Почетна страна

Јавне набавке

Општа документа

За тинејџере

 

Мој отац храни птице
Антологија Мој отац храни птицецветник песништва о оцу за децу и младе, који је приредио Власта Н. Ценић, промовисан је у Народној библиотеци „Стефан Првовенчани“. Имајући у виду да су антологије песама о мајци бројне, а о оцу готово и да их нема, приређивач је посебно нагласио: „Овај Цветник је збирка најлепших песама о оцу, али не по неком строгом критеријуму, него, како то  једном у  сличној прилици написа  Љубивоје Ршумовић - по једном мом расположењу, у овом тренутку. Уосталом, по Елијаровом мишљењу, најбољи избор песама је онај који сачинимо за себе. Овде станују песме и великих и мање познатих стваралаца.

Нема малих и великих песника, има само добрих и лоших песама. Овде су песници традиционалног кова, али и они за које кажемо да су модерне горе лист, уједињени без обзира на генерације и на песничке школе. Важно је да су им песме лепе.“
У Антологији је заступљено сто педест домаћих и страних аутора, а међу њима је и пет краљевачких песника: Гордана Тимотијевић, Весна Ристовић, Биљана Миљковић, Дејан Алексић и Милоје Радовић, по чијој је песми насловљен овај драгоцени Цветник песама посвећених оцу.
 
19. март 2018.
 
 

150. година Читаонице


Вести

 
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" Краљево обавештава своје кориснике да је огранак у Матарушкој Бањи пресељен на нову адресу Жичка бр. 67.
  • Захваљујући Академској мрежи у краљевачкој библиотеци могуће је бесплатно коришћење интернета у семинарским читаоницама.
  • Обавештавамо незапослене и Краљевчане без сталних примања да се могу бесплатно учланити у Народну библиотеку ''Стефан Првовенчани''. Бесплатни упис вршимо на Позајмном одељењу (други спрат). Заинтересовани морају донети потврду о евиденцији незапослених при Националној служби запошљавања.
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" врши међубиблиотечку позајмицу публикација из својих фондова и из фондова других библиотека у Србији и иностранству.
  • Наши чланови могу да користе услуге тзв. звучне библиотеке. Они могу да позајмљују компакт дискове на којима се налазе дела из домаће и стране књижевности. Звучна библиотека највише ће користити слепима и слабовидима. Одабрана дела казују наши најпознатији глумци.
  • Позивамо суграђане да се под повољним условима учлане у краљевачку библиотеку. Цена уписа за млађе од 14 година је 200, за старије 400 динара. Старији од 65 година и незапослени могу бесплатно добити нашу чланску карту. Вршимо и колективне уписе. За групу од 10 чланова и више, упис стаје 200, а за такву ученичку групу 100 динара по особи. Породични упис на годину дана кошта 100, а полугодишњи 250 динара по особи. Дневни упис кошта 50 динара. Добродошли. 
  • Пребацивањем базе података из тестног у реално окружење, кроз сегмент позајмица књига као дела програма COBISS, у краљевачкој Библиотеци омогућено је свим корисницима претраживање електронског каталога Библиотеке и увид да ли је књига, која их интересује,  доступна за коришћење или је на читању.


Повеља

Шта да читам

Пратите нас...

Блог Краљевачки октобар

Виртуелне изложбе

 
© 2019 НБ "Стефан Првовенчани" Краљево

Народна библиотека "Стефан Првовенчани", Цара Лазара 36
e-mail: biblioteka@tron-inter.net    Телефон: 036/321 377    036/319 750