Почетна страна

COBISS каталог

Пратите нас...

За тинејџере

 

Успон Живорада Недељковића
У краљевачкој библиотеци представљена је књига Успон нашег колеге, песника и уредника, Живорада НедељковићаО песничкој збирци која се поткрај прошле године појавила у издању Архипелага говорили су Гојко Божовић, уредник, и мр Ана Гвозденовић, а Живорад Недељковић је присутне даривао својим стиховима, објављеним, као и оним из фасцикле.
Гојко Божовић је нагласио да ова књига, како јој и наслов каже, представља успон у стваралаштву Живорада Недељковића и издвојио га од већине савремених аутора по разумевању за савремени свет и појаве у њему.

Ана Гвозденовић се осврнула на мотиве који су одраније присутни у Недељковићевом опусу, али и оне који у његовим новијим књигама, и збирци Успон посебно, добијају повлашћено место: метафизичка стварност, Господ, молитва и сл. 
Живорад Недељковић је аутор петнаест песничких књига, овенчан је нашим најпрестижнијим књижевним наградама, а песме су му превођене на бројне језике. У Народној библиотеци „Стефан Првовенчани” запослен је од 2002. године и од тада је као уредник потписао преко стотину песничких наслова савремених српских стваралаца. Године 2016. уручена му је Жичка хрисовуља а прошлог лета објављен је и зборник Живорад Недељковић, песник у издању наше библиотеке.
15. март 2018.
 

150. година Читаонице


Јавне набавке

Вести

 
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" Краљево обавештава своје кориснике да је огранак у Матарушкој Бањи пресељен на нову адресу Жичка бр. 67.
  • Захваљујући Академској мрежи у краљевачкој библиотеци могуће је бесплатно коришћење интернета у семинарским читаоницама.
  • Обавештавамо незапослене и Краљевчане без сталних примања да се могу бесплатно учланити у Народну библиотеку ''Стефан Првовенчани''. Бесплатни упис вршимо на Позајмном одељењу (други спрат). Заинтересовани морају донети потврду о евиденцији незапослених при Националној служби запошљавања.
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" врши међубиблиотечку позајмицу публикација из својих фондова и из фондова других библиотека у Србији и иностранству.
  • Наши чланови могу да користе услуге тзв. звучне библиотеке. Они могу да позајмљују компакт дискове на којима се налазе дела из домаће и стране књижевности. Звучна библиотека највише ће користити слепима и слабовидима. Одабрана дела казују наши најпознатији глумци.
  • Позивамо суграђане да се под повољним условима учлане у краљевачку библиотеку. Цена уписа за млађе од 14 година је 200, за старије 400 динара. Старији од 65 година и незапослени могу бесплатно добити нашу чланску карту. Вршимо и колективне уписе. За групу од 10 чланова и више, упис стаје 200, а за такву ученичку групу 100 динара по особи. Породични упис на годину дана кошта 100, а полугодишњи 250 динара по особи. Дневни упис кошта 50 динара. Добродошли. 
  • Пребацивањем базе података из тестног у реално окружење, кроз сегмент позајмица књига као дела програма COBISS, у краљевачкој Библиотеци омогућено је свим корисницима претраживање електронског каталога Библиотеке и увид да ли је књига, која их интересује,  доступна за коришћење или је на читању.


Повеља

Препоручујемо

Шта да читам

Блог Краљевачки октобар

Општа документа

Препоручујемо сајт

Виртуелне изложбе

Тренутно на сајту

Број посетилаца тренутно је: 4

Пријатељи сајта

 
© 2018 НБ "Стефан Првовенчани" Краљево

Народна библиотека "Стефан Првовенчани", Цара Лазара 36
e-mail: biblioteka@tron-inter.net    Телефон: 036/321 377    036/319 750