Почетна страна

Јавне набавке

Општа документа

За тинејџере

 

У Библиотеци одржана Смотра рецитатора
Педесета Смотра рецитатора града Краљева, ''Песниче народа мог'', најстаријa градска културна манифестација, одржана је, по други пут, у краљевачкој Библиотеци. Надметали су се ученици 13 основних и 5 средњих школа, њих  87, у три категорије. Најпре их је, говорећи о важности културе говора и дијалога, поздравила Бојана Маринковић, начелница Школске управе Рашког округа и председница жирија Смотре, а потом су, у ревијалном делу програма, ученици Школе за основно и средње образовање ''Иво Лола Рибар'' казивали песме Воје Царића, Љиљане Андрић и Слободана Станишића. Осим Маринковићеве, жири су сачињавали Наташа Степић из ОШ ''Драган Маринковић'' из Адрана, Катарина Јаблановић, заменица директора Библиотеке, Наташа Пантовић, гимназијска професорица и глумац Стефан Миликић.

 

У категорији млађег узраста, од првог до четвртог разреда основне школе, прво место освојио је Михајло Јешовић, ученик ОШ ''Браћа Вилотијевић'', друго Олег Ђаковић, ученик ОШ ''Димитрије Туцовић, а треће Мина Бажалац, ученица исте школе. Похваљено је још пет ученика.
Василија Динуловић, ученица ОШ ''Вук Караџић'', била је најбоља у категорији средњег узраста, од петог до осмог разреда основне школе. Друго место припало је Божидару Бркићу из ОШ ''Светозар Марковић'', а треће Сари Павловић, ученици ОШ ''Вук Караџић''. У овој категорији похваљено је двоје ученика.
Најуспешнија у категорији старијег узраста, од прве до четврте године средње школе, била је Сташа Миловановић из краљевачке Гимназије. Следе Ања Балшић из Економско-трговинске школе, Катарина Ђорђевић, ученица Шумарске школе и Милица Новаковић из краљевачке Гимназије.

На Смотру рецитатора Рашког округа иду по три ученика из категорија млађег и средњег узраста и четворо из категорије старијег узраста.
Организатори градске смотре били су Народна библиотека ''Стефан Првовенчани'' и ОШ ''Драган Маринковић'' из Адрана.
 
30 март 2018.  

150. година Читаонице


Вести

 
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" Краљево обавештава своје кориснике да је огранак у Матарушкој Бањи пресељен на нову адресу Жичка бр. 67.
  • Захваљујући Академској мрежи у краљевачкој библиотеци могуће је бесплатно коришћење интернета у семинарским читаоницама.
  • Обавештавамо незапослене и Краљевчане без сталних примања да се могу бесплатно учланити у Народну библиотеку ''Стефан Првовенчани''. Бесплатни упис вршимо на Позајмном одељењу (други спрат). Заинтересовани морају донети потврду о евиденцији незапослених при Националној служби запошљавања.
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" врши међубиблиотечку позајмицу публикација из својих фондова и из фондова других библиотека у Србији и иностранству.
  • Наши чланови могу да користе услуге тзв. звучне библиотеке. Они могу да позајмљују компакт дискове на којима се налазе дела из домаће и стране књижевности. Звучна библиотека највише ће користити слепима и слабовидима. Одабрана дела казују наши најпознатији глумци.
  • Позивамо суграђане да се под повољним условима учлане у краљевачку библиотеку. Цена уписа за млађе од 14 година је 200, за старије 400 динара. Старији од 65 година и незапослени могу бесплатно добити нашу чланску карту. Вршимо и колективне уписе. За групу од 10 чланова и више, упис стаје 200, а за такву ученичку групу 100 динара по особи. Породични упис на годину дана кошта 100, а полугодишњи 250 динара по особи. Дневни упис кошта 50 динара. Добродошли. 
  • Пребацивањем базе података из тестног у реално окружење, кроз сегмент позајмица књига као дела програма COBISS, у краљевачкој Библиотеци омогућено је свим корисницима претраживање електронског каталога Библиотеке и увид да ли је књига, која их интересује,  доступна за коришћење или је на читању.


Повеља

Шта да читам

Пратите нас...

Блог Краљевачки октобар

Виртуелне изложбе

 
© 2019 НБ "Стефан Првовенчани" Краљево

Народна библиотека "Стефан Првовенчани", Цара Лазара 36
e-mail: biblioteka@tron-inter.net    Телефон: 036/321 377    036/319 750