Почетна страна

Јавне набавке

Општа документа

За тинејџере

 

Награда „Јанко Шафарик“ Драгани Типсаревић
Жири за доделу Националне награде из области библиотекарства „Јанко Шафарик“ у саставу: Ивана Димић, Тамара Бутиган, Владислав Бајац, Љубомир Бранковић и Михајло Пантић (председник), на седници одржаној 23. фебруара 2018. године једногласно је донео одлуку да се награда „Јанко Шафарик“ за 2017. годину додели Драгани Типсаревић, донедавном управнику Народне библиотеке „Стефан Првовенчани“ Краљево.
foto izvor: Blic
Образлажући одлуку жирија проф. др Михајло Пантић, између осталог, рекао је: „Цео радни век Драгана Типсаревић провела је у библиотечкој струци, прошавши у њој све степене и стекавши сва професионална знања. Од 2003. године, од када је именована на место управника Народне библиотеке „Стефан Првованчани“ у Краљеву до краја 2016, када је отишла у пензију, Драгана Типсаревић је, заједно са члановима колектива, урадила многе важне послове, очувала дух традиције и унапредила рад матичне куће, покренула и организовала низ разноликих акција и манифестација, учинивши да краљевачка библиотека постане репрезентативна просветитељска установа која не служи на част само регионалној заједници, него и целокупној националној култури.“
У својој беседи Драгана Типсаревић је истакла: „Када сте годинама на челу Библиотеке у Краљеву која у темељу сажима повлашћену географију – близину свете Жиче, а у називу име првог српског писца и краља, када међу запосленима имате имена која врхуне српском књижевношћу, када из ваше куће књига сваке године излепршају нове, са знаком Повеље, постајете свесни да сте дужни, најбоље што умете, да градите и сабирате, и онда када вам сабирци немају збира, да сваку неприлику схватате као огромну прилику и подстицај да урадите највише што можете, ма којим аршинима то касније процењивано, јер Библиотека вам постаје једина могућа мера.“
Награда Драгани Типсаревић уручена је 28. фебруара, на свечаности која је поводом Дана установе уприличена у Народној библитеци Србије.
 
2. март 2018. године
 

150. година Читаонице


Вести

 
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" Краљево обавештава своје кориснике да је огранак у Матарушкој Бањи пресељен на нову адресу Жичка бр. 67.
  • Захваљујући Академској мрежи у краљевачкој библиотеци могуће је бесплатно коришћење интернета у семинарским читаоницама.
  • Обавештавамо незапослене и Краљевчане без сталних примања да се могу бесплатно учланити у Народну библиотеку ''Стефан Првовенчани''. Бесплатни упис вршимо на Позајмном одељењу (други спрат). Заинтересовани морају донети потврду о евиденцији незапослених при Националној служби запошљавања.
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" врши међубиблиотечку позајмицу публикација из својих фондова и из фондова других библиотека у Србији и иностранству.
  • Наши чланови могу да користе услуге тзв. звучне библиотеке. Они могу да позајмљују компакт дискове на којима се налазе дела из домаће и стране књижевности. Звучна библиотека највише ће користити слепима и слабовидима. Одабрана дела казују наши најпознатији глумци.
  • Позивамо суграђане да се под повољним условима учлане у краљевачку библиотеку. Цена уписа за млађе од 14 година је 200, за старије 400 динара. Старији од 65 година и незапослени могу бесплатно добити нашу чланску карту. Вршимо и колективне уписе. За групу од 10 чланова и више, упис стаје 200, а за такву ученичку групу 100 динара по особи. Породични упис на годину дана кошта 100, а полугодишњи 250 динара по особи. Дневни упис кошта 50 динара. Добродошли. 
  • Пребацивањем базе података из тестног у реално окружење, кроз сегмент позајмица књига као дела програма COBISS, у краљевачкој Библиотеци омогућено је свим корисницима претраживање електронског каталога Библиотеке и увид да ли је књига, која их интересује,  доступна за коришћење или је на читању.


Повеља

Шта да читам

Пратите нас...

Блог Краљевачки октобар

Виртуелне изложбе

 
© 2019 НБ "Стефан Првовенчани" Краљево

Народна библиотека "Стефан Првовенчани", Цара Лазара 36
e-mail: biblioteka@tron-inter.net    Телефон: 036/321 377    036/319 750