Почетна страна

COBISS каталог

Пратите нас...

За тинејџере

 

Свети Сава и Света земља
У оквиру градске манифестације Дани Светога Саве у Краљеву данас је Биљана Даниловић, археолог и водитељ наше Археолошке почетнице одржала предавање на тему Свети Сава и Света  земља.  Она је посебно нагласила да је Свети Сава значајно допринео учвршћивању и јачању хришћанских заједница у Светој земљи и да је на овим путовањима „оствариовао духовне и државничке дужности. Приликом посете светим местима у Светој земљи,  Свети Сава је обнављао запушетене манастире. Манастир Светог Јована Богослова, манастир Часнога  крста у Јерусалиму и цркву Светога Ђорђа у Акри подигао је Свети Сава. Помагао је и даривао многе друге манастире и јерусалимску сиротињу.
Светог Саву су том приликом примали и даривали и муслимански и хришћански владари. Захваљујући њему Срби су у средњем веку били веома присутни и поштовани у Светој земљи. Управљали су манастиром Саве Освећеног сто тридесет година, а српски владари  краљ Милутин и кнез Лазар су значајно помагали и градили манастире у Светој земљи. И данас се једна кула у комплексу манастира Саве Освећеног зове Српска кула, односно кула светог Симеона Мироточивог,“ рекла је Биљана Даниловић. 

24. јануар 2018.

 

150. година Читаонице


Јавне набавке

Вести

 
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" Краљево обавештава своје кориснике да је огранак у Матарушкој Бањи пресељен на нову адресу Жичка бр. 67.
  • Захваљујући Академској мрежи у краљевачкој библиотеци могуће је бесплатно коришћење интернета у семинарским читаоницама.
  • Обавештавамо незапослене и Краљевчане без сталних примања да се могу бесплатно учланити у Народну библиотеку ''Стефан Првовенчани''. Бесплатни упис вршимо на Позајмном одељењу (други спрат). Заинтересовани морају донети потврду о евиденцији незапослених при Националној служби запошљавања.
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" врши међубиблиотечку позајмицу публикација из својих фондова и из фондова других библиотека у Србији и иностранству.
  • Наши чланови могу да користе услуге тзв. звучне библиотеке. Они могу да позајмљују компакт дискове на којима се налазе дела из домаће и стране књижевности. Звучна библиотека највише ће користити слепима и слабовидима. Одабрана дела казују наши најпознатији глумци.
  • Позивамо суграђане да се под повољним условима учлане у краљевачку библиотеку. Цена уписа за млађе од 14 година је 200, за старије 400 динара. Старији од 65 година и незапослени могу бесплатно добити нашу чланску карту. Вршимо и колективне уписе. За групу од 10 чланова и више, упис стаје 200, а за такву ученичку групу 100 динара по особи. Породични упис на годину дана кошта 100, а полугодишњи 250 динара по особи. Дневни упис кошта 50 динара. Добродошли. 
  • Пребацивањем базе података из тестног у реално окружење, кроз сегмент позајмица књига као дела програма COBISS, у краљевачкој Библиотеци омогућено је свим корисницима претраживање електронског каталога Библиотеке и увид да ли је књига, која их интересује,  доступна за коришћење или је на читању.


Повеља

Препоручујемо

Шта да читам

Блог Краљевачки октобар

Општа документа

Препоручујемо сајт

Виртуелне изложбе

Тренутно на сајту

Број посетилаца тренутно је: 3

Пријатељи сајта

 
© 2018 НБ "Стефан Првовенчани" Краљево

Народна библиотека "Стефан Првовенчани", Цара Лазара 36
e-mail: biblioteka@tron-inter.net    Телефон: 036/321 377    036/319 750