Почетна страна

Јавне набавке

Општа документа

За тинејџере

 

Како до сваког корисника
Од 25. до 27. априла у Требињу је одржана конференција библиотекара Републике Српске „С корисницима за кориснике – необавезно, неоубичајено, иновативно“. Регионалној конференцији присуствовало је 325 библиотекара из Републике Српске, Србије, Црне Горе и Словеније; краљевачку библиотеку представљали су мр Миша Милосављевић, директор и Катарина Јаблановић, заменик директора.

Међу четрдесетак излагача били су представници свих типова библиотека: народних, школских, специјалних, универзитетских и високошколских. Неки од закључака конференције били су да је неопходан континуиран рад на стручном усавршавању библиотекара, настојање да библиотеке буду културни центри заједница, да учествују у информатичком описмењавању становника као и да пружају иновативне услуге корисницима.

Катарина Јаблановић je рад краљевачке библиотека представила кроз сегмент библиотечких пунктова. Ако се пође од дефиниције да су библиотеке најотвореније установе културе, изазов за сваког библиотекара јесте како библиотечке колекције учинити доступнима: недосегнутим корисницима и затвореним групама корисника. Формирање библиотечких пунктова са мањим, тематизованим збиркама је модел који развија Народна библиотека „Стефан Првовенчани“ Краљево. Предмет излагања било је представљање такавог модела рада са корисницима.

30. април 2018. године

 

150. година Читаонице


Вести

 
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" Краљево обавештава своје кориснике да је огранак у Матарушкој Бањи пресељен на нову адресу Жичка бр. 67.
  • Захваљујући Академској мрежи у краљевачкој библиотеци могуће је бесплатно коришћење интернета у семинарским читаоницама.
  • Обавештавамо незапослене и Краљевчане без сталних примања да се могу бесплатно учланити у Народну библиотеку ''Стефан Првовенчани''. Бесплатни упис вршимо на Позајмном одељењу (други спрат). Заинтересовани морају донети потврду о евиденцији незапослених при Националној служби запошљавања.
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" врши међубиблиотечку позајмицу публикација из својих фондова и из фондова других библиотека у Србији и иностранству.
  • Наши чланови могу да користе услуге тзв. звучне библиотеке. Они могу да позајмљују компакт дискове на којима се налазе дела из домаће и стране књижевности. Звучна библиотека највише ће користити слепима и слабовидима. Одабрана дела казују наши најпознатији глумци.
  • Позивамо суграђане да се под повољним условима учлане у краљевачку библиотеку. Цена уписа за млађе од 14 година је 200, за старије 400 динара. Старији од 65 година и незапослени могу бесплатно добити нашу чланску карту. Вршимо и колективне уписе. За групу од 10 чланова и више, упис стаје 200, а за такву ученичку групу 100 динара по особи. Породични упис на годину дана кошта 100, а полугодишњи 250 динара по особи. Дневни упис кошта 50 динара. Добродошли. 
  • Пребацивањем базе података из тестног у реално окружење, кроз сегмент позајмица књига као дела програма COBISS, у краљевачкој Библиотеци омогућено је свим корисницима претраживање електронског каталога Библиотеке и увид да ли је књига, која их интересује,  доступна за коришћење или је на читању.


Повеља

Шта да читам

Пратите нас...

Блог Краљевачки октобар

Виртуелне изложбе

 
© 2019 НБ "Стефан Првовенчани" Краљево

Народна библиотека "Стефан Првовенчани", Цара Лазара 36
e-mail: biblioteka@tron-inter.net    Телефон: 036/321 377    036/319 750