Почетна страна

COBISS каталог

Пратите нас...

За тинејџере

 

Успешна и награђивана
Оставила је дубок и неизбирисив траг у библиотекарству и култури града. Нису је заобишла ни заслужена признања: од „Златне значке“ Културно-просветне заједнице до Националне награде из области библиотекарства „Јанко Шафарик“. Успешна и награђивана, једнодушна је оцена о библиотекарској каријери Драгане Типсаревић, библиотекара саветника у пензији, донедавно управнице Народне библиотеке „Стефан Првовенчани“ Краљево. Ту оцену изрекле су њене колеге на скупу у краљевачкој библиотеци, одржаном у оквиру нашег редовног серијала „Краљевчани“.
 
Катарина Јаблановић, заменица директора краљевачке библиотеке, подсетила је бројне Краљевчане на резултате и успехе Драгане Типсаревић као руководиоца и прочитала једногласну одлуку жирија за доделу награде Јанко Шафарик, у којој се каже „да је краљевачка библиотека постала током минулих година средишна културна установа тог краја Србије захваљујући, знатним делом, професионалним и организационим способностима Драгане Типсаревић и њеном даноноћном ентузијастичком ангажману и обезбеђивању оптималних услова за деловање иснтитуције на чијем се челу налазила...“

– Најтачнија формулација је да је ова награда додељена мени и Народној библиотеци „Стефан Првовенчани“. То значи да не би било ни мог личног доприноса да уз себе нисам имала вредне и марљиве сараднике. Руководили смо се оном Радовићевом изреком „да свако може колико може и још мало више“. Захваљујући таквом раду, наша библиотека је постала једна од најбољих у Србији и ја сам поносна на њене, односно  наше успехе – рекла је Драгана Типсаревић.

Модератор овог програма, Милош Милишић подсетио је и на остала  признања Драгане Типсаревић, као што су Вукова награда и Диплома заслужног грађанина града Краљева, а њој се на успешном раду захвалио и Сретен Јовановић, помоћник градоначелника града Краљева за културу.

– Ово је заиста свечан тренутак и за Драгану Типсаревић, али и за библиотеку. И она и библиотека одавно су превазишли локалне оквире, а ми који овде радимо трудићемо се да наша установа остане у самом врху српског библиотекарства – рекао Миша Милосављевић, директор Народне библиотеке „Стефан Првовенчани“ Краљево.

 

На дугогодишњој сарадњи Драгани Типсаревић захвалили су се представници београдске Подружнице Завичајног друштва Краљево и Кола српских сестара.


5. март 2018.
 

150. година Читаонице


Јавне набавке

Вести

 
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" Краљево обавештава своје кориснике да је огранак у Матарушкој Бањи пресељен на нову адресу Жичка бр. 67.
  • Захваљујући Академској мрежи у краљевачкој библиотеци могуће је бесплатно коришћење интернета у семинарским читаоницама.
  • Обавештавамо незапослене и Краљевчане без сталних примања да се могу бесплатно учланити у Народну библиотеку ''Стефан Првовенчани''. Бесплатни упис вршимо на Позајмном одељењу (други спрат). Заинтересовани морају донети потврду о евиденцији незапослених при Националној служби запошљавања.
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" врши међубиблиотечку позајмицу публикација из својих фондова и из фондова других библиотека у Србији и иностранству.
  • Наши чланови могу да користе услуге тзв. звучне библиотеке. Они могу да позајмљују компакт дискове на којима се налазе дела из домаће и стране књижевности. Звучна библиотека највише ће користити слепима и слабовидима. Одабрана дела казују наши најпознатији глумци.
  • Позивамо суграђане да се под повољним условима учлане у краљевачку библиотеку. Цена уписа за млађе од 14 година је 200, за старије 400 динара. Старији од 65 година и незапослени могу бесплатно добити нашу чланску карту. Вршимо и колективне уписе. За групу од 10 чланова и више, упис стаје 200, а за такву ученичку групу 100 динара по особи. Породични упис на годину дана кошта 100, а полугодишњи 250 динара по особи. Дневни упис кошта 50 динара. Добродошли. 
  • Пребацивањем базе података из тестног у реално окружење, кроз сегмент позајмица књига као дела програма COBISS, у краљевачкој Библиотеци омогућено је свим корисницима претраживање електронског каталога Библиотеке и увид да ли је књига, која их интересује,  доступна за коришћење или је на читању.


Повеља

Препоручујемо

Шта да читам

Блог Краљевачки октобар

Општа документа

Препоручујемо сајт

Виртуелне изложбе

Тренутно на сајту

Пријатељи сајта

 
© 2018 НБ "Стефан Првовенчани" Краљево

Народна библиотека "Стефан Првовенчани", Цара Лазара 36
e-mail: biblioteka@tron-inter.net    Телефон: 036/321 377    036/319 750