Почетна страна

COBISS каталог

Пратите нас...

За тинејџере

 

Свети Сава – наш узор човечности
Синоћ је у краљевачкој библиотеци, поводом Савиндана, одржана Светосавска академија на којој је проф. др Ивица Живковић, с нишке Православне богословије ''Свети Кирило и Методије'', говорио о Светом Сави као нашем узору човечности. Он је казао да је важно какав је Свети Сава био црквени великодостојник, какав је био дипломата, политичар и просветитељ, али ''да је још важније од свега тога данас питање: какав је Свети Сава био човек.''

-Од свега што нас је Свети Сава учио, од свега што нам је у наслеђе оставио, можда је прво и најважније то какви људи можемо да будемо. Недавно је блажено почивши патријарх Павле, у нова зла времена, често понављао нама Србима: ''Будимо људи''.Први који нас је томе учио био је Свети Сава. Светосавац је онај који мисли о томе шта нам је Свети Сава оставио у наслеђе. Он, као отац, нама, деци. Он, као човек, мени, као човеку. Ако то питање будем решио, онда ћу лако бити добар у односу са другима. А онда, тек онда и само онда, сви ћемо учинити добро за себе и за друге, за своју породицу, своје друштво, свој народ и своју веру – наглашава Живковић.
 
Запитавши се шта је постигао Свети Сава и шта нам је у наслеђе оставио, Живковић одговара: -Постигао је то да постане и да буде човек скромности, човек кротости и мира, човек добродушности, човек дубоке пажње и великог смирења...А ко смо ми, његова духовна деца? Када пустимо друге и када гледамо себе, можемо ли се назвати здравим људима, можемо ли се сматрати људима од става, од  вере, истинитим светосавцима? То треба да буде и данас наша једина брига. 
Извор сваке наше духовне болести и одрођености налази се у томе што смо као људи себични. То је чинилац који нас издваја и одсеца од другиг: од света, од ближњих, од природе и најзад нас окреће против себе самих...-закључује Живковић. У музичком делу Светосавске академије учествовао је Градски хор ''Црвчанин''.
 
27. јануар 2018.
 

150. година Читаонице


Јавне набавке

Вести

 
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" Краљево обавештава своје кориснике да је огранак у Матарушкој Бањи пресељен на нову адресу Жичка бр. 67.
  • Захваљујући Академској мрежи у краљевачкој библиотеци могуће је бесплатно коришћење интернета у семинарским читаоницама.
  • Обавештавамо незапослене и Краљевчане без сталних примања да се могу бесплатно учланити у Народну библиотеку ''Стефан Првовенчани''. Бесплатни упис вршимо на Позајмном одељењу (други спрат). Заинтересовани морају донети потврду о евиденцији незапослених при Националној служби запошљавања.
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" врши међубиблиотечку позајмицу публикација из својих фондова и из фондова других библиотека у Србији и иностранству.
  • Наши чланови могу да користе услуге тзв. звучне библиотеке. Они могу да позајмљују компакт дискове на којима се налазе дела из домаће и стране књижевности. Звучна библиотека највише ће користити слепима и слабовидима. Одабрана дела казују наши најпознатији глумци.
  • Позивамо суграђане да се под повољним условима учлане у краљевачку библиотеку. Цена уписа за млађе од 14 година је 200, за старије 400 динара. Старији од 65 година и незапослени могу бесплатно добити нашу чланску карту. Вршимо и колективне уписе. За групу од 10 чланова и више, упис стаје 200, а за такву ученичку групу 100 динара по особи. Породични упис на годину дана кошта 100, а полугодишњи 250 динара по особи. Дневни упис кошта 50 динара. Добродошли. 
  • Пребацивањем базе података из тестног у реално окружење, кроз сегмент позајмица књига као дела програма COBISS, у краљевачкој Библиотеци омогућено је свим корисницима претраживање електронског каталога Библиотеке и увид да ли је књига, која их интересује,  доступна за коришћење или је на читању.


Повеља

Препоручујемо

Шта да читам

Блог Краљевачки октобар

Општа документа

Препоручујемо сајт

Виртуелне изложбе

Тренутно на сајту

Број посетилаца тренутно је: 3

Пријатељи сајта

 
© 2018 НБ "Стефан Првовенчани" Краљево

Народна библиотека "Стефан Првовенчани", Цара Лазара 36
e-mail: biblioteka@tron-inter.net    Телефон: 036/321 377    036/319 750