Почетна страна

COBISS каталог

Пратите нас...

За тинејџере

 

Његош и светосавље
У оквиру градске манифестације Дани светога Саве у Краљеву, Народна библиотека „Стефан Првовенчани“ Краљево организовала је предавање Његош и светосавље.
Говорећи о сложеним временима у којима су живели и делали Његош и Свети Сава, Милица Вучковић, књижевна критичарка и докторанд на Филолошком факултету у Новом Саду, посебно је нагласила да су Косово и светосавље - два стуба из којих израста српство. Она истиче да је Његош о Косову писао и о Косову мислио, а имао сензибилитет Светог Саве, те да је стално био разапет између светосавског сензибилитета, самосвести и свести о смислу и бесмислу историје и егзистенције са једне стране, а са друге стране мрачних околности које су га гушиле и спутавале да се размахне онолико колико је дух његов за то био кадар.

Милица Вучковић истиче: „А разапети смо данас сви ми помало и помного, свако до нас појединачно, сви ми, колективно... Просвећени су били Сава и Његош. Обдарени колико и одговорни колико и оптерећени.... Са седамнаест година Сава, тада Растко, бежи од куће, препознаје и следи свој унутрашњи зов, каже не своме оцу, а другом Оцу казује да..  Са седамнаест година Његош би радо да побегне од куће, од народа који чека да се појави нов, премлади владика и да га громогласно поздраве. Није успео. Батргао се, све док му није пришао највољенији од све браће и рекао му: Ти си Петровић…“
25. јануар 2018.
 

150. година Читаонице


Јавне набавке

Вести

 
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" Краљево обавештава своје кориснике да је огранак у Матарушкој Бањи пресељен на нову адресу Жичка бр. 67.
  • Захваљујући Академској мрежи у краљевачкој библиотеци могуће је бесплатно коришћење интернета у семинарским читаоницама.
  • Обавештавамо незапослене и Краљевчане без сталних примања да се могу бесплатно учланити у Народну библиотеку ''Стефан Првовенчани''. Бесплатни упис вршимо на Позајмном одељењу (други спрат). Заинтересовани морају донети потврду о евиденцији незапослених при Националној служби запошљавања.
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" врши међубиблиотечку позајмицу публикација из својих фондова и из фондова других библиотека у Србији и иностранству.
  • Наши чланови могу да користе услуге тзв. звучне библиотеке. Они могу да позајмљују компакт дискове на којима се налазе дела из домаће и стране књижевности. Звучна библиотека највише ће користити слепима и слабовидима. Одабрана дела казују наши најпознатији глумци.
  • Позивамо суграђане да се под повољним условима учлане у краљевачку библиотеку. Цена уписа за млађе од 14 година је 200, за старије 400 динара. Старији од 65 година и незапослени могу бесплатно добити нашу чланску карту. Вршимо и колективне уписе. За групу од 10 чланова и више, упис стаје 200, а за такву ученичку групу 100 динара по особи. Породични упис на годину дана кошта 100, а полугодишњи 250 динара по особи. Дневни упис кошта 50 динара. Добродошли. 
  • Пребацивањем базе података из тестног у реално окружење, кроз сегмент позајмица књига као дела програма COBISS, у краљевачкој Библиотеци омогућено је свим корисницима претраживање електронског каталога Библиотеке и увид да ли је књига, која их интересује,  доступна за коришћење или је на читању.


Повеља

Препоручујемо

Шта да читам

Блог Краљевачки октобар

Општа документа

Препоручујемо сајт

Виртуелне изложбе

Тренутно на сајту

Број посетилаца тренутно је: 3

Пријатељи сајта

 
© 2018 НБ "Стефан Првовенчани" Краљево

Народна библиотека "Стефан Првовенчани", Цара Лазара 36
e-mail: biblioteka@tron-inter.net    Телефон: 036/321 377    036/319 750