Почетна страна

COBISS каталог

Пратите нас...

За тинејџере

 

Изложба "Стефан Првовенчани" у Требињу
Крајем минуле недеље било је уприличено отварање изложбе „Стефан Првовенчани у књижевности и историографији“  у Народној библиотеци у Требињу. Ово гостовање организовано је захваљујући сарадњи Српског удружења „Ћирилица“ из Требиња и наше библиотеке. Модератор програма била је Весна Андрић, председник Српског удружења „Ћирилица“, а присутнима се обратио и Новица Телебак, песник и библиотекар у Народној библиотеци у Требињу. О самој изложби говорила је Ивана Хренко, која је поред Данке Спасојевић, један од аутора.

„Овим гостовањем настављамо обележавање великог националног и историјског јубилеја – осамсто година од утемељења српске државности у средњем веку, а наша је намера да се изложбом приближи двовековни период династије Немањића, издвајајући животни пут и богату делатност Стефана Првовенчаног – Светог Симона монаха“, истакла је Ивана Хренко.

Весна Андрић навела је да су гостовањем изложбе о Стефану Првовенчаном и они желели да дају свој допринос обележавању овог значајног јубилеја. „Након крунисаља Стефана Првовенчаног, Свети Сава подигао је српску цркву на ниво архиепископије и основао нове епархије, међу којима је и наша, тај јубилеј обележавамо следеће године, сматрамо да је ово сјајна веза и начин да се одужимо нашем великом краљу“, рекла је Весна Андрић.

Присутнима се у име краљевачке библиотеке обратио и захвалио и директор Миша Милосављевић.
Програму је присуствовао српски конзул у Требињу, господин Радослав Илић. Херцеговачка публика изложбу ће моћи да види до краја маја.
 
30. април 2018. године

 

150. година Читаонице


Јавне набавке

Вести

 
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" Краљево обавештава своје кориснике да је огранак у Матарушкој Бањи пресељен на нову адресу Жичка бр. 67.
  • Захваљујући Академској мрежи у краљевачкој библиотеци могуће је бесплатно коришћење интернета у семинарским читаоницама.
  • Обавештавамо незапослене и Краљевчане без сталних примања да се могу бесплатно учланити у Народну библиотеку ''Стефан Првовенчани''. Бесплатни упис вршимо на Позајмном одељењу (други спрат). Заинтересовани морају донети потврду о евиденцији незапослених при Националној служби запошљавања.
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" врши међубиблиотечку позајмицу публикација из својих фондова и из фондова других библиотека у Србији и иностранству.
  • Наши чланови могу да користе услуге тзв. звучне библиотеке. Они могу да позајмљују компакт дискове на којима се налазе дела из домаће и стране књижевности. Звучна библиотека највише ће користити слепима и слабовидима. Одабрана дела казују наши најпознатији глумци.
  • Позивамо суграђане да се под повољним условима учлане у краљевачку библиотеку. Цена уписа за млађе од 14 година је 200, за старије 400 динара. Старији од 65 година и незапослени могу бесплатно добити нашу чланску карту. Вршимо и колективне уписе. За групу од 10 чланова и више, упис стаје 200, а за такву ученичку групу 100 динара по особи. Породични упис на годину дана кошта 100, а полугодишњи 250 динара по особи. Дневни упис кошта 50 динара. Добродошли. 
  • Пребацивањем базе података из тестног у реално окружење, кроз сегмент позајмица књига као дела програма COBISS, у краљевачкој Библиотеци омогућено је свим корисницима претраживање електронског каталога Библиотеке и увид да ли је књига, која их интересује,  доступна за коришћење или је на читању.


Повеља

Препоручујемо

Шта да читам

Блог Краљевачки октобар

Општа документа

Препоручујемо сајт

Виртуелне изложбе

Тренутно на сајту

Број посетилаца тренутно је: 3

Пријатељи сајта

 
© 2018 НБ "Стефан Првовенчани" Краљево

Народна библиотека "Стефан Првовенчани", Цара Лазара 36
e-mail: biblioteka@tron-inter.net    Телефон: 036/321 377    036/319 750