Почетна страна

Јавне набавке

Општа документа

За тинејџере

 

Успешна и награђивана
Оставила је дубок и неизбирисив траг у библиотекарству и култури града. Нису је заобишла ни заслужена признања: од „Златне значке“ Културно-просветне заједнице до Националне награде из области библиотекарства „Јанко Шафарик“. Успешна и награђивана, једнодушна је оцена о библиотекарској каријери Драгане Типсаревић, библиотекара саветника у пензији, донедавно управнице Народне библиотеке „Стефан Првовенчани“ Краљево. Ту оцену изрекле су њене колеге на скупу у краљевачкој библиотеци, одржаном у оквиру нашег редовног серијала „Краљевчани“.
 
Катарина Јаблановић, заменица директора краљевачке библиотеке, подсетила је бројне Краљевчане на резултате и успехе Драгане Типсаревић као руководиоца и прочитала једногласну одлуку жирија за доделу награде Јанко Шафарик, у којој се каже „да је краљевачка библиотека постала током минулих година средишна културна установа тог краја Србије захваљујући, знатним делом, професионалним и организационим способностима Драгане Типсаревић и њеном даноноћном ентузијастичком ангажману и обезбеђивању оптималних услова за деловање иснтитуције на чијем се челу налазила...“

– Најтачнија формулација је да је ова награда додељена мени и Народној библиотеци „Стефан Првовенчани“. То значи да не би било ни мог личног доприноса да уз себе нисам имала вредне и марљиве сараднике. Руководили смо се оном Радовићевом изреком „да свако може колико може и још мало више“. Захваљујући таквом раду, наша библиотека је постала једна од најбољих у Србији и ја сам поносна на њене, односно  наше успехе – рекла је Драгана Типсаревић.

Модератор овог програма, Милош Милишић подсетио је и на остала  признања Драгане Типсаревић, као што су Вукова награда и Диплома заслужног грађанина града Краљева, а њој се на успешном раду захвалио и Сретен Јовановић, помоћник градоначелника града Краљева за културу.

– Ово је заиста свечан тренутак и за Драгану Типсаревић, али и за библиотеку. И она и библиотека одавно су превазишли локалне оквире, а ми који овде радимо трудићемо се да наша установа остане у самом врху српског библиотекарства – рекао Миша Милосављевић, директор Народне библиотеке „Стефан Првовенчани“ Краљево.

 

На дугогодишњој сарадњи Драгани Типсаревић захвалили су се представници београдске Подружнице Завичајног друштва Краљево и Кола српских сестара.


5. март 2018.
 

150. година Читаонице


Вести

 
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" Краљево обавештава своје кориснике да је огранак у Матарушкој Бањи пресељен на нову адресу Жичка бр. 67.
  • Захваљујући Академској мрежи у краљевачкој библиотеци могуће је бесплатно коришћење интернета у семинарским читаоницама.
  • Обавештавамо незапослене и Краљевчане без сталних примања да се могу бесплатно учланити у Народну библиотеку ''Стефан Првовенчани''. Бесплатни упис вршимо на Позајмном одељењу (други спрат). Заинтересовани морају донети потврду о евиденцији незапослених при Националној служби запошљавања.
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" врши међубиблиотечку позајмицу публикација из својих фондова и из фондова других библиотека у Србији и иностранству.
  • Наши чланови могу да користе услуге тзв. звучне библиотеке. Они могу да позајмљују компакт дискове на којима се налазе дела из домаће и стране књижевности. Звучна библиотека највише ће користити слепима и слабовидима. Одабрана дела казују наши најпознатији глумци.
  • Позивамо суграђане да се под повољним условима учлане у краљевачку библиотеку. Цена уписа за млађе од 14 година је 200, за старије 400 динара. Старији од 65 година и незапослени могу бесплатно добити нашу чланску карту. Вршимо и колективне уписе. За групу од 10 чланова и више, упис стаје 200, а за такву ученичку групу 100 динара по особи. Породични упис на годину дана кошта 100, а полугодишњи 250 динара по особи. Дневни упис кошта 50 динара. Добродошли. 
  • Пребацивањем базе података из тестног у реално окружење, кроз сегмент позајмица књига као дела програма COBISS, у краљевачкој Библиотеци омогућено је свим корисницима претраживање електронског каталога Библиотеке и увид да ли је књига, која их интересује,  доступна за коришћење или је на читању.


Повеља

Шта да читам

Пратите нас...

Блог Краљевачки октобар

Виртуелне изложбе

 
© 2019 НБ "Стефан Првовенчани" Краљево

Народна библиотека "Стефан Првовенчани", Цара Лазара 36
e-mail: biblioteka@tron-inter.net    Телефон: 036/321 377    036/319 750