Почетна страна

Јавне набавке

Општа документа

За тинејџере

 

Новосадски сајам књига
И ове године Народна библиотека „Стефан Првовенчани” присутна је на Међународном сајму књига у Новом Саду. Осим богатом издавачком продукцијом, изложеном на штанду Културног центра Новог Сада и штанду новосадске Градске библиотеке, представљамо се и изложбом „Стефан Првовенчани у књижевности и историографији”, приређеном у оквиру пројекта Краљеви дани у НБ Стефан Првовенчани”, а поводом обележавања великог националног и историјског јубилеја, осамсто година од утемељења српске државности у средњем веку, односно, осамсто година откако је Стефан Првовенчани крунисан за краља.

У среду, 7. марта, на бини Мастер хале Новосадског сајма одржан је програм наше библиотеке. Ивана Хренко, која је, са Данком Спасојевић, аутор ове изложбе, нагласила је да им је намера била да се личност краља Стефана Немањића осветли из историографске перспективе, као и са становишта историје књижевности, како би се оживело сећање на Стефана Првовенчаног као узвишену личност српске културне историје, као и на светородну лозу Немањића.

У наставку програма уредници Повеље говорили су о прошлогодишњој продукцијиДејан Алексић, главни и одговорни уредник наше издавачке делатности, говорио је о библиотекама Поезија, данас и После Вавилона, посебно се осврнувши на књиге Владиславе Војновић, Јане Алексић, Бојане Стојановић Пантовић и Зорана Пешића Сигме. Живорад Недељковић се задржао на песничким остварењима Горана Гоцића, Војислава Карановића, награђеног Дејана Илића, Гојка Божовића и Саше Јеленковића. Ана Гвозденовић је говорила о културолошкој мисији наше издавачке делатности и указазала на библиотеку Посебних издања, у којој је протекле године објављен роман академика Николе Милошевића, чиме је обележена десетогодишњица смрти овог врсног интелектуалца и професора Београдског универзитета. 

Била је ово прилика да се истакне и чињеница да у Краљеву не настају само песничке, већ и веома запажене књиге есеја и књижевне критике и теорије (у 2017. у различитим библиотекама објављене су књиге Драгана Хамовића и Саше Радојчића, као и 21. зборник посвећен лауреатима Жичке хрисовуље – Живорад Недељковић, песник).
 

150. година Читаонице


Вести

 
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" Краљево обавештава своје кориснике да је огранак у Матарушкој Бањи пресељен на нову адресу Жичка бр. 67.
  • Захваљујући Академској мрежи у краљевачкој библиотеци могуће је бесплатно коришћење интернета у семинарским читаоницама.
  • Обавештавамо незапослене и Краљевчане без сталних примања да се могу бесплатно учланити у Народну библиотеку ''Стефан Првовенчани''. Бесплатни упис вршимо на Позајмном одељењу (други спрат). Заинтересовани морају донети потврду о евиденцији незапослених при Националној служби запошљавања.
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" врши међубиблиотечку позајмицу публикација из својих фондова и из фондова других библиотека у Србији и иностранству.
  • Наши чланови могу да користе услуге тзв. звучне библиотеке. Они могу да позајмљују компакт дискове на којима се налазе дела из домаће и стране књижевности. Звучна библиотека највише ће користити слепима и слабовидима. Одабрана дела казују наши најпознатији глумци.
  • Позивамо суграђане да се под повољним условима учлане у краљевачку библиотеку. Цена уписа за млађе од 14 година је 200, за старије 400 динара. Старији од 65 година и незапослени могу бесплатно добити нашу чланску карту. Вршимо и колективне уписе. За групу од 10 чланова и више, упис стаје 200, а за такву ученичку групу 100 динара по особи. Породични упис на годину дана кошта 100, а полугодишњи 250 динара по особи. Дневни упис кошта 50 динара. Добродошли. 
  • Пребацивањем базе података из тестног у реално окружење, кроз сегмент позајмица књига као дела програма COBISS, у краљевачкој Библиотеци омогућено је свим корисницима претраживање електронског каталога Библиотеке и увид да ли је књига, која их интересује,  доступна за коришћење или је на читању.


Повеља

Шта да читам

Пратите нас...

Блог Краљевачки октобар

Виртуелне изложбе

 
© 2019 НБ "Стефан Првовенчани" Краљево

Народна библиотека "Стефан Првовенчани", Цара Лазара 36
e-mail: biblioteka@tron-inter.net    Телефон: 036/321 377    036/319 750