Почетна страна

COBISS каталог

Пратите нас...

За тинејџере

 

Обележен Међународни дан матерњег језика
Народна библиотека Стефан Првовенчани и Друштво за српски језик и књижњевност из Краљева обележили су 21. фебруар, Међународни дан матерњег језика. Програм под називом Чувајмо језик – он чува нас одржан је на Тргу српских ратника, уз учешће ученика краљевачких основних школа, младих чланова Друштва гуслара, библиотекара, професора српског језика...
– Овај дан се од 2000. године обележава у читавом свету, а ми смо се данас окупили баш овде, на најпрометнијем месту у граду, са жељом и намером да нашим суграђанима укажемо на значај чувања матерњег језика јер је он, језик, највећа жива библиотека – каже библиотекар и песник Милоје Радовић.
 
Лидија Ђоковић из Друштва за српски језик и књижевност наглашава да смо сви дужни да чувамо матерњи језик, али да је такве бриге у стварности мало. „Због тога је”, истиче она, „обавеза сваког професора матерњег језика да код ученика развија љубав према књизи и читању и познавању правописа. Колико будемо имали свести о важности матерњег језика, толико ћемо имати снаге да га чувамо и бранимо…”
У уметничком делу програма, који је подржао и краљевачки Црвени крст, наступили су млади гуслари Милан Ћурчић, Јован Павловић и Кристијан Павловић.
21. фебруар 2018.  
 

150. година Читаонице


Јавне набавке

Вести

 
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" Краљево обавештава своје кориснике да је огранак у Матарушкој Бањи пресељен на нову адресу Жичка бр. 67.
  • Захваљујући Академској мрежи у краљевачкој библиотеци могуће је бесплатно коришћење интернета у семинарским читаоницама.
  • Обавештавамо незапослене и Краљевчане без сталних примања да се могу бесплатно учланити у Народну библиотеку ''Стефан Првовенчани''. Бесплатни упис вршимо на Позајмном одељењу (други спрат). Заинтересовани морају донети потврду о евиденцији незапослених при Националној служби запошљавања.
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" врши међубиблиотечку позајмицу публикација из својих фондова и из фондова других библиотека у Србији и иностранству.
  • Наши чланови могу да користе услуге тзв. звучне библиотеке. Они могу да позајмљују компакт дискове на којима се налазе дела из домаће и стране књижевности. Звучна библиотека највише ће користити слепима и слабовидима. Одабрана дела казују наши најпознатији глумци.
  • Позивамо суграђане да се под повољним условима учлане у краљевачку библиотеку. Цена уписа за млађе од 14 година је 200, за старије 400 динара. Старији од 65 година и незапослени могу бесплатно добити нашу чланску карту. Вршимо и колективне уписе. За групу од 10 чланова и више, упис стаје 200, а за такву ученичку групу 100 динара по особи. Породични упис на годину дана кошта 100, а полугодишњи 250 динара по особи. Дневни упис кошта 50 динара. Добродошли. 
  • Пребацивањем базе података из тестног у реално окружење, кроз сегмент позајмица књига као дела програма COBISS, у краљевачкој Библиотеци омогућено је свим корисницима претраживање електронског каталога Библиотеке и увид да ли је књига, која их интересује,  доступна за коришћење или је на читању.


Повеља

Препоручујемо

Шта да читам

Блог Краљевачки октобар

Општа документа

Препоручујемо сајт

Виртуелне изложбе

Тренутно на сајту

Број посетилаца тренутно је: 3

Пријатељи сајта

 
© 2018 НБ "Стефан Првовенчани" Краљево

Народна библиотека "Стефан Првовенчани", Цара Лазара 36
e-mail: biblioteka@tron-inter.net    Телефон: 036/321 377    036/319 750