Почетна страна

Јавне набавке

Општа документа

За тинејџере

 

Србија и ЕУ: политички и економски односи
Дебату „Србија и ЕУ: политички и економски односи“ у Народној библиотеци „Стефан Првовенчани“ Краљево у четвртак, 15. марта организовали су Европски покрет у Србији и Факултет политичких наука, у сарадњи са Европским покретом – Краљево, у оквиру пројекта „Европа за мене“. Те дебате у 17 градова Србије подржава Делегација Европске уније, да би се у јавности покренуо разговор о евроинтеграцији Србије и грађанима дале проверене и корисне информације.

Генерална секретарка Европског покрета у Србији Сузана Грубјешић је истакла да је Србија „добровољно на европском путу“ и да је то „наш избор на који нас нико не приморава“. „Ја се надам, имајући у виду ову нову стратегију о проширењу која први пут помиње годину 2025. као годину могућег уласка Србије и Црне Горе, да ћемо ми тај посао тада и завршити“, казала је секретарка Европског покрета у Србији. Такође је подсетила „да Србија у економском смислу доста зависи од ЕУ, с обзиром да се две трећине наше спољне трговине обавља са ЕУ, да је наш банкарски сектор доста везан за банке из земаља чланица ЕУ“. 

У дебати су, поред Сузане Грубјешић, учествовали др Владимир Међак, председник Истраживачког форума Европског покрета у Србији и проф. др Маја Ковачевић са Факултета политичких наука Универзитета у Београду.
 
20. март 2018. 
 

150. година Читаонице


Вести

 
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" Краљево обавештава своје кориснике да је огранак у Матарушкој Бањи пресељен на нову адресу Жичка бр. 67.
  • Захваљујући Академској мрежи у краљевачкој библиотеци могуће је бесплатно коришћење интернета у семинарским читаоницама.
  • Обавештавамо незапослене и Краљевчане без сталних примања да се могу бесплатно учланити у Народну библиотеку ''Стефан Првовенчани''. Бесплатни упис вршимо на Позајмном одељењу (други спрат). Заинтересовани морају донети потврду о евиденцији незапослених при Националној служби запошљавања.
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" врши међубиблиотечку позајмицу публикација из својих фондова и из фондова других библиотека у Србији и иностранству.
  • Наши чланови могу да користе услуге тзв. звучне библиотеке. Они могу да позајмљују компакт дискове на којима се налазе дела из домаће и стране књижевности. Звучна библиотека највише ће користити слепима и слабовидима. Одабрана дела казују наши најпознатији глумци.
  • Позивамо суграђане да се под повољним условима учлане у краљевачку библиотеку. Цена уписа за млађе од 14 година је 200, за старије 400 динара. Старији од 65 година и незапослени могу бесплатно добити нашу чланску карту. Вршимо и колективне уписе. За групу од 10 чланова и више, упис стаје 200, а за такву ученичку групу 100 динара по особи. Породични упис на годину дана кошта 100, а полугодишњи 250 динара по особи. Дневни упис кошта 50 динара. Добродошли. 
  • Пребацивањем базе података из тестног у реално окружење, кроз сегмент позајмица књига као дела програма COBISS, у краљевачкој Библиотеци омогућено је свим корисницима претраживање електронског каталога Библиотеке и увид да ли је књига, која их интересује,  доступна за коришћење или је на читању.


Повеља

Шта да читам

Пратите нас...

Блог Краљевачки октобар

Виртуелне изложбе

 
© 2019 НБ "Стефан Првовенчани" Краљево

Народна библиотека "Стефан Првовенчани", Цара Лазара 36
e-mail: biblioteka@tron-inter.net    Телефон: 036/321 377    036/319 750