Почетна страна

Јавне набавке

Општа документа

За тинејџере

 

In memoriam: Милан Ђокић (1927 – 2018)
Поводом смрти Милана Ђокића, краљевачког писца, сликара и конзерватора, у краљевачкој библиотеци одржана је комеморација на којој су писци Љубиша Ђидић, Александар Марић и Милош Милишић и историчар уметности Љубиша Симовић, говорили о животу и делу овог свестраног уметника.

Нагласивши да је Ђокић нераскидиво јединство човека и уметности, Љубиша Симовић га је окарактерисао као песника слике:
– Његове танане лирске песме препуне су мириса и боја, а слике садрже тзв. моменат бесконачности. То је, заправо, она процесија ка бесконачности ка којој идемо сами и из ње излазимо опет сами и усамљени. Упркос томе што нас је на изузетно дружељубив начин окупљао,Ђокић је био усамљен човек и као да је једва чекао да се придружи тој процесији путника за бесконачност – рекао је Љубиша Симовић.
Писац из Крушевца Љубиша Ђидић, Ђокићев гимназијски друг, на веома емотиван начин говорио је о свом пријатељу, сабеседнику и куму, док је песник Александар Марић део свог исказа посветио Ђокићевој безазлености.
– Он је сваког ко је био го и бос обукао и обуо, сваког ко је био гладан нахранио, сваког ко није имао кров над главом ставио под свој. То је она безазленост, оно злато којим се купује небо. У својој кући пуној чуда, окупљао је нас уметнике да их заједно стварамо – истиче Марић.
Песник Милош Милишић, подсетивши бројне присутнеда не умиру они који оставе за собом порода, закључио је да његова  уметничка дела не допуштају  Милану Ђокићуда сасвим нестане, већ да он и даље живи међу нама.
Стихове Милана Ђокића казивао је глумац Миле Недељковић.
Милан Ђокић је преминуо крајем минуле недеље у 81. години живота, а сахрањен је у родном селу Читлуку крај Крушевца.
 
2. март 2018.
 

150. година Читаонице


Вести

 
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" Краљево обавештава своје кориснике да је огранак у Матарушкој Бањи пресељен на нову адресу Жичка бр. 67.
  • Захваљујући Академској мрежи у краљевачкој библиотеци могуће је бесплатно коришћење интернета у семинарским читаоницама.
  • Обавештавамо незапослене и Краљевчане без сталних примања да се могу бесплатно учланити у Народну библиотеку ''Стефан Првовенчани''. Бесплатни упис вршимо на Позајмном одељењу (други спрат). Заинтересовани морају донети потврду о евиденцији незапослених при Националној служби запошљавања.
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" врши међубиблиотечку позајмицу публикација из својих фондова и из фондова других библиотека у Србији и иностранству.
  • Наши чланови могу да користе услуге тзв. звучне библиотеке. Они могу да позајмљују компакт дискове на којима се налазе дела из домаће и стране књижевности. Звучна библиотека највише ће користити слепима и слабовидима. Одабрана дела казују наши најпознатији глумци.
  • Позивамо суграђане да се под повољним условима учлане у краљевачку библиотеку. Цена уписа за млађе од 14 година је 200, за старије 400 динара. Старији од 65 година и незапослени могу бесплатно добити нашу чланску карту. Вршимо и колективне уписе. За групу од 10 чланова и више, упис стаје 200, а за такву ученичку групу 100 динара по особи. Породични упис на годину дана кошта 100, а полугодишњи 250 динара по особи. Дневни упис кошта 50 динара. Добродошли. 
  • Пребацивањем базе података из тестног у реално окружење, кроз сегмент позајмица књига као дела програма COBISS, у краљевачкој Библиотеци омогућено је свим корисницима претраживање електронског каталога Библиотеке и увид да ли је књига, која их интересује,  доступна за коришћење или је на читању.


Повеља

Шта да читам

Пратите нас...

Блог Краљевачки октобар

Виртуелне изложбе

 
© 2019 НБ "Стефан Првовенчани" Краљево

Народна библиотека "Стефан Првовенчани", Цара Лазара 36
e-mail: biblioteka@tron-inter.net    Телефон: 036/321 377    036/319 750