Почетна страна

COBISS каталог

Пратите нас...

За тинејџере

 

Култура дијалога
Нови серијал у краљевачкој Библиотеци под називом С разлогом, а који је превасходно намењен средњошколцима, тинејџерима, односно вршњачкој едукацији, почео је темом Култура дијалога. Овај програм, осим средњошколаца, заинтересовао је и оне нешто старије, а присутнима су основне аспекте дијалога предочили библиотекар Тијана Качаревић, дипл. филозоф и мр Владимир Маровић, професор филозофије у овдашњој Гимназији.
 
Наиме, поред осталих важних смерница када је о дијалогу реч, указано је и на то да је у дискусији важно бити отворен према саговорнику и погледе опонента у расправи узимати у његовом најјачем виду. Дакле, истина је једна, али су јој прилази другачији. Прилазимо јој са различитих страна, из разних углова, јер смо и ми различити и перцепција, као и доживљај опаженог су нам другачији, тако да на исту ствар не морамо да гледамо исто. Када бисмо присвајали истину, онда би било онолико истина колико и различитих погледа на њу, а прави дијалог је добар начин да се дође до истинитог, до објективно важећег. То треба да буде крајњи циљ дијалога, а не доказивање у смислу ко је паметнији и ко из расправе излази као победник.

Прво дружење у оквиру серијала С разлогом, било је и прилика да се укаже на то шта су главни мотиви оваквих програма.
Намера је да се млади подстакну на живу узајамност, на непосредно суочавање и укрштање различитих погледа, виђења стварности. Тако би се различите теме "провлачиле" кроз различите дискурсе: етички, естетички, онтолошки, епистемолошки, феноменолошки, без намере да се воде строге академске расправе, али је идеја да се банална свакодневна критика подигне на нешто виши ниво - херменеутику и анализу. Млади би се на такав начин подстакли на активно мисаоно одношење према ономе што их окружује, али би и спознали шта заиста значи ослободити мисао.
Када је о овом серијалу реч, у плану су бројни занимљиви гости, али је, свакако, најважанији сегмент тај да се мишљење младих чује.  

26. фебруар 2018.
 
 

150. година Читаонице


Јавне набавке

Вести

 
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" Краљево обавештава своје кориснике да је огранак у Матарушкој Бањи пресељен на нову адресу Жичка бр. 67.
  • Захваљујући Академској мрежи у краљевачкој библиотеци могуће је бесплатно коришћење интернета у семинарским читаоницама.
  • Обавештавамо незапослене и Краљевчане без сталних примања да се могу бесплатно учланити у Народну библиотеку ''Стефан Првовенчани''. Бесплатни упис вршимо на Позајмном одељењу (други спрат). Заинтересовани морају донети потврду о евиденцији незапослених при Националној служби запошљавања.
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" врши међубиблиотечку позајмицу публикација из својих фондова и из фондова других библиотека у Србији и иностранству.
  • Наши чланови могу да користе услуге тзв. звучне библиотеке. Они могу да позајмљују компакт дискове на којима се налазе дела из домаће и стране књижевности. Звучна библиотека највише ће користити слепима и слабовидима. Одабрана дела казују наши најпознатији глумци.
  • Позивамо суграђане да се под повољним условима учлане у краљевачку библиотеку. Цена уписа за млађе од 14 година је 200, за старије 400 динара. Старији од 65 година и незапослени могу бесплатно добити нашу чланску карту. Вршимо и колективне уписе. За групу од 10 чланова и више, упис стаје 200, а за такву ученичку групу 100 динара по особи. Породични упис на годину дана кошта 100, а полугодишњи 250 динара по особи. Дневни упис кошта 50 динара. Добродошли. 
  • Пребацивањем базе података из тестног у реално окружење, кроз сегмент позајмица књига као дела програма COBISS, у краљевачкој Библиотеци омогућено је свим корисницима претраживање електронског каталога Библиотеке и увид да ли је књига, која их интересује,  доступна за коришћење или је на читању.


Повеља

Препоручујемо

Шта да читам

Блог Краљевачки октобар

Општа документа

Препоручујемо сајт

Виртуелне изложбе

Тренутно на сајту

Број посетилаца тренутно је: 2

Пријатељи сајта

 
© 2018 НБ "Стефан Првовенчани" Краљево

Народна библиотека "Стефан Првовенчани", Цара Лазара 36
e-mail: biblioteka@tron-inter.net    Телефон: 036/321 377    036/319 750