Почетна страна

Јавне набавке

Општа документа

За тинејџере

 

Изабрана писма књижевника
Један од највреднијих делова драгоцене збирке архивске грађе која се налази у заоставштини Јоце Вујића при Универзитетској библиотеци „Светозар Марковић” у Београду јесу писма српских књижевника из деветнаестог и са почетка двадесетог столећа. Татјана Станисављевић Брзуловић и Василије Милновић су, строго поштујући архивистичке стандарде, у књизи  Изабрана писма књижевника (Из архивске збирке Јоце Вујића у Универзитетској библиотеци „Светозар Марковић) учинили доступним ширем кругу читалаца нека од највреднијих и најзанимљивијих од тих писама. Подсећање на речи и дела Јована Јовановића Змаја, Стојана Новаковића, Ђуре Даничића, Симе Матавуља, Јанка Веселиновића, Милице Стојадиновић Српкиње, Вука Стефановића Караџића били су прави начин да се у краљевачкој библиотеци обележи Светски дан књиге.

О књизи су говориле др Татјана Брзуловић Станисављевић, доктор филолошких наука, координатор пројекта Истраживање, заштита и промоција архивске грађе на ћириличном писму кроз преписку књижевника 19. и 20. века и др Драгана Столић.
 
24. април 2018.

 

150. година Читаонице


Вести

 
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" Краљево обавештава своје кориснике да је огранак у Матарушкој Бањи пресељен на нову адресу Жичка бр. 67.
  • Захваљујући Академској мрежи у краљевачкој библиотеци могуће је бесплатно коришћење интернета у семинарским читаоницама.
  • Обавештавамо незапослене и Краљевчане без сталних примања да се могу бесплатно учланити у Народну библиотеку ''Стефан Првовенчани''. Бесплатни упис вршимо на Позајмном одељењу (други спрат). Заинтересовани морају донети потврду о евиденцији незапослених при Националној служби запошљавања.
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" врши међубиблиотечку позајмицу публикација из својих фондова и из фондова других библиотека у Србији и иностранству.
  • Наши чланови могу да користе услуге тзв. звучне библиотеке. Они могу да позајмљују компакт дискове на којима се налазе дела из домаће и стране књижевности. Звучна библиотека највише ће користити слепима и слабовидима. Одабрана дела казују наши најпознатији глумци.
  • Позивамо суграђане да се под повољним условима учлане у краљевачку библиотеку. Цена уписа за млађе од 14 година је 200, за старије 400 динара. Старији од 65 година и незапослени могу бесплатно добити нашу чланску карту. Вршимо и колективне уписе. За групу од 10 чланова и више, упис стаје 200, а за такву ученичку групу 100 динара по особи. Породични упис на годину дана кошта 100, а полугодишњи 250 динара по особи. Дневни упис кошта 50 динара. Добродошли. 
  • Пребацивањем базе података из тестног у реално окружење, кроз сегмент позајмица књига као дела програма COBISS, у краљевачкој Библиотеци омогућено је свим корисницима претраживање електронског каталога Библиотеке и увид да ли је књига, која их интересује,  доступна за коришћење или је на читању.


Повеља

Шта да читам

Пратите нас...

Блог Краљевачки октобар

Виртуелне изложбе

 
© 2019 НБ "Стефан Првовенчани" Краљево

Народна библиотека "Стефан Првовенчани", Цара Лазара 36
e-mail: biblioteka@tron-inter.net    Телефон: 036/321 377    036/319 750