Почетна страна

COBISS каталог

Пратите нас...

За тинејџере

 

Нашој књизи награда Меша Селимовић
Награда Меша Селимовић за најбољу књигу протекле године припала је збирци песама Долина Плистос Дејана Илића, у издању Народне библиотеке Стефан Првовенчани из Краљева. Ова књига из наше библиотеке Поезија, данас (едиција Повеља) добила је највише гласова великог жирија београдске компаније Вечерње новости, која додељује ово престижно и значајно књижевно признање.

Пре награђене збирке, краљевачка библиотека је објавила четири Илићеве књиге: Кварт, Из викенда, Линије бега (изабране песме) и Катастар. Као песник и преводилац чест је сарадник нашег часописа Повеља и издавачке делатности. За свој досадашњи књижевни и преводилачки рад награђен је признањима Ђура Јакшић, Бранко Миљковић и Милош Н. Ђурић.
– Бити изабран од овако великог жирија, који је као читалаштво у малом, непосредно вас суочава с питањем рецепције властитог дела. Наиме, пишемо због себе, али за друге, својом тишином и самоћом покушавамо да окрзнемо туђе тишине и самоће. И то све под знаком имена Меше Селимовића – прва је реакција Дејана Илића након што је обелодањено да је њему припала једна од најпрестижнијих књижевних  награда у нас.
23. фебруар 2018
 

150. година Читаонице


Јавне набавке

Вести

 
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" Краљево обавештава своје кориснике да је огранак у Матарушкој Бањи пресељен на нову адресу Жичка бр. 67.
  • Захваљујући Академској мрежи у краљевачкој библиотеци могуће је бесплатно коришћење интернета у семинарским читаоницама.
  • Обавештавамо незапослене и Краљевчане без сталних примања да се могу бесплатно учланити у Народну библиотеку ''Стефан Првовенчани''. Бесплатни упис вршимо на Позајмном одељењу (други спрат). Заинтересовани морају донети потврду о евиденцији незапослених при Националној служби запошљавања.
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" врши међубиблиотечку позајмицу публикација из својих фондова и из фондова других библиотека у Србији и иностранству.
  • Наши чланови могу да користе услуге тзв. звучне библиотеке. Они могу да позајмљују компакт дискове на којима се налазе дела из домаће и стране књижевности. Звучна библиотека највише ће користити слепима и слабовидима. Одабрана дела казују наши најпознатији глумци.
  • Позивамо суграђане да се под повољним условима учлане у краљевачку библиотеку. Цена уписа за млађе од 14 година је 200, за старије 400 динара. Старији од 65 година и незапослени могу бесплатно добити нашу чланску карту. Вршимо и колективне уписе. За групу од 10 чланова и више, упис стаје 200, а за такву ученичку групу 100 динара по особи. Породични упис на годину дана кошта 100, а полугодишњи 250 динара по особи. Дневни упис кошта 50 динара. Добродошли. 
  • Пребацивањем базе података из тестног у реално окружење, кроз сегмент позајмица књига као дела програма COBISS, у краљевачкој Библиотеци омогућено је свим корисницима претраживање електронског каталога Библиотеке и увид да ли је књига, која их интересује,  доступна за коришћење или је на читању.


Повеља

Препоручујемо

Шта да читам

Блог Краљевачки октобар

Општа документа

Препоручујемо сајт

Виртуелне изложбе

Тренутно на сајту

Пријатељи сајта

 
© 2018 НБ "Стефан Првовенчани" Краљево

Народна библиотека "Стефан Првовенчани", Цара Лазара 36
e-mail: biblioteka@tron-inter.net    Телефон: 036/321 377    036/319 750