Почетна страна

Јавне набавке

Општа документа

За тинејџере

 

У новом броју Повеље
На првим страницама новог броја часописа Повеља, у рубрици „Прочеље”, објављени су песнички и прозни радови Војислава Карановића, Васе Павковића, Бојане Стојановић Пантовић, Соње Атанасијевић, Енеса Халиловића, Тонија Пердића, Берислава Благојевића, Александра Максима Поповића, Надије Реброње и Рајка Лукача.
У „Премошћењима”, резервисаним за страну књижевност, објављене су песме и прозни прилози Николаја Гумиљова, Жан-Мари Густава ле Клезиоа и Карине Арутјунове у преводима Бранка Стевановића, Јасмине Миковић и Бранке Такахаши.
 
„Песников избор” овог пута сачинио је Верољуб Вукашиновић.
У „Понирањима” Данијела Ковачевић Микић пише о поезији Бошка Сувајџића, а у „Приступима” о новим књигама Радивоја Микића, Мирка Демића, Милана Вучићевића, Петра Матовића, Анђелка Анушића и Дивне Вуксановић оглашавају се Јелица Живановић, Владимир Б. Перић, Милош Петровић, Милуника Митровић, Ненад Станојевић и Слађана Ристић.
У рубрици „Прикљученијама” Стеван Тонтић пише о „Једном дану у крајишком завичају”. Следи „Предмет Повеље” – овога пута тема је савремена белоруска поезије, коју разматра Јулија Алејчанка, након чијег уводног текста следе пеничка остварења савремених белоруских песника. Десет (не)снимљених фотографија, у „Позитиву”, забележила је Ана Марија Грбић, док је „Појмовник” сачинио Жарко Миленковић.
У додатку „Препоручено”, под називом „Конрадов капут”, читамо савремене пољске приче у преводу и избору Милице Маркић.
У додатку „Види чуда” о свом детињству пише песник Томислав Маринковић, док подлистак „Појединачно” доноси размишљања песника Петра Милорадовића потакнута његовим објављеним стиховима стиховима.
 
6. фебруар 2018.
 

150. година Читаонице


Вести

 
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" Краљево обавештава своје кориснике да је огранак у Матарушкој Бањи пресељен на нову адресу Жичка бр. 67.
  • Захваљујући Академској мрежи у краљевачкој библиотеци могуће је бесплатно коришћење интернета у семинарским читаоницама.
  • Обавештавамо незапослене и Краљевчане без сталних примања да се могу бесплатно учланити у Народну библиотеку ''Стефан Првовенчани''. Бесплатни упис вршимо на Позајмном одељењу (други спрат). Заинтересовани морају донети потврду о евиденцији незапослених при Националној служби запошљавања.
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" врши међубиблиотечку позајмицу публикација из својих фондова и из фондова других библиотека у Србији и иностранству.
  • Наши чланови могу да користе услуге тзв. звучне библиотеке. Они могу да позајмљују компакт дискове на којима се налазе дела из домаће и стране књижевности. Звучна библиотека највише ће користити слепима и слабовидима. Одабрана дела казују наши најпознатији глумци.
  • Позивамо суграђане да се под повољним условима учлане у краљевачку библиотеку. Цена уписа за млађе од 14 година је 200, за старије 400 динара. Старији од 65 година и незапослени могу бесплатно добити нашу чланску карту. Вршимо и колективне уписе. За групу од 10 чланова и више, упис стаје 200, а за такву ученичку групу 100 динара по особи. Породични упис на годину дана кошта 100, а полугодишњи 250 динара по особи. Дневни упис кошта 50 динара. Добродошли. 
  • Пребацивањем базе података из тестног у реално окружење, кроз сегмент позајмица књига као дела програма COBISS, у краљевачкој Библиотеци омогућено је свим корисницима претраживање електронског каталога Библиотеке и увид да ли је књига, која их интересује,  доступна за коришћење или је на читању.


Повеља

Шта да читам

Пратите нас...

Блог Краљевачки октобар

Виртуелне изложбе

 
© 2019 НБ "Стефан Првовенчани" Краљево

Народна библиотека "Стефан Првовенчани", Цара Лазара 36
e-mail: biblioteka@tron-inter.net    Телефон: 036/321 377    036/319 750