Почетна страна

Јавне набавке

Општа документа

За тинејџере

 

Свети Сава – наш узор човечности
Синоћ је у краљевачкој библиотеци, поводом Савиндана, одржана Светосавска академија на којој је проф. др Ивица Живковић, с нишке Православне богословије ''Свети Кирило и Методије'', говорио о Светом Сави као нашем узору човечности. Он је казао да је важно какав је Свети Сава био црквени великодостојник, какав је био дипломата, политичар и просветитељ, али ''да је још важније од свега тога данас питање: какав је Свети Сава био човек.''

-Од свега што нас је Свети Сава учио, од свега што нам је у наслеђе оставио, можда је прво и најважније то какви људи можемо да будемо. Недавно је блажено почивши патријарх Павле, у нова зла времена, често понављао нама Србима: ''Будимо људи''.Први који нас је томе учио био је Свети Сава. Светосавац је онај који мисли о томе шта нам је Свети Сава оставио у наслеђе. Он, као отац, нама, деци. Он, као човек, мени, као човеку. Ако то питање будем решио, онда ћу лако бити добар у односу са другима. А онда, тек онда и само онда, сви ћемо учинити добро за себе и за друге, за своју породицу, своје друштво, свој народ и своју веру – наглашава Живковић.
 
Запитавши се шта је постигао Свети Сава и шта нам је у наслеђе оставио, Живковић одговара: -Постигао је то да постане и да буде човек скромности, човек кротости и мира, човек добродушности, човек дубоке пажње и великог смирења...А ко смо ми, његова духовна деца? Када пустимо друге и када гледамо себе, можемо ли се назвати здравим људима, можемо ли се сматрати људима од става, од  вере, истинитим светосавцима? То треба да буде и данас наша једина брига. 
Извор сваке наше духовне болести и одрођености налази се у томе што смо као људи себични. То је чинилац који нас издваја и одсеца од другиг: од света, од ближњих, од природе и најзад нас окреће против себе самих...-закључује Живковић. У музичком делу Светосавске академије учествовао је Градски хор ''Црвчанин''.
 
27. јануар 2018.
 

150. година Читаонице


Вести

 
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" Краљево обавештава своје кориснике да је огранак у Матарушкој Бањи пресељен на нову адресу Жичка бр. 67.
  • Захваљујући Академској мрежи у краљевачкој библиотеци могуће је бесплатно коришћење интернета у семинарским читаоницама.
  • Обавештавамо незапослене и Краљевчане без сталних примања да се могу бесплатно учланити у Народну библиотеку ''Стефан Првовенчани''. Бесплатни упис вршимо на Позајмном одељењу (други спрат). Заинтересовани морају донети потврду о евиденцији незапослених при Националној служби запошљавања.
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" врши међубиблиотечку позајмицу публикација из својих фондова и из фондова других библиотека у Србији и иностранству.
  • Наши чланови могу да користе услуге тзв. звучне библиотеке. Они могу да позајмљују компакт дискове на којима се налазе дела из домаће и стране књижевности. Звучна библиотека највише ће користити слепима и слабовидима. Одабрана дела казују наши најпознатији глумци.
  • Позивамо суграђане да се под повољним условима учлане у краљевачку библиотеку. Цена уписа за млађе од 14 година је 200, за старије 400 динара. Старији од 65 година и незапослени могу бесплатно добити нашу чланску карту. Вршимо и колективне уписе. За групу од 10 чланова и више, упис стаје 200, а за такву ученичку групу 100 динара по особи. Породични упис на годину дана кошта 100, а полугодишњи 250 динара по особи. Дневни упис кошта 50 динара. Добродошли. 
  • Пребацивањем базе података из тестног у реално окружење, кроз сегмент позајмица књига као дела програма COBISS, у краљевачкој Библиотеци омогућено је свим корисницима претраживање електронског каталога Библиотеке и увид да ли је књига, која их интересује,  доступна за коришћење или је на читању.


Повеља

Шта да читам

Пратите нас...

Блог Краљевачки октобар

Виртуелне изложбе

 
© 2019 НБ "Стефан Првовенчани" Краљево

Народна библиотека "Стефан Првовенчани", Цара Лазара 36
e-mail: biblioteka@tron-inter.net    Телефон: 036/321 377    036/319 750