Почетна страна

Јавне набавке

Општа документа

За тинејџере

 

Представљење часописа СИЗИФ
У Народној библиотеци „Стефан Првовенчани” Краљево представљен је најновији број часописа Сизиф. Реч је о краљевачком часопису за књижевност и културу чији је први број изашао у септембру 2015. године, a који поред домаћих аутора објављује текстове песника, прозаиста и критичара из Србије и региона. Издавач часописа и главни и одговорни уредник је Небојша Пандрц из Жиче.
 
Из садржаја актуелног двоброја (бр. 11–12) издвајају се песнички текстови Ивана Новчића, Александра Марића и Зорана Недељковића, есеји Дражена Пекушића о Ничеовом натчовеку, Иване Спасојевић о Херману Хесеу, као и анализа романа Ана Карењина, ауторке Марије Стојичић Митић. О актуелним филмовима и серијама пишу Драги Ивић и Никола Јовић, а објављени су и интервјуи са Драганом Мирковићем, власником Културног центра „Евергрин“, као и са Владимиром Радовановићем, оснивачем интернационалног „Краљевског филмског фестивала“, на којем се већ пет година приказују одабрани кратки филмови аутора из читавог света.

На промоцији су, на позив организатора, текстове интерпретирали песник Жељко Медић и романописац Борис Над, стални сарадници Сизифа из Београда. 
 
30. јануар 2018.
 

150. година Читаонице


Вести

 
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" Краљево обавештава своје кориснике да је огранак у Матарушкој Бањи пресељен на нову адресу Жичка бр. 67.
  • Захваљујући Академској мрежи у краљевачкој библиотеци могуће је бесплатно коришћење интернета у семинарским читаоницама.
  • Обавештавамо незапослене и Краљевчане без сталних примања да се могу бесплатно учланити у Народну библиотеку ''Стефан Првовенчани''. Бесплатни упис вршимо на Позајмном одељењу (други спрат). Заинтересовани морају донети потврду о евиденцији незапослених при Националној служби запошљавања.
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" врши међубиблиотечку позајмицу публикација из својих фондова и из фондова других библиотека у Србији и иностранству.
  • Наши чланови могу да користе услуге тзв. звучне библиотеке. Они могу да позајмљују компакт дискове на којима се налазе дела из домаће и стране књижевности. Звучна библиотека највише ће користити слепима и слабовидима. Одабрана дела казују наши најпознатији глумци.
  • Позивамо суграђане да се под повољним условима учлане у краљевачку библиотеку. Цена уписа за млађе од 14 година је 200, за старије 400 динара. Старији од 65 година и незапослени могу бесплатно добити нашу чланску карту. Вршимо и колективне уписе. За групу од 10 чланова и више, упис стаје 200, а за такву ученичку групу 100 динара по особи. Породични упис на годину дана кошта 100, а полугодишњи 250 динара по особи. Дневни упис кошта 50 динара. Добродошли. 
  • Пребацивањем базе података из тестног у реално окружење, кроз сегмент позајмица књига као дела програма COBISS, у краљевачкој Библиотеци омогућено је свим корисницима претраживање електронског каталога Библиотеке и увид да ли је књига, која их интересује,  доступна за коришћење или је на читању.


Повеља

Шта да читам

Пратите нас...

Блог Краљевачки октобар

Виртуелне изложбе

 
© 2019 НБ "Стефан Првовенчани" Краљево

Народна библиотека "Стефан Првовенчани", Цара Лазара 36
e-mail: biblioteka@tron-inter.net    Телефон: 036/321 377    036/319 750