Почетна страна

Јавне набавке

Општа документа

За тинејџере

 

Свети Сава и Света земља
У оквиру градске манифестације Дани Светога Саве у Краљеву данас је Биљана Даниловић, археолог и водитељ наше Археолошке почетнице одржала предавање на тему Свети Сава и Света  земља.  Она је посебно нагласила да је Свети Сава значајно допринео учвршћивању и јачању хришћанских заједница у Светој земљи и да је на овим путовањима „оствариовао духовне и државничке дужности. Приликом посете светим местима у Светој земљи,  Свети Сава је обнављао запушетене манастире. Манастир Светог Јована Богослова, манастир Часнога  крста у Јерусалиму и цркву Светога Ђорђа у Акри подигао је Свети Сава. Помагао је и даривао многе друге манастире и јерусалимску сиротињу.
Светог Саву су том приликом примали и даривали и муслимански и хришћански владари. Захваљујући њему Срби су у средњем веку били веома присутни и поштовани у Светој земљи. Управљали су манастиром Саве Освећеног сто тридесет година, а српски владари  краљ Милутин и кнез Лазар су значајно помагали и градили манастире у Светој земљи. И данас се једна кула у комплексу манастира Саве Освећеног зове Српска кула, односно кула светог Симеона Мироточивог,“ рекла је Биљана Даниловић. 

24. јануар 2018.

 

150. година Читаонице


Вести

 
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" Краљево обавештава своје кориснике да је огранак у Матарушкој Бањи пресељен на нову адресу Жичка бр. 67.
  • Захваљујући Академској мрежи у краљевачкој библиотеци могуће је бесплатно коришћење интернета у семинарским читаоницама.
  • Обавештавамо незапослене и Краљевчане без сталних примања да се могу бесплатно учланити у Народну библиотеку ''Стефан Првовенчани''. Бесплатни упис вршимо на Позајмном одељењу (други спрат). Заинтересовани морају донети потврду о евиденцији незапослених при Националној служби запошљавања.
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" врши међубиблиотечку позајмицу публикација из својих фондова и из фондова других библиотека у Србији и иностранству.
  • Наши чланови могу да користе услуге тзв. звучне библиотеке. Они могу да позајмљују компакт дискове на којима се налазе дела из домаће и стране књижевности. Звучна библиотека највише ће користити слепима и слабовидима. Одабрана дела казују наши најпознатији глумци.
  • Позивамо суграђане да се под повољним условима учлане у краљевачку библиотеку. Цена уписа за млађе од 14 година је 200, за старије 400 динара. Старији од 65 година и незапослени могу бесплатно добити нашу чланску карту. Вршимо и колективне уписе. За групу од 10 чланова и више, упис стаје 200, а за такву ученичку групу 100 динара по особи. Породични упис на годину дана кошта 100, а полугодишњи 250 динара по особи. Дневни упис кошта 50 динара. Добродошли. 
  • Пребацивањем базе података из тестног у реално окружење, кроз сегмент позајмица књига као дела програма COBISS, у краљевачкој Библиотеци омогућено је свим корисницима претраживање електронског каталога Библиотеке и увид да ли је књига, која их интересује,  доступна за коришћење или је на читању.


Повеља

Шта да читам

Пратите нас...

Блог Краљевачки октобар

Виртуелне изложбе

 
© 2019 НБ "Стефан Првовенчани" Краљево

Народна библиотека "Стефан Првовенчани", Цара Лазара 36
e-mail: biblioteka@tron-inter.net    Телефон: 036/321 377    036/319 750