Почетна страна

Јавне набавке

Општа документа

За тинејџере

 

Његош и светосавље
У оквиру градске манифестације Дани светога Саве у Краљеву, Народна библиотека „Стефан Првовенчани“ Краљево организовала је предавање Његош и светосавље.
Говорећи о сложеним временима у којима су живели и делали Његош и Свети Сава, Милица Вучковић, књижевна критичарка и докторанд на Филолошком факултету у Новом Саду, посебно је нагласила да су Косово и светосавље - два стуба из којих израста српство. Она истиче да је Његош о Косову писао и о Косову мислио, а имао сензибилитет Светог Саве, те да је стално био разапет између светосавског сензибилитета, самосвести и свести о смислу и бесмислу историје и егзистенције са једне стране, а са друге стране мрачних околности које су га гушиле и спутавале да се размахне онолико колико је дух његов за то био кадар.

Милица Вучковић истиче: „А разапети смо данас сви ми помало и помного, свако до нас појединачно, сви ми, колективно... Просвећени су били Сава и Његош. Обдарени колико и одговорни колико и оптерећени.... Са седамнаест година Сава, тада Растко, бежи од куће, препознаје и следи свој унутрашњи зов, каже не своме оцу, а другом Оцу казује да..  Са седамнаест година Његош би радо да побегне од куће, од народа који чека да се појави нов, премлади владика и да га громогласно поздраве. Није успео. Батргао се, све док му није пришао највољенији од све браће и рекао му: Ти си Петровић…“
25. јануар 2018.
 

150. година Читаонице


Вести

 
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" Краљево обавештава своје кориснике да је огранак у Матарушкој Бањи пресељен на нову адресу Жичка бр. 67.
  • Захваљујући Академској мрежи у краљевачкој библиотеци могуће је бесплатно коришћење интернета у семинарским читаоницама.
  • Обавештавамо незапослене и Краљевчане без сталних примања да се могу бесплатно учланити у Народну библиотеку ''Стефан Првовенчани''. Бесплатни упис вршимо на Позајмном одељењу (други спрат). Заинтересовани морају донети потврду о евиденцији незапослених при Националној служби запошљавања.
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" врши међубиблиотечку позајмицу публикација из својих фондова и из фондова других библиотека у Србији и иностранству.
  • Наши чланови могу да користе услуге тзв. звучне библиотеке. Они могу да позајмљују компакт дискове на којима се налазе дела из домаће и стране књижевности. Звучна библиотека највише ће користити слепима и слабовидима. Одабрана дела казују наши најпознатији глумци.
  • Позивамо суграђане да се под повољним условима учлане у краљевачку библиотеку. Цена уписа за млађе од 14 година је 200, за старије 400 динара. Старији од 65 година и незапослени могу бесплатно добити нашу чланску карту. Вршимо и колективне уписе. За групу од 10 чланова и више, упис стаје 200, а за такву ученичку групу 100 динара по особи. Породични упис на годину дана кошта 100, а полугодишњи 250 динара по особи. Дневни упис кошта 50 динара. Добродошли. 
  • Пребацивањем базе података из тестног у реално окружење, кроз сегмент позајмица књига као дела програма COBISS, у краљевачкој Библиотеци омогућено је свим корисницима претраживање електронског каталога Библиотеке и увид да ли је књига, која их интересује,  доступна за коришћење или је на читању.


Повеља

Шта да читам

Пратите нас...

Блог Краљевачки октобар

Виртуелне изложбе

 
© 2019 НБ "Стефан Првовенчани" Краљево

Народна библиотека "Стефан Првовенчани", Цара Лазара 36
e-mail: biblioteka@tron-inter.net    Телефон: 036/321 377    036/319 750