пратите нас...

Блог Краљевачки октобар

Виртуелне изложбе

 
© 2019 НБ "Стефан Првовенчани" Краљево

Народна библиотека "Стефан Првовенчани", Цара Лазара 36
e-mail: biblioteka@tron-inter.net    Телефон: 036/321 377    036/319 750