Почетна страна

COBISS каталог

Пратите нас...

За тинејџере

 

„О вештих ходештих и летештих“
Поводом обележавања Године културног наслеђа, Друштво конзерватора Србије – Секција историчара уметности, организује низ предавања, обилазака споменика културе и гостовања у школама. Марина Лукић Цветић, историчарка уметности запослена у Заводу за заштиту споменика културе Краљево, у сарадњи са Народном библиотеком „Стефан Првовенчани“, одржала је прво од дванаест предавања предвиђених за ову годину.
Предавању под називом „О вештих ходештих и летештих“ или „О бићима која ходају и лете“, поред заинтересованих поштовалаца уметности, присуствовали су ученици Средње уметничке школе из Краљева.

Предавање, обогаћено многим примерима из средњовековне, али и савремене уметности, првенствено се односило на приказ животиња као симбола у уметности. Посебна пажња дата је симболима рибе, лава, пса, јелена, јагњета, бика, змије, лептира, орла, сокола, једнорога, змаја, грифона. Марина Лукић Цветић нам је показала само делић из богате ризнице митско-бестијаријских симбола, почевши од средњовековних физиолога – претеча савремене зоологије, бројних омиљених и значајних књига које садрже алегоријско-моралистичке описе разних животиња и бића, како оних стварних, тако и фантастичних – све до примера њихове разнолике присутности у савременој књижевности, сликарству и архитектури.  

28. фебруар 2018.
 
 

150. година Читаонице


Јавне набавке

Вести

 
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" Краљево обавештава своје кориснике да је огранак у Матарушкој Бањи пресељен на нову адресу Жичка бр. 67.
  • Захваљујући Академској мрежи у краљевачкој библиотеци могуће је бесплатно коришћење интернета у семинарским читаоницама.
  • Обавештавамо незапослене и Краљевчане без сталних примања да се могу бесплатно учланити у Народну библиотеку ''Стефан Првовенчани''. Бесплатни упис вршимо на Позајмном одељењу (други спрат). Заинтересовани морају донети потврду о евиденцији незапослених при Националној служби запошљавања.
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" врши међубиблиотечку позајмицу публикација из својих фондова и из фондова других библиотека у Србији и иностранству.
  • Наши чланови могу да користе услуге тзв. звучне библиотеке. Они могу да позајмљују компакт дискове на којима се налазе дела из домаће и стране књижевности. Звучна библиотека највише ће користити слепима и слабовидима. Одабрана дела казују наши најпознатији глумци.
  • Позивамо суграђане да се под повољним условима учлане у краљевачку библиотеку. Цена уписа за млађе од 14 година је 200, за старије 400 динара. Старији од 65 година и незапослени могу бесплатно добити нашу чланску карту. Вршимо и колективне уписе. За групу од 10 чланова и више, упис стаје 200, а за такву ученичку групу 100 динара по особи. Породични упис на годину дана кошта 100, а полугодишњи 250 динара по особи. Дневни упис кошта 50 динара. Добродошли. 
  • Пребацивањем базе података из тестног у реално окружење, кроз сегмент позајмица књига као дела програма COBISS, у краљевачкој Библиотеци омогућено је свим корисницима претраживање електронског каталога Библиотеке и увид да ли је књига, која их интересује,  доступна за коришћење или је на читању.


Повеља

Препоручујемо

Шта да читам

Блог Краљевачки октобар

Општа документа

Препоручујемо сајт

Виртуелне изложбе

Тренутно на сајту

Број посетилаца тренутно је: 4

Пријатељи сајта

 
© 2018 НБ "Стефан Првовенчани" Краљево

Народна библиотека "Стефан Првовенчани", Цара Лазара 36
e-mail: biblioteka@tron-inter.net    Телефон: 036/321 377    036/319 750