Почетна страна

Јавне набавке

Општа документа

За тинејџере

 

Светски дан књиге на Тргу Јована Сарића
Народна библиотека Стефан Првовенчани годинама на оригиналан начин обележава 23. април, Светски дан књиге и ауторских права. То је дан када наши библиотекари излазе из зграде Библиотеке и сусрећу се са читаоцима на најразличитијим местима: на пијаци, у парку, у домовима здравља... Овог пута, сусрет са љубитељима писане речи уприличен је на Тргу Јова Сарића, испред здања Скупштине Града. На импровизованом месту читања наши суграђани су учествовали у ''игрању'' књижевних асоцијација, налик оним из популарног телевизијског квиза Слагалица. Све је, заправо, било као у правом квизу и, што је најбоље, победници су били они – читаоци. Без великих мука погађали су имена дела и њихових аутора, а за своја знања награђивани су вредним књижевним делима.

-Сваке године краљевачка библиотека на едукативан, духовит и креативан начин обележава Светски дан књиге, јер сматрамо да се и на овакав начин врши промоција читања и добре литературе. У животу сваког човека књига мора имати важно место, нарочито у животу најмлађих, како би једног дана постали квалитетни читаоци, са изграђеним критичким мишљењем...Смањени обим читања болест је нашег доба. Због тога је веома важно да библиотеке буду упорни промотери читања, а наша то успешно ради, јер има вредне библиотекаре и добре писце који у њој раде – рекао је песник Дејан Алексић, главни и одговорни уредник издавачке делатности краљевачке библиотеке.

23. април 2018.

 
 

150. година Читаонице


Вести

 
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" Краљево обавештава своје кориснике да је огранак у Матарушкој Бањи пресељен на нову адресу Жичка бр. 67.
  • Захваљујући Академској мрежи у краљевачкој библиотеци могуће је бесплатно коришћење интернета у семинарским читаоницама.
  • Обавештавамо незапослене и Краљевчане без сталних примања да се могу бесплатно учланити у Народну библиотеку ''Стефан Првовенчани''. Бесплатни упис вршимо на Позајмном одељењу (други спрат). Заинтересовани морају донети потврду о евиденцији незапослених при Националној служби запошљавања.
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" врши међубиблиотечку позајмицу публикација из својих фондова и из фондова других библиотека у Србији и иностранству.
  • Наши чланови могу да користе услуге тзв. звучне библиотеке. Они могу да позајмљују компакт дискове на којима се налазе дела из домаће и стране књижевности. Звучна библиотека највише ће користити слепима и слабовидима. Одабрана дела казују наши најпознатији глумци.
  • Позивамо суграђане да се под повољним условима учлане у краљевачку библиотеку. Цена уписа за млађе од 14 година је 200, за старије 400 динара. Старији од 65 година и незапослени могу бесплатно добити нашу чланску карту. Вршимо и колективне уписе. За групу од 10 чланова и више, упис стаје 200, а за такву ученичку групу 100 динара по особи. Породични упис на годину дана кошта 100, а полугодишњи 250 динара по особи. Дневни упис кошта 50 динара. Добродошли. 
  • Пребацивањем базе података из тестног у реално окружење, кроз сегмент позајмица књига као дела програма COBISS, у краљевачкој Библиотеци омогућено је свим корисницима претраживање електронског каталога Библиотеке и увид да ли је књига, која их интересује,  доступна за коришћење или је на читању.


Повеља

Шта да читам

Пратите нас...

Блог Краљевачки октобар

Виртуелне изложбе

 
© 2019 НБ "Стефан Првовенчани" Краљево

Народна библиотека "Стефан Првовенчани", Цара Лазара 36
e-mail: biblioteka@tron-inter.net    Телефон: 036/321 377    036/319 750