Почетна страна

COBISS каталог

Пратите нас...

За тинејџере

 

У Библиотеци одржана Смотра рецитатора
Педесета Смотра рецитатора града Краљева, ''Песниче народа мог'', најстаријa градска културна манифестација, одржана је, по други пут, у краљевачкој Библиотеци. Надметали су се ученици 13 основних и 5 средњих школа, њих  87, у три категорије. Најпре их је, говорећи о важности културе говора и дијалога, поздравила Бојана Маринковић, начелница Школске управе Рашког округа и председница жирија Смотре, а потом су, у ревијалном делу програма, ученици Школе за основно и средње образовање ''Иво Лола Рибар'' казивали песме Воје Царића, Љиљане Андрић и Слободана Станишића. Осим Маринковићеве, жири су сачињавали Наташа Степић из ОШ ''Драган Маринковић'' из Адрана, Катарина Јаблановић, заменица директора Библиотеке, Наташа Пантовић, гимназијска професорица и глумац Стефан Миликић.

 

У категорији млађег узраста, од првог до четвртог разреда основне школе, прво место освојио је Михајло Јешовић, ученик ОШ ''Браћа Вилотијевић'', друго Олег Ђаковић, ученик ОШ ''Димитрије Туцовић, а треће Мина Бажалац, ученица исте школе. Похваљено је још пет ученика.
Василија Динуловић, ученица ОШ ''Вук Караџић'', била је најбоља у категорији средњег узраста, од петог до осмог разреда основне школе. Друго место припало је Божидару Бркићу из ОШ ''Светозар Марковић'', а треће Сари Павловић, ученици ОШ ''Вук Караџић''. У овој категорији похваљено је двоје ученика.
Најуспешнија у категорији старијег узраста, од прве до четврте године средње школе, била је Сташа Миловановић из краљевачке Гимназије. Следе Ања Балшић из Економско-трговинске школе, Катарина Ђорђевић, ученица Шумарске школе и Милица Новаковић из краљевачке Гимназије.

На Смотру рецитатора Рашког округа иду по три ученика из категорија млађег и средњег узраста и четворо из категорије старијег узраста.
Организатори градске смотре били су Народна библиотека ''Стефан Првовенчани'' и ОШ ''Драган Маринковић'' из Адрана.
 
30 март 2018.  

150. година Читаонице


Јавне набавке

Вести

 
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" Краљево обавештава своје кориснике да је огранак у Матарушкој Бањи пресељен на нову адресу Жичка бр. 67.
  • Захваљујући Академској мрежи у краљевачкој библиотеци могуће је бесплатно коришћење интернета у семинарским читаоницама.
  • Обавештавамо незапослене и Краљевчане без сталних примања да се могу бесплатно учланити у Народну библиотеку ''Стефан Првовенчани''. Бесплатни упис вршимо на Позајмном одељењу (други спрат). Заинтересовани морају донети потврду о евиденцији незапослених при Националној служби запошљавања.
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" врши међубиблиотечку позајмицу публикација из својих фондова и из фондова других библиотека у Србији и иностранству.
  • Наши чланови могу да користе услуге тзв. звучне библиотеке. Они могу да позајмљују компакт дискове на којима се налазе дела из домаће и стране књижевности. Звучна библиотека највише ће користити слепима и слабовидима. Одабрана дела казују наши најпознатији глумци.
  • Позивамо суграђане да се под повољним условима учлане у краљевачку библиотеку. Цена уписа за млађе од 14 година је 200, за старије 400 динара. Старији од 65 година и незапослени могу бесплатно добити нашу чланску карту. Вршимо и колективне уписе. За групу од 10 чланова и више, упис стаје 200, а за такву ученичку групу 100 динара по особи. Породични упис на годину дана кошта 100, а полугодишњи 250 динара по особи. Дневни упис кошта 50 динара. Добродошли. 
  • Пребацивањем базе података из тестног у реално окружење, кроз сегмент позајмица књига као дела програма COBISS, у краљевачкој Библиотеци омогућено је свим корисницима претраживање електронског каталога Библиотеке и увид да ли је књига, која их интересује,  доступна за коришћење или је на читању.


Повеља

Препоручујемо

Шта да читам

Блог Краљевачки октобар

Општа документа

Препоручујемо сајт

Виртуелне изложбе

Тренутно на сајту

Број посетилаца тренутно је: 5

Пријатељи сајта

 
© 2018 НБ "Стефан Првовенчани" Краљево

Народна библиотека "Стефан Првовенчани", Цара Лазара 36
e-mail: biblioteka@tron-inter.net    Телефон: 036/321 377    036/319 750