Почетна страна

Јавне набавке

Општа документа

За тинејџере

 

Песници завичају
Синоћ је у читаоници Дечјег одељења Народне библиотеке Стефан Првовенчани одржано књижевно вече Песници завичају. Поводом  Имендана Краљева своје стихове казивали су Дејан Алексић, Верослав Стефановић, Милоје Радовић, Милош Милишић, Душан Стојић, Нада Танасковић, Александар Марић, Коста Гарић, Радослав Премовић и Милош Гостиљац. Овим програмом краљевачка библиотека обележила је 136. годишњицу Имендана града Краљева.

Средином месеца априла 1882. године краљ Милан Обреновић миропомазан је у манастиру Жичи и том приликом посетио је тадашњи Карановац. Карановачки прваци упутили су му молбу да своју варош преименују и, у његову част, назову – Краљево. Краљ је позитивно одговорио  и од тада се 19. април обележава као Имендан града. И ове године градски Одбор за обележавање Имендана и јавне установе у култури припремили су богат програм, а краљевачка библиотека овим поводом организовала је песнички програм.

У име суогранизатора, Завичајног друштва Краљево, учесницима програма захвалила се Драгана Типсаревић, председница, истакавши да је наш град одавно постао „књижевна престоница“, а Библиотека изнедрила бројне књижевне ствараоце који врхуне српском књижевношћу, попут Горана Петровића, Драгана Хамовића, Живорада Недељковића, Дејана Алексића...
 
17. април 2018.

 

150. година Читаонице


Вести

 
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" Краљево обавештава своје кориснике да је огранак у Матарушкој Бањи пресељен на нову адресу Жичка бр. 67.
  • Захваљујући Академској мрежи у краљевачкој библиотеци могуће је бесплатно коришћење интернета у семинарским читаоницама.
  • Обавештавамо незапослене и Краљевчане без сталних примања да се могу бесплатно учланити у Народну библиотеку ''Стефан Првовенчани''. Бесплатни упис вршимо на Позајмном одељењу (други спрат). Заинтересовани морају донети потврду о евиденцији незапослених при Националној служби запошљавања.
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" врши међубиблиотечку позајмицу публикација из својих фондова и из фондова других библиотека у Србији и иностранству.
  • Наши чланови могу да користе услуге тзв. звучне библиотеке. Они могу да позајмљују компакт дискове на којима се налазе дела из домаће и стране књижевности. Звучна библиотека највише ће користити слепима и слабовидима. Одабрана дела казују наши најпознатији глумци.
  • Позивамо суграђане да се под повољним условима учлане у краљевачку библиотеку. Цена уписа за млађе од 14 година је 200, за старије 400 динара. Старији од 65 година и незапослени могу бесплатно добити нашу чланску карту. Вршимо и колективне уписе. За групу од 10 чланова и више, упис стаје 200, а за такву ученичку групу 100 динара по особи. Породични упис на годину дана кошта 100, а полугодишњи 250 динара по особи. Дневни упис кошта 50 динара. Добродошли. 
  • Пребацивањем базе података из тестног у реално окружење, кроз сегмент позајмица књига као дела програма COBISS, у краљевачкој Библиотеци омогућено је свим корисницима претраживање електронског каталога Библиотеке и увид да ли је књига, која их интересује,  доступна за коришћење или је на читању.


Повеља

Шта да читам

Пратите нас...

Блог Краљевачки октобар

Виртуелне изложбе

 
© 2019 НБ "Стефан Првовенчани" Краљево

Народна библиотека "Стефан Првовенчани", Цара Лазара 36
e-mail: biblioteka@tron-inter.net    Телефон: 036/321 377    036/319 750