Почетна страна

Јавне набавке

Општа документа

За тинејџере

 

Култура дијалога
Нови серијал у краљевачкој Библиотеци под називом С разлогом, а који је превасходно намењен средњошколцима, тинејџерима, односно вршњачкој едукацији, почео је темом Култура дијалога. Овај програм, осим средњошколаца, заинтересовао је и оне нешто старије, а присутнима су основне аспекте дијалога предочили библиотекар Тијана Качаревић, дипл. филозоф и мр Владимир Маровић, професор филозофије у овдашњој Гимназији.
 
Наиме, поред осталих важних смерница када је о дијалогу реч, указано је и на то да је у дискусији важно бити отворен према саговорнику и погледе опонента у расправи узимати у његовом најјачем виду. Дакле, истина је једна, али су јој прилази другачији. Прилазимо јој са различитих страна, из разних углова, јер смо и ми различити и перцепција, као и доживљај опаженог су нам другачији, тако да на исту ствар не морамо да гледамо исто. Када бисмо присвајали истину, онда би било онолико истина колико и различитих погледа на њу, а прави дијалог је добар начин да се дође до истинитог, до објективно важећег. То треба да буде крајњи циљ дијалога, а не доказивање у смислу ко је паметнији и ко из расправе излази као победник.

Прво дружење у оквиру серијала С разлогом, било је и прилика да се укаже на то шта су главни мотиви оваквих програма.
Намера је да се млади подстакну на живу узајамност, на непосредно суочавање и укрштање различитих погледа, виђења стварности. Тако би се различите теме "провлачиле" кроз различите дискурсе: етички, естетички, онтолошки, епистемолошки, феноменолошки, без намере да се воде строге академске расправе, али је идеја да се банална свакодневна критика подигне на нешто виши ниво - херменеутику и анализу. Млади би се на такав начин подстакли на активно мисаоно одношење према ономе што их окружује, али би и спознали шта заиста значи ослободити мисао.
Када је о овом серијалу реч, у плану су бројни занимљиви гости, али је, свакако, најважанији сегмент тај да се мишљење младих чује.  

26. фебруар 2018.
 
 

150. година Читаонице


Вести

 
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" Краљево обавештава своје кориснике да је огранак у Матарушкој Бањи пресељен на нову адресу Жичка бр. 67.
  • Захваљујући Академској мрежи у краљевачкој библиотеци могуће је бесплатно коришћење интернета у семинарским читаоницама.
  • Обавештавамо незапослене и Краљевчане без сталних примања да се могу бесплатно учланити у Народну библиотеку ''Стефан Првовенчани''. Бесплатни упис вршимо на Позајмном одељењу (други спрат). Заинтересовани морају донети потврду о евиденцији незапослених при Националној служби запошљавања.
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" врши међубиблиотечку позајмицу публикација из својих фондова и из фондова других библиотека у Србији и иностранству.
  • Наши чланови могу да користе услуге тзв. звучне библиотеке. Они могу да позајмљују компакт дискове на којима се налазе дела из домаће и стране књижевности. Звучна библиотека највише ће користити слепима и слабовидима. Одабрана дела казују наши најпознатији глумци.
  • Позивамо суграђане да се под повољним условима учлане у краљевачку библиотеку. Цена уписа за млађе од 14 година је 200, за старије 400 динара. Старији од 65 година и незапослени могу бесплатно добити нашу чланску карту. Вршимо и колективне уписе. За групу од 10 чланова и више, упис стаје 200, а за такву ученичку групу 100 динара по особи. Породични упис на годину дана кошта 100, а полугодишњи 250 динара по особи. Дневни упис кошта 50 динара. Добродошли. 
  • Пребацивањем базе података из тестног у реално окружење, кроз сегмент позајмица књига као дела програма COBISS, у краљевачкој Библиотеци омогућено је свим корисницима претраживање електронског каталога Библиотеке и увид да ли је књига, која их интересује,  доступна за коришћење или је на читању.


Повеља

Шта да читам

Пратите нас...

Блог Краљевачки октобар

Виртуелне изложбе

 
© 2019 НБ "Стефан Првовенчани" Краљево

Народна библиотека "Стефан Првовенчани", Цара Лазара 36
e-mail: biblioteka@tron-inter.net    Телефон: 036/321 377    036/319 750