Почетна страна

Јавне набавке

Општа документа

За тинејџере

 

Медаља Друштва Свети Сава
Народна библиотека „Стефан Првовенчни“ Краљево добитник је Медаље Друштва „Свети Сава“ за 2017. годину. Друштво „Свети Сава“ је најстарије српско грађанско друштво, основано 1886. године, а обновљено о Савиндану 1994. године.
На свечаној светосавској свечаности, која је уприличена у суботу, 27. јануара,  у Народној библиотеци Србије, медаља је свечано уручена заменици директора Библиотеке Катарини Јаблановић.

У образложењу одлуке између осталог стоји: „Током разматрања укупне вишедеценијске делатности Народне библиотеке „Стефан Првовенчани“, поред изузетне просветно-културне делатности Библиотеке, посебно је истакнута делатност у области песништва која се манифестује у раду библиотечког одељења „Повеља“. Организовање Дана Преображења, награђивање „Жичком Хрисовуљом“ најугледнијих српских песника и објављивање зборника о њима као и други правци издавачке делатности „Повеље“, током више од две и по деценије јасно указују да је Библиотека, вођена најхуманијим и изворним поставкама Светосавља, заслужила Медаљу Друштва. Одлуку је учврстила и чињеница да се у овој установи која је једна од најугледнијих те врсте у Републици Србији, прославља празник Светог Саве већ тридесет година.”
Такође, у образложењу се наглашава примерна сарадња Друштва и Библиотеке.
 
30. јануар 2018. године
 
 

150. година Читаонице


Вести

 
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" Краљево обавештава своје кориснике да је огранак у Матарушкој Бањи пресељен на нову адресу Жичка бр. 67.
  • Захваљујући Академској мрежи у краљевачкој библиотеци могуће је бесплатно коришћење интернета у семинарским читаоницама.
  • Обавештавамо незапослене и Краљевчане без сталних примања да се могу бесплатно учланити у Народну библиотеку ''Стефан Првовенчани''. Бесплатни упис вршимо на Позајмном одељењу (други спрат). Заинтересовани морају донети потврду о евиденцији незапослених при Националној служби запошљавања.
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" врши међубиблиотечку позајмицу публикација из својих фондова и из фондова других библиотека у Србији и иностранству.
  • Наши чланови могу да користе услуге тзв. звучне библиотеке. Они могу да позајмљују компакт дискове на којима се налазе дела из домаће и стране књижевности. Звучна библиотека највише ће користити слепима и слабовидима. Одабрана дела казују наши најпознатији глумци.
  • Позивамо суграђане да се под повољним условима учлане у краљевачку библиотеку. Цена уписа за млађе од 14 година је 200, за старије 400 динара. Старији од 65 година и незапослени могу бесплатно добити нашу чланску карту. Вршимо и колективне уписе. За групу од 10 чланова и више, упис стаје 200, а за такву ученичку групу 100 динара по особи. Породични упис на годину дана кошта 100, а полугодишњи 250 динара по особи. Дневни упис кошта 50 динара. Добродошли. 
  • Пребацивањем базе података из тестног у реално окружење, кроз сегмент позајмица књига као дела програма COBISS, у краљевачкој Библиотеци омогућено је свим корисницима претраживање електронског каталога Библиотеке и увид да ли је књига, која их интересује,  доступна за коришћење или је на читању.


Повеља

Шта да читам

Пратите нас...

Блог Краљевачки октобар

Виртуелне изложбе

 
© 2019 НБ "Стефан Првовенчани" Краљево

Народна библиотека "Стефан Првовенчани", Цара Лазара 36
e-mail: biblioteka@tron-inter.net    Телефон: 036/321 377    036/319 750