Почетна страна

Јавне набавке

Општа документа

За тинејџере

 

Успон Живорада Недељковића
У краљевачкој библиотеци представљена је књига Успон нашег колеге, песника и уредника, Живорада НедељковићаО песничкој збирци која се поткрај прошле године појавила у издању Архипелага говорили су Гојко Божовић, уредник, и мр Ана Гвозденовић, а Живорад Недељковић је присутне даривао својим стиховима, објављеним, као и оним из фасцикле.
Гојко Божовић је нагласио да ова књига, како јој и наслов каже, представља успон у стваралаштву Живорада Недељковића и издвојио га од већине савремених аутора по разумевању за савремени свет и појаве у њему.

Ана Гвозденовић се осврнула на мотиве који су одраније присутни у Недељковићевом опусу, али и оне који у његовим новијим књигама, и збирци Успон посебно, добијају повлашћено место: метафизичка стварност, Господ, молитва и сл. 
Живорад Недељковић је аутор петнаест песничких књига, овенчан је нашим најпрестижнијим књижевним наградама, а песме су му превођене на бројне језике. У Народној библиотеци „Стефан Првовенчани” запослен је од 2002. године и од тада је као уредник потписао преко стотину песничких наслова савремених српских стваралаца. Године 2016. уручена му је Жичка хрисовуља а прошлог лета објављен је и зборник Живорад Недељковић, песник у издању наше библиотеке.
15. март 2018.
 

150. година Читаонице


Вести

 
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" Краљево обавештава своје кориснике да је огранак у Матарушкој Бањи пресељен на нову адресу Жичка бр. 67.
  • Захваљујући Академској мрежи у краљевачкој библиотеци могуће је бесплатно коришћење интернета у семинарским читаоницама.
  • Обавештавамо незапослене и Краљевчане без сталних примања да се могу бесплатно учланити у Народну библиотеку ''Стефан Првовенчани''. Бесплатни упис вршимо на Позајмном одељењу (други спрат). Заинтересовани морају донети потврду о евиденцији незапослених при Националној служби запошљавања.
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" врши међубиблиотечку позајмицу публикација из својих фондова и из фондова других библиотека у Србији и иностранству.
  • Наши чланови могу да користе услуге тзв. звучне библиотеке. Они могу да позајмљују компакт дискове на којима се налазе дела из домаће и стране књижевности. Звучна библиотека највише ће користити слепима и слабовидима. Одабрана дела казују наши најпознатији глумци.
  • Позивамо суграђане да се под повољним условима учлане у краљевачку библиотеку. Цена уписа за млађе од 14 година је 200, за старије 400 динара. Старији од 65 година и незапослени могу бесплатно добити нашу чланску карту. Вршимо и колективне уписе. За групу од 10 чланова и више, упис стаје 200, а за такву ученичку групу 100 динара по особи. Породични упис на годину дана кошта 100, а полугодишњи 250 динара по особи. Дневни упис кошта 50 динара. Добродошли. 
  • Пребацивањем базе података из тестног у реално окружење, кроз сегмент позајмица књига као дела програма COBISS, у краљевачкој Библиотеци омогућено је свим корисницима претраживање електронског каталога Библиотеке и увид да ли је књига, која их интересује,  доступна за коришћење или је на читању.


Повеља

Шта да читам

Пратите нас...

Блог Краљевачки октобар

Виртуелне изложбе

 
© 2019 НБ "Стефан Првовенчани" Краљево

Народна библиотека "Стефан Првовенчани", Цара Лазара 36
e-mail: biblioteka@tron-inter.net    Телефон: 036/321 377    036/319 750