Почетна страна

Јавне набавке

Општа документа

За тинејџере

 

Обележен Међународни дан матерњег језика
Народна библиотека Стефан Првовенчани и Друштво за српски језик и књижњевност из Краљева обележили су 21. фебруар, Међународни дан матерњег језика. Програм под називом Чувајмо језик – он чува нас одржан је на Тргу српских ратника, уз учешће ученика краљевачких основних школа, младих чланова Друштва гуслара, библиотекара, професора српског језика...
– Овај дан се од 2000. године обележава у читавом свету, а ми смо се данас окупили баш овде, на најпрометнијем месту у граду, са жељом и намером да нашим суграђанима укажемо на значај чувања матерњег језика јер је он, језик, највећа жива библиотека – каже библиотекар и песник Милоје Радовић.
 
Лидија Ђоковић из Друштва за српски језик и књижевност наглашава да смо сви дужни да чувамо матерњи језик, али да је такве бриге у стварности мало. „Због тога је”, истиче она, „обавеза сваког професора матерњег језика да код ученика развија љубав према књизи и читању и познавању правописа. Колико будемо имали свести о важности матерњег језика, толико ћемо имати снаге да га чувамо и бранимо…”
У уметничком делу програма, који је подржао и краљевачки Црвени крст, наступили су млади гуслари Милан Ћурчић, Јован Павловић и Кристијан Павловић.
21. фебруар 2018.  
 

150. година Читаонице


Вести

 
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" Краљево обавештава своје кориснике да је огранак у Матарушкој Бањи пресељен на нову адресу Жичка бр. 67.
  • Захваљујући Академској мрежи у краљевачкој библиотеци могуће је бесплатно коришћење интернета у семинарским читаоницама.
  • Обавештавамо незапослене и Краљевчане без сталних примања да се могу бесплатно учланити у Народну библиотеку ''Стефан Првовенчани''. Бесплатни упис вршимо на Позајмном одељењу (други спрат). Заинтересовани морају донети потврду о евиденцији незапослених при Националној служби запошљавања.
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" врши међубиблиотечку позајмицу публикација из својих фондова и из фондова других библиотека у Србији и иностранству.
  • Наши чланови могу да користе услуге тзв. звучне библиотеке. Они могу да позајмљују компакт дискове на којима се налазе дела из домаће и стране књижевности. Звучна библиотека највише ће користити слепима и слабовидима. Одабрана дела казују наши најпознатији глумци.
  • Позивамо суграђане да се под повољним условима учлане у краљевачку библиотеку. Цена уписа за млађе од 14 година је 200, за старије 400 динара. Старији од 65 година и незапослени могу бесплатно добити нашу чланску карту. Вршимо и колективне уписе. За групу од 10 чланова и више, упис стаје 200, а за такву ученичку групу 100 динара по особи. Породични упис на годину дана кошта 100, а полугодишњи 250 динара по особи. Дневни упис кошта 50 динара. Добродошли. 
  • Пребацивањем базе података из тестног у реално окружење, кроз сегмент позајмица књига као дела програма COBISS, у краљевачкој Библиотеци омогућено је свим корисницима претраживање електронског каталога Библиотеке и увид да ли је књига, која их интересује,  доступна за коришћење или је на читању.


Повеља

Шта да читам

Пратите нас...

Блог Краљевачки октобар

Виртуелне изложбе

 
© 2019 НБ "Стефан Првовенчани" Краљево

Народна библиотека "Стефан Првовенчани", Цара Лазара 36
e-mail: biblioteka@tron-inter.net    Телефон: 036/321 377    036/319 750