Почетна страна

Јавне набавке

Општа документа

За тинејџере

 

„О вештих ходештих и летештих“
Поводом обележавања Године културног наслеђа, Друштво конзерватора Србије – Секција историчара уметности, организује низ предавања, обилазака споменика културе и гостовања у школама. Марина Лукић Цветић, историчарка уметности запослена у Заводу за заштиту споменика културе Краљево, у сарадњи са Народном библиотеком „Стефан Првовенчани“, одржала је прво од дванаест предавања предвиђених за ову годину.
Предавању под називом „О вештих ходештих и летештих“ или „О бићима која ходају и лете“, поред заинтересованих поштовалаца уметности, присуствовали су ученици Средње уметничке школе из Краљева.

Предавање, обогаћено многим примерима из средњовековне, али и савремене уметности, првенствено се односило на приказ животиња као симбола у уметности. Посебна пажња дата је симболима рибе, лава, пса, јелена, јагњета, бика, змије, лептира, орла, сокола, једнорога, змаја, грифона. Марина Лукић Цветић нам је показала само делић из богате ризнице митско-бестијаријских симбола, почевши од средњовековних физиолога – претеча савремене зоологије, бројних омиљених и значајних књига које садрже алегоријско-моралистичке описе разних животиња и бића, како оних стварних, тако и фантастичних – све до примера њихове разнолике присутности у савременој књижевности, сликарству и архитектури.  

28. фебруар 2018.
 
 

150. година Читаонице


Вести

 
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" Краљево обавештава своје кориснике да је огранак у Матарушкој Бањи пресељен на нову адресу Жичка бр. 67.
  • Захваљујући Академској мрежи у краљевачкој библиотеци могуће је бесплатно коришћење интернета у семинарским читаоницама.
  • Обавештавамо незапослене и Краљевчане без сталних примања да се могу бесплатно учланити у Народну библиотеку ''Стефан Првовенчани''. Бесплатни упис вршимо на Позајмном одељењу (други спрат). Заинтересовани морају донети потврду о евиденцији незапослених при Националној служби запошљавања.
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" врши међубиблиотечку позајмицу публикација из својих фондова и из фондова других библиотека у Србији и иностранству.
  • Наши чланови могу да користе услуге тзв. звучне библиотеке. Они могу да позајмљују компакт дискове на којима се налазе дела из домаће и стране књижевности. Звучна библиотека највише ће користити слепима и слабовидима. Одабрана дела казују наши најпознатији глумци.
  • Позивамо суграђане да се под повољним условима учлане у краљевачку библиотеку. Цена уписа за млађе од 14 година је 200, за старије 400 динара. Старији од 65 година и незапослени могу бесплатно добити нашу чланску карту. Вршимо и колективне уписе. За групу од 10 чланова и више, упис стаје 200, а за такву ученичку групу 100 динара по особи. Породични упис на годину дана кошта 100, а полугодишњи 250 динара по особи. Дневни упис кошта 50 динара. Добродошли. 
  • Пребацивањем базе података из тестног у реално окружење, кроз сегмент позајмица књига као дела програма COBISS, у краљевачкој Библиотеци омогућено је свим корисницима претраживање електронског каталога Библиотеке и увид да ли је књига, која их интересује,  доступна за коришћење или је на читању.


Повеља

Шта да читам

Пратите нас...

Блог Краљевачки октобар

Виртуелне изложбе

 
© 2019 НБ "Стефан Првовенчани" Краљево

Народна библиотека "Стефан Првовенчани", Цара Лазара 36
e-mail: biblioteka@tron-inter.net    Телефон: 036/321 377    036/319 750